E30 320i Stuki w silniku

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam.
Problem występuje tylko przy rozgrzanym silniku, powyżej 2tys obrotów. Jak przyspieszam i hamuje silnikiem wszystko jest ok w pełnym zakresie obrotów. Ale jadąc stałą prędkością a obroty maja np. 2300 to słychać stukanie. Jak tylko zdejmę nogę z gazu lub zacznę przyśpieszać to silniczek chodzi ładnie, zero stuków. Co to może być, co się kończy w moim silniku? Ogólnie silnik gdyby nie to stukanie chodzi jak powinien, ładnie przyśpiesza nie prycha nie muli. Tylko spalanie jest troszke za duże, poniżej 15 l w mieście za Chiny nie zejde. Oleju używam Valvoline MaxLife Motor Oil 10W-40, wymieniany był 1000km temu. Gazu nie mam. Dziękuje za odpowiedz. Pozdrawiam.

panewki korbowodowe do wymiany

A czy te panewki korbowodowe maja jakis zwiazek z tak duzym zuzyciem paliwa?

Cytat:
A czy te panewki korbowodowe maja jakis zwiazek z tak duzym zuzyciem paliwa?

nie

może się nie znam ale czy objawem zużycia panewek nie jest spadek ciśninienia oleju?

Cytat:
2005-02-14 23:37:31, piotrfire pisze:
może się nie znam ale czy objawem zużycia panewek nie jest spadek ciśninienia oleju?

jest

więc teoretycznie stuki nie powinny pochodzić od zuzytych panewek

Cytat:
więc teoretycznie stuki nie powinny pochodzić od zuzytych panewek

czemu nie?

jezeli to panewki...to stukanie powinno slychac gdzies z dolu silnika? Jutro dokladnie oslucham silnik z kad te stuki dobiegaja. I mam jeszcze jedno pytanie ile moze kosztowac wymina tych panewek korbowodowych??

Z reguły przy wymianie panewek robi się równierz szlif wału

Myśle, że po wymianie silnika powinno przestać stukać

Najtrafniejsza uwaga w tym poscie

Cytat:
Aldik pisze:
Myśle, że po wymianie silnika powinno przestać stukać

Cytat:
piotrfire pisze:
Najtrafniejsza uwaga w tym poscie

życzę wam żebyście i wy dostawali takie rady jesli o coś spytacie. jak macie takie pierdoły pisać to darujcie sobie.

widze ze humory dopisuja mimo poznej pory, ale mi do smiechu wcale nie jest

Cytat:
2005-02-15 00:37:04, mbhcr pisze:
jezeli to panewki...to stukanie powinno slychac gdzies z dolu silnika? Jutro dokladnie oslucham silnik z kad te stuki dobiegaja. I mam jeszcze jedno pytanie ile moze kosztowac wymina tych panewek korbowodowych??

komplecik panewek na korbowody kosztuje 150zł(mój brat wymieniał w 325 z pół roku temu) nie wiem ile będzie kosztowała wymiana samych panewek bo on wymieniał odrazu i pierścienie. robocizna kosztowala 350zł. więc myślę że ty w 250zł sie wyrobisz.

I po co te nerwy mysle że rady były dobre 2 ostatnie posty potraktuj jako humor BMW . A tak na marginesie to naprawdę nie wymienia sie samych panewek

Cytat:
2005-02-15 01:32:48, piotrfire pisze:
A tak na marginesie to naprawdę nie wymienia sie samych panewek

jeśli nie stać go na szlif wału(a w naszych czasach to wcale sie chłopakowi nie dziwię) to wymieni same panewki i też będzie dobrze.

Sorry, ale o 1.30 to jakoś mi się nie chce zbytnio myśleć

nie polecam wymiany samych panewek szlif wału to ok 250 zł czy gra warta świeczki?

Cytat:
piotrfire pisze:
ostatnie posty potraktuj jako humor BMW

na to jest miejsce gdzie indziej.

Cytat:
aldik pisze:
Sorry, ale o 1.30 to jakoś mi się nie chce zbytnio myśleć

więc idź spać.