Popękana przednia szyba, jaki powod i jakie koszta?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Popekala mi przenia szyba, od lewego dolnego rogu idzie w strone srodka i rozchodzi sie na 2 czesci (na ok 1/4 dlugosci szyby) i w drugim miejscu (po srodku) zrobil sie taki luk na dole. Szyba idzie do wymiany (nie chce dowodu stracic). Jestem ciekaw jakie koszta wymiany mnie czekaja - sama szyba cos ok 100zl, ale nie wiem ile jej wymiana... Jak myslicie, czy to moze byc wygnita rama czy tez od naprezen karoserii? Zaczelo pekac w zimie, teraz jak bylo goraco sie powieksza. Drogo wyniesie mnie ta zabawa?

Auto było bite? Jeśli tak, to to może być powodem.

w swoim mk6 za wymianę szyby na zieloną nordglass zapłaciłem z robocizną coś ok 200-250zl nie pamiętam dokładnie....

Mi pękła w zimę na postoju przy włączonym nawiewie. Miałem odprysk i od tego miejsca poszła krecha. Wymiana z szybą w Jaan to koszt około 370,-.

było bite, ale bardzooo dawno temu, w tylne prawe drzwi (nie wiem jak bardzo). Myslicie, ze lepiej kupic samemu szybe i podjechac na wymiane, czy wszystko niech warsztat sie tym zajmie? Moze macie jakies miejsce w Warszawie godne polecenia?

jak zjezdzasz z wiaduktu (ul Marsa) w strone Rembertowa to na pierwszym skrzyzowaniu w lewo jak skrecisz to zaraz za przystankiem jest zaklad wymieniajacy szybki. ojciec zmienial i zrobili elegancko i szybko...ulica bodajze chelmzynska ale moge sie mylic...

Wystarczy, że miałeś odprysk od kamienia i auto stało w czasie upałów na dworze, szyba sie nagrzała, no i poszło dalej od odprysku.Tak było u mojego starszego w Transicie, auto stało nie jeżdzone 2 miesiace.

powodem pękania tez moze byc złe jej wklejenie, wiec ja bym sie sam za wklejanie nie brał.

Jak nie za późno, to proponuję pojechać na Łodygową 23.
W zeszłym roku zapłaciłem 230 z montażem (zielona bez podgrzewania), zakład polecił mi znajomy taksówkarz (a ci raczej wiedzą gdzie dobrze i tanio)

EDIT.
Wkradł się mały błąd, to była cena szyby. Za montaż chcieli dodatkowe 100 zł, ale stargowałem trochę na 300-310 (nie pamietam dokładnie). Cała operacja trwała 2-3 godziny (wraz z wiązaniem kleju)

[ wiadomość edytowana przez: Maks dnia 2006-07-18 11:09:35 ]

Ja ostatnio w Jaan za szybę zieloną z pasem bez ogrzewania zapłaciłem 180PLN + 120PLN za włożenie. Ale cena za szybę była moooocno preferencyjna. Natomiast znam punkt, gdzie 300PLN jest całkowity kosztem zielonej z pasem z montażem i z dojazdem na terenie Wawy, tylko musiałbym poszukać tego kontaktu.

P.S.
Swoją używaną sprzedałem za 50PLN.

u mnie szyba pękła w tym samym miejscu , w dolnych rogach po lewej i prawej stronie , powodem były wyrdzewiałe słupki

no właśnie boje się, że u mnie słupki też pordzewiałe. Wtedy chyba wymiana będzie droższa. Jak wyrdzewiały to co z tym robią? Spawają, szlifują, wymieniają? Jak tylko dostane wypłatke to pojezdze i zobacze gdzie najtaniej.

mi dziadek pospawał calutkie słupki z obu stron i teraz jest dobrze , dwi warstwy blachy wstawione

jak masz pordzwiałe słupki, to szybę wstawiają na Twoją odpowiedzialność. Jak następnego dani peknie, albo będzie ciekło, to nie przyjmą reklamacji.
A słupki sie ładnie spawa Podobno...

Moge sie wypowiedziec w tej kwestii, bo m-c temu to przerabialem.

Powod pekania szyb w fordach to wlasnie rdza pod uszczelka szyby. Nieraz nie widac, a przezarte jest na wylot.

Polecam na sadybie zaklad przy ul. Czyzewskiej ,wjazd jest tylko od ul. Bonifacego. Robia w zasadzie od reki, dzwonia po skonczonej robocie. Milo, latwo i przyjemnie.

Za zielona szybe z wymiana zaplacilem 350 zeta. W tej cenie przekleili mi lusterko, nalepke legalizacyjna i dali nowe kliny pod szybe, a co najwazniejsze oczyscili i zaszpachlowali mi dziure w karoserii pod szyba. Fakt, ze nie posprzatali uwazam za minus, no ale trudno. Gdyby nie dziura, cena bylaby 320 zeta.

ok, szyba zmieniona. Podjechalem na sadybe, faktycznie syf w aucie zostawiaja :/ fotel kierowcy jakas czarna mazia na dziendobry mi ubrudzili, ale kazalem sprzatnac Podliczyli mnie 380zl, zielona szyba z paskiem przeciwslonecznym... Niestety rama okazala sie byc lekko zgnita, konkretnie na dole. Dziury spore. Oczyscili z rdzy i zabezpieczyli antykorozyjnie. Niestety gwarancji nie bedzie. Zobaczymy ile wytrzyma. Nie wiem czemu, ale jakos nie podpasowal mi ten warsztat. Umowilem sie na konkretna godzine, przyjezdzam i sie okazuje, ze musze jeszcze 1h czekac :/ Pozniej ten fotel no i cena - mialo byc 340 - bylo 380...
ale nic - najwazniejsze, ze zrobione - zobaczymy ile wytrzyma

hm... to ciekawe, sam przerabialem to miesiac temu, dwa dni po zakupie auta - szyba mi pekła od nieorginalnego przylepca lusterka centralnego - nie był tak elastyczny jak zalecany przez forda. Poruszyłem lusterkiem no i w ciagu 24h miałem szybe w dwóch częściach.

Wymiana dokładnie 280zł w gdańsku. Punktualnie, czysto, bezproblemowo. Jedyny mankament to byla mala ryska na szybie od strony pasażera która mi na poczekaniu usuneli...

Dane dla ludzi z Gdańska i okolic: warsztat na ulicy Kościuszki - jadąc od Legionów zjeżdza się w przedostatni zjaz przed wiaduktem. Dalej juz bez problemu znajdziecie - warsztat Iga Glass.