MotoNews.pl

Omega b 2.0 16V z mocą 126p - pomocy !

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam Klubowiczów oraz oczekujących

Omega 2.0 16V automat 97r i wieeelki problem.
Przejrzałem chyba całe forum ale żaden z ciężkich przypadków nie pasuje mi do mojego.

3 dni temu zapaliła się słynna pomarańczowa kontrolka Check, auto straciło moc. Zgasiłem silnik, odpaliłem ponownie- było OK.
Dzień później zrobiłem koło 100 km i sytuacja powtórzyła się, tym razem bez lampki silnika. Doczłapałem się do domu z max 30km/h i dziwnymi odgłosami z okolic katalizatora.

Auto odpala rewelacyjnie, od pierwszego..., na wolnych chodzi dobrze (czasem trochę faluje,ale to było od samego początku), na postoju wchodzi na obroty choć gorzej niż wcześniej.
Rusza także gorzej, ale nie ma tragedii- zaczyna się chwilę później . Obroty dochodzą max do 3000-3500, prędkość żółwia, coś jakby metalicznie brzęczy/szoruje w katalizatorze( tak mi się przynajmniej wydaje że w nim).
Silnik nie dławi się nawet przy mocnym gazie ale też nic do przodu- jakby go coś łapało.

Check się więcej nie zapalił- lampka działa, odłączyłem czujnik tem powietrza- od razu się zapalił.

Odczytałem kody: 0505, 0110, 0340

Na forum znalazłem że ten ostatni to czujnik wałka(pechowcy którzy mieli z nim do czynienia, nie mogli odpalić, silnik im gasł, przerywał, szarpał itp) Tu pali jak rakieta, później 126p na jednym garze

A może omcia się przyciera ?, tylko skąd te kody.

Proszę o pomoc, może ktoś spotkał się z takimi objawami ?

jedź do diagnosty i do mechaniora najlepiej 2w1
stawiam, że coś się rozp...w katal. i zatyka wylot
pozdr

Ja bym zaczoł od tego nieszczęsnego katalizatora! Podnieś Omegę i postukaj w katalizator, jeśli jest przepalony to będziesz słyszał że coś lata w środku i wtedy zmień kata lub go całkowicie wymień! Rozwalony katalizator może powodować takie objawy, to tak jakbyś zatkał rurę wydechową! jeśli jest szczelna to auto zgaśnie, a jeśli jest przytkany, to będzie przymulony!

Witam, dzięki wielkie za diagnozę i podpowiedzi.

No i faktycznie, bebechy w środku latają jak szalone, dzwoni, brzęczy i jęczy . W piątek pogonię do jakiegoś warsztatu i zobaczymy co się z tym dziadostwem da zrobić i czy to pomoże.
Tylko skąd te kody błędów na odczycie...

Pozdro

Może czujew tym momencie wariują? jak coś zrobisz z tym katem to jedź do diagnosty, o odczyta, powie co jest i skasuje. Jeśli błędy się powtórzą to trzeba będzie zająć się czymś innym. Całkiem możliwe, że nastąpił splot różnych awarii. Mogę się mylić

Oby... ś się mylił

Dzięki

Witam ponownie.
No i Twój czarny scenariusz się sprawdził.
Kat zrobiony, auto od mechaniola wyjechało jak szalone. Niestety po kilku godzinach, chwilę po zapaleniu silnika zapalił się Check i tym razem świeci cały czas. Muli znowu- kody 0340 i 0110.
Ręce opadają...

Cytat:
kody 0340 i 0110

Zweryfikuj co to znaczy i zabierz się za wymianę.

Witam
Dzięki uprzejmości jednego z uczestników forum już wiem co oznaczają te magiczne cyfry Czujnik zamówiony, chęci też jeszcze są.
Pozdro

A ma ktoś moze takie coś gdzie są spisane wszystkie kody??? i ich wytłumaczenia?

Witam
Zrobiłem kata i wymieniłem czujnik wałka rozrządu. Autko śmiga prawie jak nowe
Dzięki serdeczne za rady i zainteresowanie.
Pozdro