| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
MCZ BMW e39 Warszawa | 2006-06-12 10:02:22 Witam,
W końcu i mnie dopadło. Na początek suche fakty: silnik x30xe, bez gazu, automat. Objawy. Zaczęło się jakiś miesiąc temu od kontrolki "silniczek", błąd 19- czujnik położenia wału. Czujnik został oczyszczony i sprawa ustała. W piatek znowu zaczą wywalac ten sam bład ale po poruszaniu kabeklami znowu przestał. Kontrolka juz sie nie zaświeciła ani razu. Zaczął natomiast gasnąć. Najpierw wiązałem to z klimą. Była naładowana 5 dni temu i myslałem, że ją przeładowali i ciśnienia są takie, że aż zatrzymują silnik. Ale w sobotę pojeździłem bez klimy i niestety znowu gaśnie. Odłączyłem akumulator żeby zresetować kompa ale znowu jest to samo. Gaśnie w sposób bardzo dziwny. Stoję sobie pod światłami, skrzynia w pozycji D, noga na hamulcu, nagle ciach i gaśnie. Tak jakby go wyłączyć kluczykiem. Bez żadnych wstępnych objawów. Dzieje się tak z włączoną i wyłączoną klimą. Zapala bez najmniejszego problemu i na następnych światłach znowu gaśnie. Dzieje się tak na ciepłym i zimnym silniku. Zauważyłem że jesli silnik jest bardzo dobrze nagrzany tzn. conajmniej pół godziny jazdy to wtedy nie gaśnie. Nigdy nie gaśnie w czasie jazdy, nawet jak sie toczę "bez gazu". I jeszcze jedno. Jak skrzynie przerzucę na N lub P to też nie gaśnie. Gazu nie mam, paliwo jest z tej samej stacji co zwykle i jest go dużo. Przejrzałem wyszukiwarkę ale nie znalazłem za wiele poza czyszczeniem silniczka krokowego. Silniczek był czyszczony jakieś 4 tkm temu. Pozdro MCZ |
autoseba Jeep Wrocław | 2006-06-12 10:38:42 Sprawdź wszystkie podciśnienia , przeczyść silnik krokowy np. WD40 i przepustnice z pozostałości oleju ,a jak to nic nie da to jedź do stacji ASO i ustaw mu większe obroty biegu jałowego np. 750obr/min |
MCZ BMW e39 Warszawa | 2006-06-12 19:23:49 Sytuacja się trochę rozwinęła. Teraz gaśnie również gdy skrzynia jest na P i N. Zaczyna się nie dawać jeździć. Co ciekawe najgorzej jest tuż po uruchomieniu (nawet jak jest gorący!) Trzeba jakieś 5-6 razy go uruchomić żeby wogóle dał sansę ruszyć z miejsca. Ale co ciekawe zapala jak żyleta. Zbiera się jak należy. I wogóle nie ma innych objawów jak gaśnięcie
Zrobiłem to co radził Seba silniczek krokowy wymyty, doloty sprawdzone i nie mają "dziur". Ale niestety rezultat jest prawie ŻADEN. Prawie bo teraz jak obroty polecą w dół to czasem udaje mu się "uratować" i nie zgasnąć. Jutro podjadę do warsztatu gdzie mają Tech-a i spróbuję może podnieść obroty. Warsztat jest niezbyt solidny, i raczej drogi ale jest tam gość co się zna na Omach. Pogadam z facetem może coś wymyśli. Seba, jeszcze mam pytanie. Dlaczego sugerujesz podniesienie obrotów.Jeśli przez 8 lat były dobre to dlaczego teraz mają być wyższe. CZy to nie jest rozwiązanie tymczasowe? Jeśli ktoś ma jakieś pomysły to jestem otwarty. Dalsze relacje nastąpią. Pozdrawiam MCZ |
PiotrS LOB WETERAN ![]() LO016 Gdańsk | 2006-06-12 20:40:36 Filtr powietrza? |
autoseba Jeep Wrocław | 2006-06-12 21:51:55 Albo kable wysokiego są w opłakanym stanie , lub świece i gdy napięcie ma wartość minimalną zalewane są świece , też się z czymś takim spotkałem . Lub tak jak Mariusz pisze czujnik wału , który już zaczyna szwankować ,ale jeszcze nie jest uszkodzony na tyle aby go wykrył komputer.
Sprawdź napięcie akumulatora na wolnych obrotach . Teoretycznie brakuje powietrza ,albo paliwa ,albo iskry na wolnych obrotach i dlatego ci gaśnie ,możesz sprawdzić tylko powietrze wkładając na próbe w miejsce silnika krokowego register od gazu i wyregulować ręcznie wolne obroty . Register jak nie masz to jedź do najbliższego gazownika i kup ,około 10zł , ale to już na koniec jak nie będziesz wiedział co dalej robić. W C20NE takie akcje się stosowało zamiast silnika krokowego . A co do obrotów to poprostu z biegiem lat te 550+-50obr/min jest niewystarczające ,a w szczególności w automacie. [ wiadomość edytowana przez: autoseba dnia 2006-06-12 22:16:50 ] |
MCZ BMW e39 Warszawa | 2006-06-13 11:25:12 Witam,
Zgodnie z obietnicą dalsze relacje następują. Dzięki koledzy za pomoc i rady. Byłem dziś w warsztacie i juz mam diagnozę więc odpowiem wszystkim po kolei. PiotrS:filtr powietrza w pożądku, sprawdzony, zresztą ma dopiero 7 tkm przebiegu Szymek_J: Pompa paliwa też dobra, sprawdzone. Seba, miałeś rację co do kierunku poszukiwań. Problemem sa swiece. A właściwie jednym z problemów. Dokładnie to jest tak. Układ podciśnienia jednak gdzieś jest nie szczelny i jak się wyraził "szifo" w warsztacie "nie ma pełnego sterowania wolnymi obrotami". Ale jak dalej stwierdził "szifo" komputer by sobie z tym poradził tylko dodatkowo któraś ze świec jest zalana olejem i gubi zapłon. No i wtedy komp juz sobie nie radzi. Powiedział, ze jak oczyści się świece to powinno się znacznie poprawić. No więc spróbuję to zrobić w najblizszym czasie. Teraz wyszło moje lenistwo. Juz od dawna olej leje się spod pokryw zaworów a mnie nie chciało się tego robić tylko wolałem dolewac oleju. No to świece utonęły. Dalsze relacje nastąpią Pozdrawiam MCZ PS. No to zostałem LOB TESTem. Po 5 latach jeżdzenia Omegą (jak ja kupiłem to nawet nie było tego forum) po 1266 dniach na forum i 478 dniach bycia LOB NET MEMBER+ELITE 1000 zostałem Testem. Smutno mi sie zrobiło. |
MCZ BMW e39 Warszawa | 2006-06-13 14:32:20 Witam,
Mariosomegos: Czujnik połozenia wału sprawdzony (właśnie wylazłem z kanału) wygląda na dobry. A co do szczegółów to dopiero Tech może cos powiedzieć. Ale moze byc tak ze jeszcze się zgłosze do Ciebie po ten czujnik. Tomasz_kombi: Ja się zbytnio nie udzielałem na forum bo nie znam się na naprawach i wszystko robie w warsztacie. Znam sie na navigacji to komu mogłem to pomogłem. Ale Ci co im pomogłem też juz są TESTami. W tym rzecz, ze ja nie "znam" nikogo. Jestem tylko zwykłym userem i mówiąc szczerze to nawet status TESTa mi nie przeszkadza. Tylko mi smutno.
Pozdro MCZ |
Robson75 LOB NET MEMBER OMEGA B 2,5 V6 sedan Warszawa | 2006-06-13 15:13:56 Hejka,
Kiedy wymieniales filtr paliwa?? Jesli dawno to tez wymien..... przy dzisiejszej jakosci...... pozdrawiam |
MCZ BMW e39 Warszawa | 2006-06-26 09:03:01 Witam,
Obiecałem, ze jak się uporam z problemem to powiem co było. No więc winny był czujnik położenia wału korbowego. Dodatkowo rozpięte było jedno podciśnienie i zasysał lewe powietrze. Teraz silniczek chodzi ładnie. Pozdrawiam MCZ |
komandos42 DEADSOUL OMEGA Resko | 2006-07-21 23:12:17 Witam szanowne grono klubowiczów U mnie gaśnie silnik jak wrzucam na luzik np.przed skrzyżowaniem i musi byc to związane z klimą bo gaśnie jak jest włączona.Nie ma różnicy czy zimny czy gorący motorek,po wrzuceniu na luz,obroty jakby na chwilkę spadały poniżej 600/min i wtedy potrafi zgasnąc.Nikomu chyba nie muszę mówic co się dzieje jak jestem w fazie skrętu,nagle nie wiadomo co zrobic a autko zamiast płynnie skręcic idzie głeboko w skrzyżowanie. Dodam tylko że nic nie robilem przy klimie,i że klima sprawuje się ok,tylko to gaśnięcie i to nie za każdym razem.Filtry wszystkie wymienione,paliwko tylko ORLEN,to samo na którym jeździ moja ciężarówka Czy może jakieś sugestie co do tej przypadłości?Błędy"zero"ostatni kasowałem tydzień temu-kontrolka poduszek.Pozdrawiam i życzę wszystkim"powodzonka i szerokości" |