| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
chemik333 LOB MEMBER saab9-5, F650CS Warszawa | 2006-06-29 13:06:45 Wyjmij pompe ze zbiornika i niech sprawdza Ci wjjakims zakladzie czy ona dziala (na zewnatrz). Jak bedzie ok, to niech sprawdza kable w wozie czy na pewno jej prad podaja. Jak kicha dalej to nie mam pojecia. Moze Ci sie zapchal uklad jakims syfem? Pompa po wyjeciu byla czarna od syfu? |
chemik333 LOB MEMBER saab9-5, F650CS Warszawa | 2006-06-29 18:18:01
Kolektorem dolotowym?? ????? ????? Jezeli nie robiles tego w przeszlosci i masz bardzo male doswiadczenie w tym to mozesz miec trudnosci i lepiej sie za to nie bierz... Najpierw odpinasz rury wydechowe w calosci, potem odkrecasz raz z dolu raz z gory, potem znowu z dolu, potem z gory i jeszcze raz z dolu - i ogolnie cholerstwo wychodzi dolem... (to tak obrazowo jak mi to robili). Czas roboty kiedy 2 osoby w zakladzie wiedzialy jak to zrobic okolo 1,15. Mowili ze kiedys jak to robili po raz pierwszy to im caly dzien zajelo szukanie wszystkiego. Nie ma sie co meczyc moim zdaniem. Poszukaj zakladu ktory to zrobi lepiej, sprawniej i szybciej, a przy okazji nie rozwalajac niepotrzebnych rzeczy. W 3 zakladach w wawie cenili sie od 350 do 600 za samo wyciagniecie i zamontowanie, ale znalazlem taniej (tam gdzie mnostwo innych rzeczy zawsze robilem) gdzie za 160 to zrobili.
Lepiej nie kombinowac... a po co wogole chcesz to wyciagac? Nawet z nowej turbiny leci troszke oleju (moze nawet ciut wiecej niz "troszke"). Radze "nie ruszac" poki dziala, lub masz tylko "podejrzenia" co do niej, a nie PEWNE zastrzezenia. Regeneracja to prawie 800 - 1k zl. [ wiadomość edytowana przez: chemik333 dnia 2006-06-29 18:19:58 ] |
chemik333 LOB MEMBER saab9-5, F650CS Warszawa | 2006-06-29 18:41:32 Nie dam glowy ale wydaje mi sie ze nie wyjmowali u mnie kolektora wydechowego. Turbine wykrecili z niego i na to laczenie o ile pamietam potrzebowalem nowa uszczelke ktora mnie 40 zl kosztowala (lub na laczenie rury z turbem).
Co do predkosci max itd to przeczytaj najpierw watek "max 160" (czy cos w tym stylu). W duperelkach chyba byl lub gdzies na glownej stronie... Mialem mozna powiedziec "podobne" problemy i niektorzy czasem tez. Posprawdzaj wszystko i na samym koncu bierz sie za turbine. |
chemik333 LOB MEMBER saab9-5, F650CS Warszawa | 2006-06-29 19:21:43 Wielka filozofia poszukac... 160 max masz na poczatku 3 strony w duperelkach.
Jak myslisz ze Ci nie domaga turbina i dlatego masz problem z jazda to zczytaj bledy spinaczem i zobacz czy wystepuje blad 44 - za duze / za male cisnienie doladowania. Ja przy nieszczelnym dolocie caly czas go mialem. Jezeli go nie bedzie po podkatowaniu na maxa to znaczy ze turbina jeszcze jakos tam dziala. Skrzynia to inny problem. Moze masz zamoczony przelacznik? (tez bylo o tym mnostwo i jest nawet w poradach jak go rozkrecic). Ja jak wrzuce z czegokolwiek (P, R, N) na D od razu to w 90% po kilku sekundach zapala mi sie wszystkie lampki i tryb awaryjny wita. Znalazlem sposob bez czyszczenia i od ponad roku go stosuje z powodzeniem. Zawsze najpierw przelaczam na 3, a ulamek sekundy pozniej delikatnie pcham do przodu na D. Jeszcze nigdy mi po czyms takim nie wyskoczyl blad skrzyni. |
pioter_ch Opel Omega Ciechanów | 2006-07-01 15:21:35 wisco to jakies sprzeglo wentylatora?? tak?? a jak to sprawdzic?? |
omegabmaks LOB MEMBER omega B 2.5 TD Warszawa | 2006-07-01 22:16:31 Ostatnio miałem problemy z rozruchem zimnego i ciepłego silnika TD. Musiałem kręcić kilka razy itp itd. Również, jak większość myślałem, ze pompa wtryskowa, paliwowa, poziom ON w zbiorniku, a może cieknące wężyki przelewowe (zapowietrzony układ zasilania). W tym ostatnim wariancie utwierdzali mnie mechanicy, do których jeździłem kilkakrotnie z reklamacją problemu rozruchu. Przyczyna problemu okazała się prozaiczna, mianowicie rozrusznik. Zużyte szczotki, przypalona zwora prądowa oraz wyrobiony komutator. Kończący się rozrusznik objawiał się w trudnościach uruchamiania silnika. Po wymianie wirnika, dwóch z czterech szczotek i gruntownym oczyszczeniu problem z uruchamianiem znikł.
PS. Jeśli jest zainteresowanie mogę w kategorii 'porady' podać jak wyjąć rozrusznik z samochodu i na co zwrócić uwagę przy jego naprawie. |
afx Omega B 2.5 TD Częstochowa | 2006-07-02 13:25:23
Tak, to jest sprzeglo wentylatora. Zeby je sprawdzic wystarczy przytrzymac (delikatnie) wiatrak (uwaga na palce), a druga osoba niech odpali silnik. Jezeli wiatrak bedzie stal w miejscu, czyli dasz rade go utrzymac i nie bedzie zadnych delikatnych przeskokow i szarpniec to wiscko jest ok. Natomiast jesli ruch silnika wyrwie ci wiatrak z palcow to wisco kapilica. W wyniku wiekszych oporow powietrza na wentylatorze wzrosnie spalanie i nasili sie halas, rowniez dynamika troszeczke sie zmieni. Pamietaj o palcach!!! Omegabmaks czyli problem z rozruchem wyeliminowany. Czesto ludzie mysla, ze wina lezy po stronie pompy wtryskowej, czy jej samej glowiczki. Jak widac wad i mozliwosci jest wiele. Czasami jest to glowiczka pompy, czasami wyciagniety lancuch rozrzadu inny przypadek pompka paliwa, czy tez sam rozrusznik itp. itd. Wniosek: Trzeba miec silne nerwy, kochac diesle i glaskac omege za jej przewinienia. TDS to wymagajace bydle. O portfelu juz nie wspomne.
[ wiadomość edytowana przez: afx dnia 2006-07-02 13:32:48 ] [ wiadomość edytowana przez: afx dnia 2006-07-02 13:34:21 ] |
pioter_ch Opel Omega Ciechanów | 2006-07-02 16:39:27 Problem z rozruchem jest juz czesciowy wyeliminowany, samochod po wymianie pomki zapalil i jezdzi, ale dzis zrobilem 200km samochod zgasl mi podczas menwrowania po placu jak wrzocalem R, probowalem go odpalic i odpalil za drugim razem, pojechalem zatankowac bo mialem juz prawei pusta w baku i troszke sie poprawilo, ale teraz musze krecci rozrusznikiem z 7 sekund a wczesniej wystarczyly 2 lub maxymalnie 3 jak byl rozgrzany. Plauje tym samochodem wyjechac do Wloch ale boje sie czy mi ta pompa wytrzyma. Pozatym mam tez problem chyba z turbiną poniewaz jak samochod sie rozgrzeje i olej tez to turbina tak jakby miala ciezko napewo tak juz nie przyspiesza jak wczesniej... Podajcie mi jakis dobry namiar na pompiarza i bdb mechanika ktory by sie przejchal moim samochodem posprawdzal ci trzeba i powiedzial co jest do roboty. Oczywiscie za pieniazki... ( a moze ktos z was drodzy forumowicze chcialby sprawdzic moja omegę, bede jutro w warszawie i moglbym podjechac) |
maxel Omega B Caravan TD Ruda Śląska | 2006-07-02 17:45:20 Podepnij do Techa i zobacz jak się zachowuje nastawnik pompy czy dawka paliwa nie świruje powinno to być widać na kompie.
|
pioter_ch Opel Omega Ciechanów | 2006-07-02 18:12:48 a czy wszedzie beda miec tego techa...?? Planuje podjechac jutro na sadybe na ulice ijcowska tam podobno jest bdb mechanik od omegi.. |
maxel Omega B Caravan TD Ruda Śląska | 2006-07-02 18:26:51 Każdy pożądny warsztat zajmujący się diagnostyką napewno będzie miał. |