Stuki z prawej strony

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam!
Przeryłem całe forum i nic nie znalazłem...
Przy zapalaniu słychać u mnie w Omeszce taki dziwny metaliczny dźwięk, raczej z prawej strony stojąc na wprost auta... Nie zawsze, przeważnie jak jest zimny silnik. Co to może byc?! I jeszcze jedno pytanko, czy wam tez przy zapalaniu tak buja silnikiem, nieraz nawet całym autem?! Poduchy pod silnikiem podobno 100% dobre!
Bardzo proszę klubowiczów o pomoc!
Pozdrawiam!

[ wiadomość edytowana przez: Res dnia 2006-07-04 09:25:46 ]
[ powód edycji: zmiana tematu ]

Cytat:
2006-07-03 23:39:45, hammet1 pisze:
Witam! Przeryłem całe forum i nic nie znalazłem... Przy zapalaniu słychać u mnie w Omeszce taki dziwny metaliczny dźwięk, raczej z prawej strony stojąc na wprost auta... Nie zawsze, przeważnie jak jest zimny silnik.

Poszukaj pod hasłem "odkurzacz", jak nie - napisz coś więcej

pozdr, Robert

może koło dwumasowe masz już walnięte, ono potrafi wydawać taki dźwięk przy rozruchu.

mi też tak stukalo zaraz po odpaleniu ale po nagrzaniu konkretnym przestawało już myślałem że to szklanki czy panewki czy jeszcze coś innego a okazalo się, że to kolektor wydechowy miał krzywą płaszczyzne dolegania i odchylił się i jak tylko troche mu spadła temperatura nawet po krótkich zakupach to zaraz stukał a to stukała uszczelka miedzy blokiem a kolektorem a jak wyciągłem go to jeszcze pęknięcie miał tak na 3cm więc spawanko, planowanie, uszczelka i do dzisiaj spokój ( jakies 1000km)
zciągnij osłonę od kolektora na zimnym silniku i odpal jak będzie głośniej jak normalnie (czyt. z oslona )to bedzie prawdopodobnie to powinno z czasem sie uciszać w miare nagrzewania i sprawdz czy śruby nie są luźne na końcach kolektora
ale się rozpisałem

[ wiadomość edytowana przez: danp dnia 2006-07-04 10:36:07 ]

Dziś wyciągnąłem skrzynie z Panami mechanikami i zawiozłem do Opla... W serwisie Opla stwierdzili, że to koło zamachowe (chyba to jest to samo co dwumasowe:>?!)... Wiec diagnoza ustalona, teraz tylko gdzie wyrwac w miare tanio takie cudo?!
Pozdrawiam!

Koło już mam, składają Panowie Mechaniory, zobaczymy co z tego bedzie... Hmm...
Nikt nie odp mi czy mu tez buja omeszka przy zapalaniu... Wydaje mi sie, że to chyba normalna sprawa, bo silnik jest wstawiony wsdłuż i ma tylko 2 poduchy chyba...
Prosze o odp paru LOBowiczów!

A ja mam pytanie o koło dwumasowe.
Czy części owego koła mają luz , tzn, czy mozna swobodnie je obracać w niewielkich granicach między sobą, czy tez mają w środku coś w rodzaju spręzyn które uginają się dopiero pod wpływem większej siły?

zaczy czy buja tak, że rozchlapie się menisk wypukły z kieliszka postawionego na kolektorze dolotowym ?? yy... to raczej nie

Koło dwumasowe jest odpowiedzialne za bujanie silnika na zimnym tuz po odpalenieu?
A jak się nagrzeje to nie?

Nie mogę tego sobie wyobrazić.
Jestem załamany.

I jeszcze czy to koło jest przytwierdzone do skrzyni biegów?

[ wiadomość edytowana przez: PiotrS dnia 2006-07-04 15:40:05 ]

Cytat:
2006-07-04 15:37:39, PiotrS pisze:
Koło dwumasowe jest odpowiedzialne za bujanie silnika na zimnym tuz po odpalenieu? A jak się nagrzeje to nie? Nie mogę tego sobie wyobrazić. Jestem załamany. I jeszcze czy to koło jest przytwierdzone do skrzyni biegów? [ wiadomość edytowana przez: PiotrS dnia 2006-07-04 15:40:05 ]

nie !! nie czytasz !!
koło robilo hałas a trzęsie coś innego

Z prawej strony stojąc przodem do auta?
Ma napęd na przód?

A to, to jak ? Powiózł koło razem z skrzynią?
Kurcze moje skrzynka nie ma koło, ułomna jakaś?

"Dziś wyciągnąłem skrzynie z Panami mechanikami i zawiozłem do Opla... W serwisie Opla stwierdzili, że to koło zamachowe (chyba to jest to samo co dwumasowe:>?!)

[ wiadomość edytowana przez: PiotrS dnia 2006-07-04 22:54:05 ]