| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Lasombra Nehedar Abir Warszawa | 2003-05-04 21:23:59 hehe polecam ja bym kupil gdybym mial kase i mozliwosc zarejestrowania esperaczka z takim silnikiem cos ciekawego na allegro |
Martinezzz Focus II Radom / Warszawa | 2003-05-04 22:42:17 Nie zmartwił bym się, gdybym któregoś dnia zobaczył coś takiego u siebie pod maską |
Zoltar Fajne Gdańsk | 2003-05-04 23:12:03 Nic o przebiegu, pewnie jakaś padaka... |
Adminek Klubowy Weteran To była bryka.:) budziła RESPEKT.! | 2003-05-04 23:43:22 no to jest chyba to co szuka Maciek..... |
Lasombra Nehedar Abir Warszawa | 2003-05-05 19:03:10 Czyli jakie jest inne wyjscie ?
bo z 1,5 na 2,0 8v to kiszka |
ziaja Espero 1.5 DOHC16V + ... Piekary Śląskie | 2003-05-05 20:22:45 Sam nie przejdzie - trzebaa by ukulac "rame pomocniczą" a na to niema miejsca. A co do silnika to można wstawic inny - jak punto do cc czy mirafiori do poloneza - tylko trza ładnie pogadać w urzędzie i na stacji diagnostycznej |
MaciekGT Espero 1,8 CDX petro ... Warszawa | 2003-05-05 21:42:41
Chyba już skończyły się te czasy..... przepis jest przepisem i byle dianosta wie że w Espero był tylko trzy silniki i nic Ci nie pomoże... Ja w to nie wierzę bo już kolega, który też wiedział z kim zagadać, zrezygnował... |
Lasombra Nehedar Abir Warszawa | 2003-05-05 21:44:40 qurcze ja bym sie nawet skusil na 2,0 8V do mojego esperaczka, ale gdzie tkai silniczek kupic i z jakim przebiegiem no i jak duzo czesci trzeba zmienic |
Zoltar Fajne Gdańsk | 2003-05-05 21:52:52
Moim zdaniem się nie opłaca. Jaki masz przebieg u siebie ? Jeżeli rzeczywiście masz 100 koni to różnicy na większy plus praktycznie nie odczujesz. Co najwyżej inną charakterystykę tych silników. Dużo babrania, a efekt mizery... Lepiej walnij porządną zawieche i inne ważne podzespoły |
Lasombra Nehedar Abir Warszawa | 2003-05-05 21:55:07 Zoltar ale bardziej liczy sie moment obrotowy i mozliwosci silnika niz KM... a te sa nei prownywalne w 1,5 i 2,0 ...a w dodatku 2,0 jest tanszy w tunigu, wkoncu to tylko jeden walek na przyklad Ale co by yblo do wymiany? skrzynia? hamulce? co jeszcze ? |
Zoltar Fajne Gdańsk | 2003-05-05 22:18:27 Z tego co się orientuję to silnik musi mieć kompletną wiązkę elektryczną i swojego kompa. Hamulce są przecież takie same, chociaż warto by na poczet przyszłych przeróbek wymienić je na skuteczniejsze Wiem, że moment jest ważny Mój ojcic ma manie jazdy na niskich obrotach, zwykle nie przekracza 3.5 tysiąca obrótów. wrzuca 4 przy 60 km/h Ale jak trzeba to kręci do 5.5 A ostatnio wręcz bawił się w tortury dla auta... 4 przy 40. Oczywiście pzyśpieszanie bardzo delikatne, aczkolwiek wyczuwalne. Na 3 od 20 km/h silnik przyśpiesza bez żadnych oporów... |
plump Espero 1,8 CD + LPG Kraków | 2003-05-06 07:36:10 Zoltar: dlaczego uważasz, że 4 przy 60km/h to tortury dla silnika?
Ja w sumie też tak jeździłem... do czasu jak nie zaglądnąłem na to forum Tylko u mnie występuje trochę inny problem - jak mu mocno przyciskam to strasznie "wyrczy". Wydaje mi się, że to gdzieś w dolocie powietrza. Jest to otyle wq.... , że wibracje przenoszą się do kabiny i tak jakoś wszytko rezonuje... Stąd często jednak jeżdżę spokojnie - poza tym tortury dla silnika to chyba jazda na wysokich obrotach... może się myle |
Zoltar Fajne Gdańsk | 2003-05-06 08:50:39 Przy 60 km/h to trochę przesadziłem Ale taka jazda szczególnie pod większym obciążeniem jest szkodlwa. Wystarczy posłuchać silnika jak cały drży i staje się głośniejszy, aby sprotać zadaniu W moim mniemaniu najlepiej silnik zawsze utrzymywać na poziomie minimum 2 tyś. obrotów. |
-JACO- Klubowy Weteran Megane RS250 Cup Warszawa | 2003-05-06 08:53:52 a masz całą puszkę filtra powietrza, pozapinaną spinkami...... ????? Czy starym obleśnym gaziarskim sposobem pozwiązywaną na gumkę od majtek?????????? |
plump Espero 1,8 CD + LPG Kraków | 2003-05-06 10:13:50
To było do mnie? No i jeśli, to nie rozumiem |
ziaja Espero 1.5 DOHC16V + ... Piekary Śląskie | 2003-05-06 11:14:44 Co do jazdy na niskich obrotach - teoria mówie, że roboczym zakresem pracy jest przediał pomiędzy obrotami maksymalnego momentu a maksymalnej mocy, (tak wyczytałem w jakiejś mądrej książce) czyli dla espero pomiędzy 3 a 5 tysięcy .
Pozatym co do ujemnych skutków jeźdzenia na zaniskich obrotach to przychodzą mi do głowy takie: - duze obciązenie układu korbowego (można sobie policzyć z fizyki) - praca na granicy spalania stukowego - niższe cisnienie oleju mimo duzego obciązenia - problemy z ładowaniem akumulatora (przy włączonych światłąch ładowanie zaczyna sie tak na prawde ok 2kobrotów) - zbyt duże zyżycie paliwa - problemy z dynamiką np przy wyprzedzaniu (ostre przyspieszanie zaczyna się dopiero powyżej momentu maksymalnego) Natomiast obroty ok 4k napewno nie zaszkodzą żadnemu silnikowi (na taki zakres pracy jest on optymalizowany) i jedyny ujemny skutek to wyższy chałas. |
-JACO- Klubowy Weteran Megane RS250 Cup Warszawa | 2003-05-06 11:15:48 ano ma dużo wspólnego...
Gaziarze uwielbiają montować zamiast grzybków antywybuchowych - GUMĘ OD MAJTEK albo inne gumy |
plump Espero 1,8 CD + LPG Kraków | 2003-05-06 11:19:43 Czyli, że nie minie mnie jednak kupno nowego filtra? No to do du....
No i montaż grzybka... też dodatkowy koszt.... No to wszytko jasne.... |