Nadkola

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam
juz kiedys na starym forum podjalem ten temat, bowiem w Espero nie ma tylnych nadkoli w standardzie, ich koszt niewielki w sumie 30zl. Tylko, aby je zamocowac nalezy pewnie zastosowac przynajmnije po 4 blachowkrety na kazde jak nie wiecej, co wiaze sie z wierceniem, a to pozniej moze i z korozja. Moze sa inne sposoby?? Podobno komus opony przecieraja nadkola? Mam prosbe do osoby, ktora juz ma nadkola, zeby wyrazila swoje zdanie, bo zima tuz tuz..
Robert

Czy tylne nadkola mozna przymocowac na spinkach niekoniecznie robiac dziury w blotniku?

A więc mam nadkola od 2 tygodni, a właściwie na razie jedno lewe bo lakiernikowi sprzedali dwa takie same Spinki są od Suzuki ale na dole i tak trzeba przykręcić.

Wlasnie - szkoda - bo ja tez chcialem sobie zamontowac nie robiac dziurek w blotniku
pozdrawiam
szczesliwy wlasciciel Espero null
Cytat:

Code:

[LIST]

Jak zapytałem gościa w sklepie czym zamocować nadkola to wymyślił jedynie wkręty, a o spinkach żadnych nic cymbał nie wie. Mógłby mi ktoś w łopatologiczny sposób wyjaśnić jak te spinki do mocowania wyglądają to wiedziałbym mniej więcej czego mam szukać. Pozdro

są takie spinki cos w kształcie kwadratowej litery S - pewnie ciezko je dostać - ja polamałem juz 2 sztuki ale nadkole jeszcze jako tako sie trzyma

ja mialem zamontowane nadkola w salonie..byly ze spinkami..nic nie bylo wiercone na dole byly wspolne sruby z chlapaczami..spinki juz dawno pogubilem ale nadkola nadal niezle sie trzymaja

Witaj rjsunset

Ja u siebie mam tylne nadkola w taki sposób zamontowane:
w głebi sie trzymaja na spinkce w krztałcie litery U z śruba dociskową (nie trzeba nic wiercić w karoseri) po prostu wsadzasz nadkole w tą spinke i razem z nim w blachy karoserii i dociskasz śrubą.
z przodu jest przykrecone do osłony plastikowej progowej (wykręca sie jedną srube i przyręca sie razem z nia nadkole
z tyłu podobnie wykreca sie jedną śrube z chlapacza i przykreca sie razem z nia nadkole.
Spinka w krzałcie litery U można samemu zrobić jak chcesz moge ci podać wymiary (musze ja tylko zmierzyć).

pozdrawiam
markus

Cytat:
2007-09-17 10:53:52, markus pisze:
Witaj rjsunset

Markus, rjsunset w ciągu 5 lat to albo już założył nadkola albo opchnął auto do żyda