Regulacja samoregulatora w MKV

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam, moje przygody czy raczej nieszczęścia ze sprzęgłem zaczeły się z miesiąc temu. Begi ciężko wchodziły.. okazało się że padł docisk, ok.. z bulem serca wymieniłem cały komplet. Po miesiacu w towarzystwie niecodziennych efektów dźwiękowych pękła ta sprężynka od pedału sprzęgła. Wymieniona została na troszkę inną. Na początku wszystko było ok, pedał luźniej chodził niż wcześniej, ale wszystko grało , po hmm 100km jazdy biegi wchodzą ciężko.. na moj gust linka jest ciągnięta za mało, czy można jakoś to wyregulować? bo ... nieno.. docisk by chyba nie padł po 1200 km?:/

pozdr.

ej no nikt nie miał takiego problemu? sprzęgło to nie mały wydatek i co miesiac jakiś problem z tym mam:/ ale jak nikt nic nie poradzi to podjade do mechanika :/

Zmień sobie pedał sprzęgła na taki po 93r ze śrubą regulacyjną w pedale.Będziesz miał raz na zawsze święty spokój z samoregulatorem w pedale który lubi płatac figle szczególnie jeżeli ma wewnątrz nieorginalną sprężynę.

W moim MK5 bylo podobnie.Okazało sie ze linka jest za luźna bo sie wyciagneła od eksploatacji i źle wysprzegla , a w MK 5 nie ma regulacji. Ja zrobilem to po amatorsku , ale bez zadnych kosztow i jest OK. Wystarczy otworzyc maske i miedzy pancerz a pociegło wsadzic np. nakretke lub inny dystans.Jest to prosta sprawa i mysle ze bedzie dobrze.

Cytat:
2006-07-08 17:05:20, Maja_waw pisze:
W moim MK5 bylo podobnie.Okazało sie ze linka jest za luźna bo sie wyciagneła od eksploatacji i źle wysprzegla , a w MK 5 nie ma regulacji. Ja zrobilem to po amatorsku , ale bez zadnych kosztow i jest OK. Wystarczy otworzyc maske i miedzy pancerz a pociegło wsadzic np. nakretke lub inny dystans.Jest to prosta sprawa i mysle ze bedzie dobrze.

ej też tak myślalem, to tak jak bym skrócił linke, spróuje tak! i napisze co wyszło. bo to ze można wymienic linke i pedal po '93r to racja, ale koszty znowu, dzięki za pomysł.

no i miałeś racje, chodzi o niebo lepiej, ośmiele sie powiedzieć że chodzi dobrze , teraz moge zająć się podłużnicami:/ i wyciekami.. leje mi się na maxa ze skrzyni , troche z simmeringu z silnika .. ech.. ale mowie Wam jaka radocha jak skrzynia chodzi elegancko