Zbieżność - jak ustawić?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam
Mam pytanko, jak ustawić zbieżność w ładzie 2105??
Zna ktoś odległości?

Kiedyś w Skodzie 105L jak miałem dokłdadne odległości to sobie w garażu sam ustawiłem zbieżność i było dobrze, a tu nie mam.

Czy ktoś mi może pomóc?

Jutro jade do pracy i nie dam rady podjechac do mechanika w dodatku troche nie mam kasy, a tak bym sobie dziś ją ustawił i miał spokój.

Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi

4mm +/- 1mm

podziel sie jaka masz domowa metode ustawiania.
a nuz inna/lepsza od mojej.

Wiesz metody generalnie to nie mam. Zawqsze ustawiam mniej więcej na oko aby koła równo patrzyły. Oczywiście muszą być zbieżnie czyli przód weżej a tył przednich kół szerzej:

Przód auta
/.........
Tył auta

Tylko że w skodzie miałem dokładne dane odleglości gałek, i jak dobrze pamiętam to z lewej było 37,8 ... do iluś tam a sprawej strony troche mniej albo na odwrót.

Tutaj w ładnej jest jeszcze prościej bo luzuje sie obejmy na drożkach i kręci sie i albo sie tył koła osuwa od osi symetri auta albo dosuwa.

Tylko mam pytanko czy nasze ładne mają układ kierowniczy symetryczny. Dokładnie mi chodzi o środkowy drązek czy jego końce są syemtrycznie względem srodka autka.
Jak tak to teraz potrzebuje tylko odłegłość pomiędzy środkami gałek:

Lewa gałka końcowa a gałka lewa na środkowym drązku (lub ta pod nim) ora z drugiej strony
Prawa gałka końcowa a gałka prawa na środkowtym drążku (lub ta pod nim)

w moim przypadku miałem tą odległość z prawej strony 36,5cm a z lewej tylko 35 i autko mi ściagało w lewo.
Jak ustawiłem lewą tak jak prawą to wogóle kicha bo przeód nosiło cały czas lewo prawo. Ustawiłem mniej wiecej na oko. Nie ściaga mnie, idzie ładna proścutko ale podczas zakrętów (wszególności w lewo) słychac jak oponki popiskują, oraz podczas jazdy na wprost przy hamowaniu też delikatnie popiskują.
Podejżewam że je teraz ustawiłem zbyt zbieżnie.

Więc co dalej.

A jak ty ustawiasz zbieżność domowym sposobem

[ wiadomość edytowana przez: balwanekbuli dnia 2006-07-09 16:11:28 ]

ja byłem ostatnio ustawic zbieznosc u mechanika, wziol 40 zł. duzo to nie jest, mi sie tak wydaje, ale jesli ktos potrafi samemu to zycze powodzenia

No włąśnie a chwilowo nie mam czasu podjechać do mechanika i w dodatku ne bardzo mam kase.
A potrafić potrafie tylko potrzebuje wymiary...

obawiem sie ze wymiary tez nic nie dadza

Mi na przegladzie wyszlo 3,8 mm i przegladowiec powiedział ze tak nie moze byc.

Zbiezności na oko NIE da sie ustawic. Okiem nie wychwycisz rożnic rzedu kilku mm. Trzeba oddac samochod do specjalisty.

no chyba ni ebede miał wyjścia ale dzięki za chęci pomocy.

Wie ktoś gdzie w piekarach, bytomiu, radzionkowie, zrobią to od reki za niewielką kase??