2 spostrzeżenia [Silnik X20XEV & Tabliczka Znamionowa]

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam kolegów,
przyglądam się tak od jakiegoś czasu Omegom z 1997/98 roku z silnikiem X20XEV i zauważyłem coś intrygującego, a mianowicie:

1. Wszystkie w.w. silniki są nachylone jakoś w prawą stronę, część aut dodatkowo ma także silnik "zapadnięty" (przechylony) w kierunku kabiny... z czym jest to związane ? urwane poduszki ? Wygląda to beznadziejnie, co o tym myślicie ?

2. Tabliczki znamionowe - ponoć od rocznika 98 czyli wyłącznie omegi po "lifcie" mają tabliczki w bocznym słupku od strony pasażera, natomiast wcześniejsze modele w belce czołowej... widziałem już 2 omegi te przed liftem 1997 rok gdzie tabliczki były właśnie w bocznym słupku - czy to normalne ? przekręt z papierami ? Czy może ktoś kto ma 98-.... rocznik napisać czy tabliczka w słupku jest nitowana czy tylko "naklejona" ??

Ciekaw jestm co myślicie o powyższym...

[ wiadomość edytowana przez: dextran dnia 2006-07-12 22:42:07 ]

Cytat:
2006-07-12 22:40:26, dextran pisze:
2. Tabliczki znamionowe - ponoć od rocznika 98 czyli wyłącznie omegi po "lifcie" mają tabliczki w bocznym słupku od strony pasażera, natomiast wcześniejsze modele w belce czołowej... widziałem już 2 omegi te przed liftem 1997 rok gdzie tabliczki były właśnie w bocznym słupku - czy to normalne ? przekręt z papierami ?

"Tabliczka" to zwykła naklejka. Na temat '97 z tabliczką na słupku - może to kolejna sprawa ze zmianą modelu w nieostry sposób, po wyczerpania komponentów. Start roku modelowego '98 w roku '97 był właśnie "nieostry"

pozdr, Robert

Cytat:
2006-07-13 00:06:03, Nixon pisze:
Start roku modelowego '98 w roku '97 był właśnie "nieostry" pozdr, Robert

Tez tak myslalem i to by wyjaśnialo sytuacje...

Witam!
Tez miałem przygode z ta nieszczęsna tabliczką przy zakupie auta... Podejrzenia sie nasunęły, gdy po powrocie do domku i wpłaceniu zaliczki przypomniałem sobie, że nie było z przodu tabliczki... Wpadłem wiec na pomysł, że skoro mam wydawac tyle kaski na moja Omeszke '99 to pojade do Serwisu Opla, zapłaciłem 150zł, panowie wszysciutko mi przejrzeli i usłyszałem w najdrobniejszych szczegółach co było z autkiem i czy warto go kupic i okazało sie, że w 97 roku była "nieostra"zmiana miejsca tabliczki znamionowej z przedniego na boczny prawy pas auta...
Pozdrawiam!

cześć mam omegę z 1997 roku dokładnie z grudnia . tabliczka znamionowa w postaci naklejki umieszczona jest właśnie na słupku przy przednich drzwiach pasażera . w oryginalnej książeczce dotyczącej obsługi opla omegi (wydanie z lipca 1997 roku) na stronie 182 widoczne jest zdjęcie które przedstawia miejsce w którym powinna znajdować się owa tabliczka . pozdro dziubek ze szczecina

też miałem wątpliwości co do braku tabliczki na pasie w moje omie 99. Ale wszelkie wątpliwości rozwiał TIS czy EPC, jest tam gdzieś napisane, że bodajże od 98 roku tabliczki były na słupku przy drzwiach pasażera. Tabliczka to zwykła naklejka.
Na pasie w miejscu mocowania tabliczki w nowszych modelach jest tylko miesce na w/w tabliczkę. Lekkie wgłębieni z otworami na nity