Gdzie znajdę crankshaft sensor w X20XEV

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witka.
Od czasu do czasu pojazuje mi się błąd 19, czyli muszę sprawdzić crankshaft sensor (czujnik wału korbowego). Gdzie ja tego dziada znajdę w X20XEV?

possdrafiam

Najszybciej w wyszukiwarce

Klik

Bardzo prosto,
zdejmujesz obudowę paska rozrządu a czujnik umiejscowiony jest pomiędzy wałkami rozrządu
trzeba też zdjąć obudowę świec - tę z napisem ecotec
do czujnika prowadzi przewód, chyba 2 piny,
żeby go odkręcić potrzebne są torxy
cała wymiana 30 minut licząc już wiązanki jak nie można odkręcić

Ok. Dzięki za odpowiedź.
Immo - szacun... łoś ze mnie.

Mam nadzieję że i u mnie przegrzał się tylko kabelek.

pozdr.

maxkorzen ale chrzanisz...
Tam jest czujnik obrotów wałków.

silent wysil się trochę. Jest parę postów na ten temat i to dość szczegółowo opisujące problem.

Silent, z tego co pamiętam Brutal wymieniał to w warunkach

polowych na jesiennym zlocie.

Ty dysponując kanałem napewno sobie poradzisz.

Cytat:
2006-07-07 19:08:17, stanislaw pisze:
Silent, z tego co pamiętam Brutal wymieniał to w warunkach polowych na jesiennym zlocie. Ty dysponując kanałem napewno sobie poradzisz.

no prawie dobrze pamietasz, tylko ze ja wymienialem czujnik walkow rozrzadu a nie walu korbowego
czujnik walu korbowego znajduje sie w bloku kolo pompy wspomagania, a dokladnie pod ta pompa

zbynio
masz rację.... mój błąd...

Skurczybyk znajduje się za pompą wspomagania i bez demontażu tejże nic nie zdziałasz. Obejrzyj przewód, być może jest tylko uszkodzona izolacja i uda się to naprawić bez wymiany calego czujnika. Szczególnie w miejscu gdzie przewód styka się z blokiem silnika łatwo ulega uszkodzeniu. Generalnie mało przyjemna zabawa z tym ustrojstwem, poza tym ma tendencję do pociągania za sobą awarii swego kuzunka od wałków rozrządu, więc psychicznie przygotuj się i na wymianę tegoż. Powodzenia.
Pozdr