MotoNews.pl

Informacje na temat 1.6 EFI 105 km

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam mam taką prosbę abyyscie napisali swoje uwagi na temat tego silnika jak się jeżdzi ? ile pali, przyspieszenie do setki. Własnie niedawno kupilem takiego essiego rocznik 92, ale jeszcze nim jezdzilem bo jest doprowadany do stanu uzywalnosci. Chcialbym wiedziec czego się spodziewac

jedz na chamownie najpierw tylko po drodze kup ze 2 flaszki te silniki z tego co wiem od nowosci duzo konikow juz stracily, i nie sa to juz tak dynamiczne autka...moj do setki idzie w jakies 11sec wiec lipa straszna, jesli chodzi o ustaerki to ja w silniku nie robilem duzo, jedynie zawieszenie sie tłucze, no i problemy z elektryką... 2gi raz bym tego nie kupił

moj napewno tez juz nie ma 105KM bo duzo ich ucieklo ze stajni a co i z tym idzie przyspieszenie slabe Ja smigam na LPG i pali 13l ale chyba mam cos powalone. w silniku robilem tylko uszczelniacze zaworow od przebiegu 180tys do 213tys ale napewno w silniku nic wiecej nie bylo robione bo znam jego pierwszego wlasciciela
Raczej tez nie kupil bym juz takiego

Mialem taki silnik w 2 essach i w jednym byla rakieta a w drugim zamulony. Jesli ten silnik jest sprawny (elektronika) to jest super,a niestety zadko sa sprawne w 100% ...

dodam tylko ze moj pali 10litrow Pb95 przy spokojnej jezdzie tak do 3000rpm a jak go przycisne potrafi nawet 14 sobie chlupnąć...na trasie ok 8litrow

tez mam jeszcze essiego z tym silnikiem i rzeczywiscie z tych 105 KM troszke juz ich pasie na łace zamiast pod maską, przyspieszenie ok 11-11.5 sek do setki jak jade sam, na LPG 12.5 sek. spalanie 10l Pb po miescie gazu 11-12 l jazda do 3000 obr. jak jak wiecej to 11l pb 12-13 lpg, w trasie 7l pb i 8-9 l gazu.
Swoja moc dopiero pokazuje pow 3000 obrotow ponizej jest mulowaty

awarii raczej w tym silniku nie mialem, jedynie zmiana uszczelniczy zaworow, i 1 hydropopychacz, ale ogolnie to ten silnik chodzi ja diesel (to chyba ich taka przypadlość) bo popychacze klepia juz po wyrobionych krzywkach walka.
1 uwaga. do tego silnika przychodzi najdrozszy krokowiec

a ja tam nie mialem przez rok zadnych problemów z nim
dzis po wymianie oleju na fordowski minerał autko odzyło i wierze w te jego 105 kucyków

Moze to głupie pytanie ale ja nie znam odpowiedzi: czym się fizycznie różnią silniki 1.6 16V EFI montowane w mkV i mkVII, że jest różnica w mocy i osiągach?

pzdr

poprzedni mial 40 KM max nowy ma napewno 105 KM narazie niemierzylem przyspieszenia bo silnik na dotarciu ale po zmianie czuje sie jak bym sie z malca przesiadl i zaworki cichutko; spalanie jak zawsze powyzej 10l ale jeszcze lambde i krokowy musze zmienic porzedni lipa u mnie 260000km. i kaput

Ja na mój silniczek nie narzekam,przyspieszenie ma dobre,spalanie w granicach 9l(cykl mieszany).Jeżeli chodzi o kulture pracy,to nie za dobra,ale co tu wymagac od 15 letniego auta