Stozek na gazie

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam pytanie bo chce zalozyc sobie filtr stozkowy, ale moj hultaj jest zagazowany(nie sekwencyjny). Chodzi mi o to czy bedzie sie dalo go wyregolowac, czy nie bedzie dostawac za duzo powietrza a przez to gasnac. Oczywiscie nie licze tu na zaden przyrost mocy licze sie nawet z lekkim spadkiem, chodzi mi glownie o ten piekny dzwiek. Jezdze hultajem acc 1,5 MPI z 1996

[ wiadomość edytowana przez: awariall dnia 2006-05-27 00:05:28 ]

Na gazie stozek NIE ;/ Polecem wkladke K&N w miejsce seryjnego filtra powietrza, znaczna roznica

Cytat:
2006-07-06 16:51:55, mAkArOn pisze:
Polecem wkladke K&N w miejsce seryjnego filtra powietrza, znaczna roznica

A robiles cos z dolotem czy masz tylko zmieniony wklad na K&N?, u mnie zbliza sie wymiana filtra i zastanawiam sie nad tym wkladem.
Pozdrawiam

Rozmawialem ze specjalistami i raczej odradzaja stozek w zagazowanym aucie

Mi chodzi o to czy wkladka cos daje i czy jest sens robic taka zamiane? JA niemam gazu w swoim aucie.

Nic nie przerabialem. Seryjny filtr powietrza kosztuje jakies 50zl . Wkladka K&N kosztowala mnie jakies 140 zl. Na forum mi odradzali mowiac ze to nic nie daje i jest przechwalone w mediach, ale po zamontowaniu mam inne zdanie oczywiscie te pozytywne Po pierwsze, ta wkladka jest na milion km jak sugeruje producent i jedynie trzeba ja co roku czyscic preparatem k&N. Po drugie spadlo mi spalanie( a nie jezdze spokojnie ;p) Przy tych upalach efekty sa widzoczne wiecozrem, duzo mniej pali, szybciej wkreca sie na obroty i w ogole to trzeba samemu sprawdzic ;p Nawet taki pierdulek jak swist powyzej 4 tys mnie zaskoczyl. Jak sie wejdzie na strone producenta jest tam taki filmik ktory prezentuje w jakis sposob on dziala. Mowia tam o ty mze zwieksza moc przy zmniejszeniu spalania. Na poczatku nie nastawialem sie na takie efekty ale jednak one u mnie zaowocowaly

Cytat:
2006-07-07 12:11:22, Mortek pisze:
Mi chodzi o to czy wkladka cos daje i czy jest sens robic taka zamiane? JA niemam gazu w swoim aucie.

Witam
Dzieki Makaron za odpowiedz, wlasnie chodzilo mi o opinie kogos kto moze sie obiektywnie wypowiedziec w tej kwestii, u mnie jest teraz do wymiany filtr powietrza wiec chyba zdecyduje sie na K&N. Mam jeszcze pytanie dotyczace czyszczenia filtra, dostaje sie cos odrazu w komplecie z filtrem, czy tzreba dokupic??
Pozdrawiam
Marcin

powiedziałbym że standardowy filtr powietrza do Lantry 16v kosztuje ok 30 zł.

BTW
opinia Makarona jest subiektywna, a nie obiektywna

Razem z filtrem w opakowaniu mialem dodatkowo instrukcje obslugi ;p i naklejki K&N. Zestaw do czysczenia filtrow widzialem na allegro za jakies 50zl
Na jednej z nalepek pisze po ang. zeby nie zakladac puki sie nie nawilzy specjalnym olejkiem, tak mi wyszlo z mojej znajomosci angielskiego i teraz sie zastanawiam co by bylo jesli jeszcze bym nasoczyl?;p

[ wiadomość edytowana przez: mAkArOn dnia 2006-07-10 16:15:46 ]

Jednak zalozylem stozek, nie wiem jeszcze jak jest ze spalaniem, samochod jest elastyczniejszy i ladnie sie wkreca a ten dzwiek... muzyka dla uszu. chlodne powietrze z pod zderzaka. teraz mysle nad jaka oslona temiczna od silnika.

Cytat:
2006-07-10 15:05:28, e-gen pisze:
BTW opinia Makarona jest subiektywna, a nie obiektywna

Tak masz racje subiektywna a nie obiektywna ale zwal jak zwal najwazniejsze ze dowiedzialem sie konktretnych rzeczy

Pytanie do kolegi Awariall'a
Co zrobiles z czujka ktora jest w puszcze filtra powietrza, bardzo mnie to ciekawi, poniewaz ponoc ta czujka moze bruzdzic(bedzie sie zalaczac kontrolka silnika) tak stwierdzili fachowcy ktorzy patrzyli mi pod maske, ale ta sytuacje opisalem juz kiedys w innym temacie. Napisz prosze czy masz jakies problemy z wyswietaniem bledow itp.
Pozdrawiam

tez obawialem sie o ten czujnik. Ale odpiolem go zupelnie i nie mam zadnych problemow.

Cytat:
2006-07-16 02:37:27, awariall pisze:
tez obawialem sie o ten czujnik. Ale odpiolem go zupelnie i nie mam zadnych problemow.

heheheheh no pięknie chłopaki zamiatacie,
odpięty czujnik temp powietrza - błędu ci komp nie wywali ale wiekszej dynamiki to napewno nie bedzie od tego... polecam sobie zrobić jednak miejsce na niego w aktualnym dolocie bo to sie przydaje jednak (ech chłopaki )

Jak narazie wszelkie Twoje odczucia (no ofence) opierają się na większym hałasie dzięki otwartemu dolotowi - i to tyl, ale skoro odczuwasz to jako wzrost mocy to tylko pozazdrościc, tzw profi dolot z uczeniem kompa potem itd..daje jakieś % małe to jak ktoś jest to w stanie dupohamownią złapać to gratuluje.