MotoNews.pl

Sprzęgło nie działa

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
W sobotę wróciłem do domu i koniec, padło sprzęgło - pedał wchodzi 1/3 i stawia twardy opór.Na pracującym silniku biegi nie wchodzą. Właśnie odholowałem do warsztatu i czekam na wyrok (kasa duża czy mniejsza). Kiedyś czytałem o jakiejś łapie, która jest drobiazgiem cenowym. Po cichu liczę na uszkodzenie/przekręcenie tej łapy bo kompleksowa wymiana sprzęgła to najmniej 500zł. Może ktoś pamięta ten opis, gdzie go odszukać.
ps przebieg 117kkm

ja to wlasnie mialem. Ledwo kupilem Esperaka mi wlasnie padla lapa. Tylko w moim przypadku musialem wymienic lozysko i przy okazji tarcze. Lacznie wydalem ponad 250zl

MCNEO.. powiedz, jak jest z dostaniem się do sprzegłą przy motorku 1,5. Jest jakiś dekielek czy trzeba trochę się narozbierać coby do sprzegła się dostać?

Cytat:
2004-06-07 11:29:49, AsterixGal pisze:
MCNEO.. powiedz, jak jest z dostaniem się do sprzegłą przy motorku 1,5. Jest jakiś dekielek czy trzeba trochę się narozbierać coby do sprzegła się dostać?

Szczerze mowiac to nie wiem bo ja tam swoich paluchow nie pcham. Ale z tego co mi moj mechanik pokazywal to jest duzo rozbierania

podjedz na ul Wierzbową 8 lokal 9, serwis Daewoo Robert Jan Zubrzycki, przystepne ceny i serwis na miejscu

zapytaj tam o wlasciciela-Roberta, to moj szwagier-powolaj sie na mnie i juz...polecam ten serwis

Cytat:
2004-06-07 11:29:49, AsterixGal pisze:

To zależy od rocznika. Stosowano dwa różne typy obudowy skrzyni biegów. Jedne wyposażone były w dekielek na spodniej części skrzyni, a kolejne nie. W przypadku braku "dekielka" konieczne jest odłaczenie skrzyni od silnika
Następnie odłaczamy siłownik od łapy, mechanizm zmiany biegów, kilka innych kabelków i już... mamy skrzynię osobno.

Pozdrawiam - SpeedR

Już po kłopocie - wymiana łapy (45,- + 120,- robocizna) z lektury wyszukiwarki stawiałem na takie rozwiązanie.
PS Petersen ten zakład znam drugi rok, polecam innym choć propozycja bliższej znajomości jest interesująca.W bliskiej perspektywie wymiana paska rozrządu z przyległościami oraz naprawa zawieszenia jeździdełka żony pt.Maluch. Może jakieś szczegóły?

Adam wlascicielem tego serwisu jest moj szwagier, ja sie serwisuje za darmo tam , a dla klubowiczy siakeis znizki postaram sie zalatwic:d , mowie jakbys cos tam robil to powiedz ze jestes od Piotrka z zielonego espero i juz :d

Odgrzewam temat.

Mam ukreconą łapę sprzęgła .Moje pytanie czy da się wymienić samą łapę przez ten magiczny dekielek,bez wyciągania sprzęgła.

Pozdrawiam.

jak masz skrzynie z dekielkiem to tak

Da sie, ale musisz i tak odsunąć skrzynie od silnika kilka dni temu mnie też to spotkało.Odkręcisz dekielek i wszystko widać tylko srubka (chyba na klucz 13) która jest wkrecona w ten trzepien od łapy nie da sie do końca wysunąc bo opiera o docisk sprzegła, a bez wykrecenia całej tej srubki nie wyjmiesz łapy. Więc nie kombinuj poluzuj skrzynie odsun na 3 centymetry i wtedy przez ten dekielek śmiało wymienisz łape sprzegła. Czas pracy 40 minut (mnie tyle zajęło i nie jestem mechanikiem).