| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2006-08-03 16:49:30 Skład spalin w sprawnym, nowoczesnym silniku to prawie wyłącznie dwutlenek węgla i woda. Para wodna skrapla się na zimnych ściankach wydechu i stąd kapanie. Jeśli nie leci ciurkiem to wg mnie nie ma się o co martwić.
Niektórzy mechanicy sugerują, by w ostatniej puszce tłumiku zobić wiertarką malutką dziurke (2-3 mm), by pozwolić skraplającej się wnim wodzie wypłynąć. POnoć zwięskza to trwałość tłumika. |
![]() Maestro Klubowy Weteran Toyota Avensis Rzeszów | 2006-08-03 21:10:11
Eeee nie... Jest jeszcze całkiem sporo azotu - nawet jak bez nitra
qbaj - uspokój się jak najszybciej. -- Wiesiek |
Krzysiek-Diackon Opel Astra G Caravan Piaseczno | 2006-08-04 14:26:22 Qbaj, zauważ że kapie ci tylko z rury (cisza zboki) po postoju i jest to normalne. Kiedyś widziałem merola , który przy ruszaniu ze świateł lał wodę z tłumika w ilości 0.5l - to jest zaskakujące.
Płyn chłodniczy nie miał by szans przedostać się aż do tłumika końcowego. Ta woda to wynik skroplenia oraz tego że materiały tłumiące w tłumiku absorbuja wodę. Naprawdę luz. |
maskekk Pzn | 2006-08-04 18:40:54 To normalne zjawisko nie ma sie czym przejmowac, jako anegdotek napisze mzoe tylko ze znajomy kolegi jezdzi do rajchu po fury i kiedys kupowal jakiegos forda ktory dlugo stal i jak go niemeic odpalil to zaczelo lac z wydechu. wkrecil niemca ze silnik kaput i ten zszedl z ceny 2tysie euro. ile prawdy w tym to nie wiem. |