Honda

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam wszystkich. jestem nowym zagazowanym forumowiczem. Mam hondę civic 1.4 z instalacją landi renzo se 81. Problem pojawił się niedawno. przy właczeniu luzu na rozgrzanym silniku obroty spadają do zera i silnikiem trzęsie. po chwili sytuacja sie normuje. myślałem że to silnik krokowy ale w salonie ustawili mi tylko zawory. 3 gazowników sprawdzało komputer i coś tam regulowali. Jeden nawet zdjął rurę łacząca filtr powietrza z kolektorem szumów i 2 dni było ok. Sytuacja się powtarza i teraz będę czyscił silnik krokowy- może to cos da. Napiszcie jeśli wiecie coś na ten temat. Na benzynie niby chodzi ok ale z obrotami też nie jest do konca super( na jałowym0 pozdrawiam i dziękuje.

Witam.
Twoje podejrzenia że sprawca może być silnik krokowy benzyny sa prawidlowe i jeszcze moze byc zabrudzona przepustnica. jesli masz wiecej przejechane na sondzie lambda niz 100 tyś. km to też ja wymień.

Wyczyść silnik krokowy i odrazu przepustnice.Pod przepustnice bedziesz potrzebował nowej uszczelki.Staraj sie nie moczyć części elektrycznej.I pozamontowaniu obowiązkowo reset kompa benzynowego.(klema aku albo lepiej bezpiecznik 7,5 A), potem odpalasz na benzynie i czekszasz az sie nie wlaczy wiatrak na chłodnicy, jak sie wlaczy gasisz i chwile sie przejedz z różnymi prędkościami obrotowymi.

a wie ktos moze jakie powinny byc wartosci emualcji sondy dla hondy civic d15b2 w bingo M ??? chodzi mi o czas H i L.

bo mam tez problemy z wolnymi obroatmi na benzynie. komp benzynowy lapie jakies bledy od gazu. po resecie jest ok, ale po prau km na gazie problem wraca. moze to wlasnie wina zlej emualcji