Co sądzicie o oryginalnym oleju forda

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam!!!mam zamiar wymienić olej z lotosa semisyntetyk na ten orginalny forda.Jak myślicie będzie jakaś różnica? bo cena podobna

Cytat:
2006-07-06 08:01:19, rafciek pisze:
witam!!!mam zamiar wymienić olej z lotosa semisyntetyk na ten orginalny forda.Jak myślicie będzie jakaś różnica? bo cena podobna

no będzie przecież to inna klasa lepkości, inna cena inne parametry a jeszcze dochodzi parametr przebiegu ( wyciekóf )

jest ok ale ja bym na twoim miejscu 2x sie zastanowił chyba że kupiłbym też Fordowski ale 10W/40 (albo 10W/30 moge sie mylić wiec dlatego pisze ten 2 bo nie pamietam). Ja osobiście teraz bede zmieniał olej z MOBILA Super FE 5W/30 na Orginał ale też 5W/30 telko że te oleje to jedno i to samo bo olej Ford-owski robi właśnie Mobil ale cena jest niższa za "orginał" 100zł/5l a Mobil 22zł/1l

Który olej forda? jest ich conajmniej kilka.Jeżeli wlejesz ford formuła XR+ to jest półsyntetyk 10W40 ( dobry olej do starszych silników).Napewno nic złego Cię nie spotka po lotosie semi gdyż lotos semi ma tak mocne właściwości myjące ze co było do wypłukania i tak zostało wypłukane.
Tymbardziej dziwi mnie opinia Sinuspi który zakłada od razu ze każdy olej forda to inna klasa lepkości niż lotos semi ( półsyntetyk który nawiasem mówiąc jest bardzo dobrym olejem i jeżeli ktoś twierdzi że spotkała go jakakolwiek przykrość z powodu lotosa semi to poprostu nie wie co mówi).

Cytat:
2006-07-06 09:14:46, gardenia1 pisze:
jest ok ale ja bym na twoim miejscu 2x sie zastanowił chyba że kupiłbym też Fordowski ale 10W/40 (albo 10W/30 moge sie mylić wiec dlatego pisze ten 2 bo nie pamietam). Ja osobiście teraz bede zmieniał olej z MOBILA Super FE 5W/30 na Orginał ale też 5W/30 telko że te oleje to jedno i to samo bo olej Ford-owski robi właśnie Mobil ale cena jest niższa za "orginał" 100zł/5l a Mobil 22zł/1l

kupilem właśnie fordowski 10W/40 koles mi załatwił za 10/L

Skąd ta pewność że oleje dla forda robi właśnie mobil?
Ja leje do swojego cały czas 5W/30 fordowski ma 240 tys przebiegu i zero wycieków, tyle tylko że zauważyłem, ale to może byc moje subiektywne odczucie, że kiedy wlewałem ten olej z butelki bez oryginalnego lejka i w ogóle ta butelka z etykietą cos nie tak wyglądały, to jakby chodzil głośniej, natomiast niedawno znowu dostałem butelkę z wyciąganym oryginalnym lejkiem i ten dźwięk jest jakby bardziej "miękki". Próbowałem szukać informacji na temat producenta lub jak mi się wydaje producentów tego oleju ale niestety nic. Stąd moje pierwsze pytanie.

ja jeździłem na mineralnym lotosie, potem zmiana na ten forda(też minerał) i silnik zdecydowanie lepiej się zbiera.. jak by lżej chodzi polecam

68,000 tys zrobilem na mobile 10w40 i ok. a od 24.7.03 stosuje valvoline 10w40 i wszystko tez ok (101061 km). polecam.

a ja jestem najwiekszy kozak silnik przejechal ponad 250tys. jezdzi na 0w40, i co najciekawsze nie pije oleju

Ja też przesiadłem się na Fordowski XR+ z Lotosa 10W-40 i wiecie jaka jest różnica ? Na Lotosie przy przebiegu ok 10-12 tys km musiałem dolać jakieś 130 ml oleju. Na XR+ ma już przejechane 11 tys. i cały czas max na begnecie !

Jezdze na Fordzie i jest ok - innego nie kupie bo po co?? Skoro fabryka go leje...

silnik zetec, 250 tys km - od początku leję ford formula e 5W-30. Zero wycieków

Cytat:
2006-07-06 15:17:33, Kris75 pisze:
Skąd ta pewność że oleje dla forda robi właśnie mobil? Ja leje do swojego cały czas 5W/30 fordowski ma 240 tys przebiegu i zero wycieków, tyle tylko że zauważyłem, ale to może byc moje subiektywne odczucie, że kiedy wlewałem ten olej z butelki bez oryginalnego lejka i w ogóle ta butelka z etykietą cos nie tak wyglądały, to jakby chodzil głośniej, natomiast niedawno znowu dostałem butelkę z wyciąganym oryginalnym lejkiem i ten dźwięk jest jakby bardziej "miękki". Próbowałem szukać informacji na temat producenta lub jak mi się wydaje producentów tego oleju ale niestety nic. Stąd moje pierwsze pytanie.

z Tąd że jedyny Olej MOBIL-a SUPER FE 5W/30 spełnia specyfikacje FORDA FORMUA E 5W/30-i nawet to samo jest napisane na obu opakowaniach MOBIL-a I FORDA wiec nie sądze że Koncern FORDA specjalnie wybudował fabryke oleju aby wlewać go do swoich silników - przecież to nie logiczne i co za tym idzie nie ekonomiczne

Cytat:
z Tąd że jedyny Olej MOBIL-a SUPER FE 5W/30 spełnia specyfikacje FORDA FORMUA E 5W/30-i nawet to samo jest napisane na obu opakowaniach MOBIL-a I FORDA wiec nie sądze że Koncern FORDA specjalnie wybudował fabryke oleju aby wlewać go do swoich silników - przecież to nie logiczne i co za tym idzie nie ekonomiczne

No castrol też ma w swojej ofercie olej 5W/30 spełniający identyczne normy co mobil i olej firmowany przez forda, także kiepski to argument. I nie sądziłem że ford wybudował fabrykę oleju bo zamiast taka budować prościej kupić np. ale to już są niedorzeczne bzdury, i nie wiem skąd ci się nasuneły na myśl...... Myślałem że ktoś ma 100 % wiedzę że ford firmuje olej produkowany przez tego a tego producnta, bo puki co to jedni są pewni że to mobil inni że castrol. Oczywiście jest to mało istotne w sumie, bardziej może to czy jest to jeden producent czy może jest ich więcej.