Hamulce-Getz

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Temat juz byl ale moze koledzy maja nowe doswiadczenia.
Otorz mam juz 28 tys km i facet w ASO powiedzial ze powinienem juz wymienic klocki. Co proponujecie orginalne (drogie jak ....) czy cos innego?? Wymieniac w ASO czy w innym warsztacie?
A przeglad po 30 tys polecacie w ASO czy w innych warsztatach? Po lekturze o ASO w hyundai zaczynam sie zastanawiac... Jakies sugestie lub doswiadczenia? ( i dopiszcie ile placiliscie za przeglad po 30 tys km) dzieki bardzo

Michał

Ja wymieniłem klocki po 20 kkm. I było to konieczne - po prostu się już skończyły (efekt naprawdę ostrego traktowania).
Założyłem oryginalne bo musiałem - wtedy nigdzie nie było zamienników, być może teraz już są...
Wymieniałem w ASO bo sama robocizna nie kosztowała wiele, a że nie było zamienników to tak czy siak zdany byłem na ASO.
Przegląd w innych warsztatach jest bez sensu jeśli chcesz zachować gwarancję... Zwyczajnie ją stracisz, a warto ją jednak mieć (nigdy nie wiadomo co się może stać, a potem będziesz sobie pluł w brodę, że przyoszczędziłeś kilkaset złotych a jesteś w plecy np kilka tysięcy).

No i jeśli przegląd to mogę zasugerować tylko jedno miejsce...
Miałem do czynienia z kilkoma ASO w Warszawie i tylko jedno mogę uznać za warte polecenia (aczkolwiek nie twierdzę, że nie ma innych, po prostu ja trafiłem tylko na jedno takie miejsce).
Jest to serwis na ul. Wawelskiej - Ifamex.
Przegląd po 30 kkm nie wymaga jakiś zaawansowanych zabiegów więc z tym spokojnie można pojechać do ASO.
W Ifamexie obsługa jest OK i przede wszystkim to co już na forum kiedyś opisywałem - są uczciwi pod względem ceny i nie naciągają na niepotrzebne wymiany.
Za przegląd miałem zapłacić sporo więcej niż zapłaciłem... Umawiając się telefonicznie podano mi kwotę która i tak była niższa niż w innych ASO, a po skończonej robocie na fakturze widniała kwota jeszcze sporo niższa. Nie pamiętam dokładnie ile to było, poszukam tej fakturki to napiszę...

Znalazłem
O ile dobrze pamiętam miałem zaplacić coś kolo 400 zł...
A zapłaciłem dokładnie 330 zł i 23 grosze
Acha, w Ifamexie trzeba zagadywać o rabat Ja dostałem 7% na robocizne i 7% na cześci. Zawsze to coś

Co do utraty gwarancji. To przeglady mozna robic w innym warsztacie niz ASO. Nowa ustawa ktora weszla pozwala robic przeglady gdzie sie chce (tzn w warsztacie samochodowym ) bez utraty gwarancji Jesli ktos dokladnie jest zainteresowany ta ustawa to moge sobie przypomniec jej nazwe ale teraz jakos mi z glowy wypadla.
A co do cen to na Hynka po 30 tys powiedzieli mi 600 zl!!!!! DZIADY!!! oczywiscie bez wymiany klockow! Jeszcze raz tam zadzwonie i zapytam sie czy sie nie pomylili

Czesc

witam ja pierwsza wymiane klockow mialem po okolo 25 tyś km i rzeczywiscie ta wymiana byla konieczna nie założyłem jednak oryginalnych Hyundaia tylko firmy Lucas i jak narazie zrobilem na nich 30 tyś i jeszcze z 2- 3 tyś zrobie.
Jesli chodzi o zamienniki to jesli w jakiś sklepach mówią że nei ma to nie prawda napoewno mają bo w naszych samochodzikach (Getz) są takie same klocki jak w akcentach.
Ja za swoje klocki z wymiana zapłaciłem 130 zł.

pozdrawiam
arek

Wiec dla zainteresowanych ewentualna wymiana. 100 to cena klockow w JC plus 60 zl wymiana (ASO) lub 30-60 inny warsztat! Kupno w ASO klocow nie kalkuluje sie w zaden sposob. Pozdrawiam

Ja nie wiem skad wy bierzecie takie ceny przegladow.
We wroclawiu sa dwa ASO, oba maja identyczne ceny przegladow okresowych:

serwis wroclaw

Po 30 tys - 250zl.

oj bo padne 300 zl za przeglad ale chyba jak tylko na aniego popatrza. Ja 800 zl ponad zaplacilem i to jeszcze zalanay zostal polsyntetykie... wszystko z samochodem bylo ok sam przeglad tyle... ://///////////// zgodze sie 300 zl jak popatrza na niego tylko... z plynami olejami poand 800 wyszlo jak cos mam fakture jakby ktos nie wierzyl a robilem tez we wrocku w ASO J.T.R

aso ceny

[ wiadomość edytowana przez: eqs dnia 2005-06-13 20:11:08 ]

Cytat:
2005-06-13 07:30:01, Kilg pisze:
Ja nie wiem skad wy bierzecie takie ceny przegladow. We wroclawiu sa dwa ASO, oba maja identyczne ceny przegladow okresowych: serwis wroclaw Po 30 tys - 250zl.

Owszem, 250 zł, ale to sama robocizna!
Trzeba doliczyć koszty materiałów

Witam.

Co do kosztow przegladow. To planuje to zrobic w Kielcach gdzie koszt przegladu lacznie robocizna+cześci wynosi 381 zl (zaoferowal najniza cene) Pewnie serwis maja malo rozniacy sie niz gdzie indziej wiec gore wezma koszty Placac po 600 zl i tak nie mam gwarancji ze zrobili to dobrze. I w wiekszosci przypadkow polecam chodzby wyjazd do Radomia z przegladami itp. warszawskie ceny naprawde sa duzo wyzsze.

Pozdrawiam

Ps chyba lokalni patryjoci mnie zlinczuja

Cytat:
2005-06-14 15:50:13, kogut69 pisze:
Witam. Co do kosztow przegladow. To planuje to zrobic w Kielcach gdzie koszt przegladu lacznie robocizna+cześci wynosi 381 zl (zaoferowal najniza cene) Pewnie serwis maja malo rozniacy sie niz gdzie indziej wiec gore wezma koszty Placac po 600 zl i tak nie mam gwarancji ze zrobili to dobrze. I w wiekszosci przypadkow polecam chodzby wyjazd do Radomia z przegladami itp. warszawskie ceny naprawde sa duzo wyzsze. Pozdrawiam Ps chyba lokalni patryjoci mnie zlinczuja

zapomnij o Radomiu, kiedyś u nas był oddział kieleckiego ASO, na ich temat , jedyne ASO które ja mogę polecić to Inter Car Bronina 79 koło Buska Zdrój, byłem tam w sumie z 10 razy, zawsze ok.

Cytat:
2005-06-14 15:50:13, kogut69 pisze:
Witam. Co do kosztow przegladow. To planuje to zrobic w Kielcach gdzie koszt przegladu lacznie robocizna+cześci wynosi 381 zl (zaoferowal najniza cene)

No to ja zapłaciłem mniej w Warszawie...
Robocizna + części 330 zł.

OO to dziwne ze zaplaciles tak malo! jak dzwonie mi mowia cos kolo 600 zl, a moze to bylo na 15 tys bo na 15 cos kolo 330 placilem. A moze zdradzisz gdzie robiles ten przeglad. Ale tak wogole to postaram sie jechac do ASO w ramach tej promocji 50%!! Mam nadzieje ze sie jeszcze zalapie

Nie był to przegląd 15 kkm, raczej bym tego faktu nie przeoczył
Opisywałem tą sytuację... gdzie nie dzwoniłem to ceny były dużo wyższe, w Ifamexie na Wawelskiej cena było nieco niższa niż gdzie indziej, więc pojechałem... a po przegladzie na fakturze widniała jeszcze duuużo niższa kwota niż ustalona.

Macie może koledzy symbole klocków lub zamienników? Podajcie proszż. Pozdro.

nie wiem czy aktualne ale podaję nry kat klocków do gacków:
58101-1CA10 - oryginał
FDB435 - FERODO
5201-10-0175 - 4MAX
LUCGDB3331 - LUCAS
0986424135 - BOSCH
J3604020 - NIPPARTS
RL648581 - ROULUNDS
21021214805T4047 - TEXTAR
VAL598052 - VALEO

Ja tez serwisuje w Ifamexie na Wawelskiej i jest git. Robilem przeglady po 30 i 45 tys i wszystko ok. Ceny sa Ok, jak na warunki warszawskie, wiec polecam bo uwazam, ze lepiej zeby mieli wiecej klientow i dawali nizsze ceny niz odwrotnie. Klocki wymienilem po przejechaniu 47 tys, na zamienniki Lucas'a. Moglem jeszcze troche pojezdzic na oryginalach ale bezpieczenstwo wazniejsze, dodam ze jezdze spokojnie wiec moze i dlatego klocki u mnie tyle prejechaly

pozdrawiam

ps. jesli bedziesz na przegladzie w Ifamexie i cos bedzie nie tak to prosimy o info na formum

jak robilem przeglad na 90k to zaplacilem cos okolo 1600zl w ASO w Lubinie, wszystko wymienialem (paski, olej, plyny, filtry i klocki z tylu).
teraz szykuje sie do przegladu na 115k, troche sie boje ceny bo bedzie to moj pierwszy przeglad w niemczech :/. stawki tu maja na poziomie 50e/roboczo godzine. ale szarpne sie jeszcze ostatni raz na aso a potem to juz w pitstopie jakims.

U mnie w aucie klocki rozleciały się po 45 tys. km. Przypuszczam że fabryczne klocki są do du......... i nie należy ich używać. W ramach przeglądu wymieniono klocki na fabryczne ale nowe od czasu do czasu popiskują. Sądzę że innej firmy będą zdecydowanie lepsze niż oryginalne lub firmowane przez hultaja.