Wsteczny "zgrzyta"

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam biegi wchodzą bez problemu oprócz wstecznego.. czego to wina? prawie za każdym razem musi "zgrzytnąć"? 1,8 16v

W jakich okolicznościach ?
Generalnie jeśli wstewczny zgrzyta to albo sprzęgło nie wysprzęgla do końca, albo samochód znajduje się w ruchu. Jak wiemy wsteczny nie ma synchronizacji więc aby go włożyć musimy zatrzymać koła napędowe.
Może nie do końca wciskasz sprzęgło ?Pozostałem biegi nie zgrzytają bo są synchronizowane.

ja mam mk5 1991 i wsteczny mi od zawsze zgrzyta :]
praktycznie 1/10 uda mu sie nie zgrzytnąć...
jakoś z tym żyje przyzwyczaiem sie

Cytat:
2006-06-29 12:05:31, polityk pisze:
ja mam mk5 1991 i wsteczny mi od zawsze zgrzyta :] praktycznie 1/10 uda mu sie nie zgrzytnąć... jakoś z tym żyje przyzwyczaiem sie

Mam to samo

Tak samo ja Wy mam ten sam problem ale chyba ten typ tak ma

hmmmm...a moze wyrobiony czujnik wstecznego?? lub jego
"bolec"?? hmmm kto wie czy to czasem gdzies niee blokuje?

Mój typ też tak ma. Z reguły wystarczy drugi raz wysprzęglić i po sprawie.

Natomiast mimo że mam `91 to u mnie to nie występuje, wsteczny wskakuje bez zgrzytu.
Co do sugestii Coyote to nie wiem, ale wydaje mi się że to nie powinno mieć znaczenia.

u mnie jest podobnie,ale radzę sobie z tym-jak nie chce bezboleśnie wskoczyć wsteczny to zpowrotem troszkę na pierwszy bieg a potem znowu na wsteczny sprawdzona metoda

hehehe też tak miałem ale teraz troche zadziej sie to zdaża jak uzupełniłem olej w skrzyni to wsteczny teraz tak nie zgrzyta a brakowało tylko 1.5l oleju i jeszcze musze wymieniec tulejki przy wybieraku te co twoza swojego roczaju krzyzak bo maja luz. Jak to macie ok to miema prawa skrzeczeć

Cytat:
2006-06-29 23:18:24, zamich pisze:
hehehe też tak miałem ale teraz troche zadziej sie to zdaża jak uzupełniłem olej w skrzyni to wsteczny teraz tak nie zgrzyta a brakowało tylko 1.5l oleju i jeszcze musze wymieniec tulejki przy wybieraku te co twoza swojego roczaju krzyzak bo maja luz. Jak to macie ok to miema prawa skrzeczeć

ekhm "tylko" 1,5l tam wchodzi 3.1 litra

3.1l wchodzi do skrzyni zwykłkej silnik 1.3 i 1.4 a zetec zwykła skrzynia 2,6l czyli miałem w skrzynie 1,1l oleju lepiej dolejcie oleju niz całą skrzynie trzeba by było zmieniać