[126] chłodnica w swapie a wiatraki

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam pytanie i to bardzo konkretne i wymagające bardzo pilnej odpowiedzi.

Powoli przerabiam malucha pod montaż 1.1 z fiata. Buda obspawana i zrobione zawieszenie. Docelowo półklatka ale to nie pora na to

Pojazd na warsztacie to Bis... poprostu Bis. Montuję właśnie chłodnicę w nim i mam nie lada problem. Dorwałem chłodnicę z plusa na jednym czujniku z jednym wiatrakiem. Stan chłodni bdb. Wiater do niej... za duży. Nie mieści się to wg. mojego pomyślunku i logicznego ułożenia w środku.

Jak to wygląda, że sie nie mieści? Przecież w maluchu mieści się idealnie jakby do malucha fabrycznie takie wkładać mieli...

Zamontowałem inne lampy. Podwójne z E30 przez co przedni pas uległ skurczeniu o te kilka magicznych cm.

Widzę dwa rozwiązania:
1. montaż chłodnicy 'przytulonej' do podłogi bagażnika
2. montaż chłodnicy 'przytulonej' do przedniego pasa ale opuszczonej kilka cm w dół co skończy się 'bąblem' w dole przedniego pasa czego wolałbym uniknąć

Dotyczące obu wersji jest to, że chłodnica ulegnie bocznemu zabudowaniu bo chcę utworzyć tunel powietrzny, gdzie wlot bedzie w przednim pasie a wylot w pionowej podłodze bagażnika. Dodatkowo wzmocniona będzie ona o przednią belkę.

Jeśli chodzi o wersję pierwszą to mam problem bo nie wiem czy takie rozwiązanie, że między przednim pasem a chłodnicą będzie wiatrak nie będzie zaburzało naturalnego pędu powietrza.
Chciałbym to rozwiązać tak, że chłodnicę 'przytulę' do podłogi bagażnika a wiater byłby między chłodnicą a przednim pasem. Zastanawiam się tylko czy to będzie dobre rozwiązanie. Jeśli tak to montaż 'od ręki'.

Jeśli chodzi o rozwiązanie klasyczne czyli wiatrak za chlodnicą to... potrzebuję 'cienkiego' wiatraka. Seryjny z caro/df'a jest ma za duży silnik. Potrzebowałbym zatem jakiegoś wiatraka, który ma poprostu jak najmniejszą 'długość' czyli mały silnik. Czy te wiatraki z plusa trucka podwójne nie należą do tych 'cienkich'??

Co o tym sądzicie?

http://www.streetracing.pl/forum/viewtopic.php?t=35239

dzięki Zoltar. Te z poldolota jak patrzylem wyglądają na 'cienkie'. Jak patrzyłem w Twoim ogłoszeniu http://motonews.pl/forum/?op=fvt&t=150475&c=53&f=25
wyglądają na odpowiednie Nie wiesz jaką mogą mieć 'grubość'?

Użyj wentylatora od klimy - ja przerabiałem kilka takich i powiem że są super. Nie wiem jak w innych autach ale w Beemkach od E-39 wzwyż są kilkustopniowe. Ostatnio miałem założony jeden taki dość poteżnie wyglądający (grubość całości ponad 4cm) i jak załączałem najwyższy bieg to wszystko zagłuszał i ludzie się wszyscy oglądali co sie dzieje . Tylko do tego musi być odpowiedni przekrój bo u mnie topił przewody na najszybszym . No i jeszcze problem jest tego typu, że takie wenty umieszczane są przed chłodnicami i nie wiem jak zniosą dłuższą prace w wyższej temp. ale myśle, że nie powinno być problemów.

Cytat:
2006-07-17 19:21:10, Enten pisze:
(...) Zamontowałem inne lampy. Podwójne z E30 przez co przedni pas uległ skurczeniu o te kilka magicznych cm. (...)

Pokaż fotki! Ale takie, na których nie widać przodu .

[ wiadomość edytowana przez: Race_D dnia 2006-07-17 22:19:41 ]

Cytat:
2006-07-17 22:17:37, Race_D pisze:
Beemkach od E-39 wzwyż są kilkustopniowe

nie ma wiekszego gowna w swiecie motoryzacji niz wentylator klimy w e39

Race_D spokojnie To tylko lampy od E30 w miejscu seryjnych. Bez zbędnego rzeźbienia

Zainteresowanych zapraszam do wątku o moim Bisie.

http://www.terytorium126p.fora.pl/viewtopic.php?t=690&start=0

Jutro przejadę kilka szrotów w okolicy to może zanabędę jakieś pędzidła wiatru od trucka. Nie będę patentował bo na pionierstwo nie mam kasy i czasu

Pozdrawiam i dziękuję za zainteresowanie!

Cytat:
2006-07-17 22:20:45, Poramancza pisze:
nie ma wiekszego gowna w swiecie motoryzacji niz wentylator klimy w e39

Mam kilka wentów z różnych betek i nie interesowałem się dokładnie co z jakiego modelu ale wszystkie śmigały zajesuper. Z E-39 chodziło mi o to, że po prostu starsze auta się raczej nie pojawiały, śmigiełka mam raczej z młodszych .

Cytat:
2006-07-17 23:00:58, Enten pisze:
Race_D spokojnie To tylko lampy od E30 w miejscu seryjnych. Bez zbędnego rzeźbienia Zainteresowanych zapraszam do wątku o moim Bisie. http://www.terytorium126p.fora.pl/viewtopic.php?t=690&start=0 (...)

Wystarczy mi w zupełności to co widzie w Avatarze . Jak dla mnie szkoda Bisa ale co kto lubi . Pół biedy jak byś dał jakis reflektor zespolony - wszystko w jednym okragłym kloszu, taka rzeźba mi się nie podoba. Rzuca się w oczy, a najlepsze słopy to te cichociemne.
peace

[ wiadomość edytowana przez: Race_D dnia 2006-07-17 23:25:30 ]

Enten - a co stoi na przeszkodzie zamontowac wiatrak z chlodnicy Bisa, skoro i tak go nei bedziesz uzywal?

Cytat:
2006-07-17 23:00:58, Enten pisze:
... Zainteresowanych zapraszam do wątku o moim Bisie. http://www.terytorium126p.....
size=1>

Wiecej mi nie trzeba

chłopaki , prosze powstrzymajcie się od robienia offtopa , kolega się nie pyta jak wam się MALUCH PODOBA , tylko prosi o konkretną pomoc techniczną ,

Wygląd kwestia gustu i o ile tolerancji nie sieją to mile widziana

Dziś jeździłem z kolegą za skrzynia do ibizy 1.4. Po kilkunastu szrotach mam przegląd cen silników oraz innych pierdół do skompletowania.

Kupiłem te wiatraki z poldolota diesla 1.9 za 45 złotych dwie sztuki z odbudową. Powinno starczyć. Teraz to konkretnie umiejscowić i... dalej pracować na silnik i resztę gratów.

Zuraw sądzisz, że jeden wiater z bisa daje radę? Jak to rozwiązałeś wtedy u siebie?

... a wakacje coraz krótsze się robią

Dziękuję za wszelkie rady

[ wiadomość edytowana przez: Enten dnia 2006-07-18 13:28:25 ]

Z reguły jest tak że auto bardzo grzeje sie na postoju, w czasie jazdy pęd powietrza jest wystarczająco duzy żeby ochłodzić wode, ja w swoim mam chłodnice z fiata 127 z jednym wentylem i jeszcze ani razu nie włączył mi sie wentyl podczas jazdy, ale na postoju bardzo łatwo go nagrzać, jeden wentyl napewno da rade, chłodnica idzie do zmiany na polonez bez korka z jednym wiatrakiem bo musze zamknać obieg

[ wiadomość edytowana przez: Mariusz079 dnia 2006-07-19 10:49:20 ]