| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Szopeno Poznań | 2006-07-05 13:29:44 Witam serdecznie!
Pytanie kieruję na forum LPG, gdyż nigdzie nie znalazłem odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie, a właśnie tu zawsze uzyskiwałem najpełniejsze informacje, które pozwoliły mi dojść do rozwiązania problemów unikając przy tym kosztów kolejnych przeglądów. Będąc pare miesięcy tem na regulacji u gazownika powiedział mi on, że musiałbym wymienić taką jedną część niedługo. Niestety nie pamiętam co to, ale przedstawiam poniżej fotografię z zaznaczoną ową częścią (czerwonym kółkiem). Gdy zaczynam ruszać końcówką ze zdjęcia auto często traci obroty, aż do całkowitego zgaśnięcia. Potem trudno je odpalić, chyba, że znów poruszam tę końcówką. Coraz częściej świeci się też "check engine" i samochód wchodzi na wysokie obroty. Dzieje się to zarówno na gazie jak i na benzynie. Kontrolka często zaczyna świecić np. w momencie przejechania po bardzo nierównej nawierzchni, np. torach czy kocich łbach lub, rzadziej, przy hamowaniu silnikiem. Stąd mniemam, że problem właśnie w tym kabelku. Z tego co udało mi się wydedukować to jest t czujnik obrotów . wału korbowego. Jestem jednak laikiem motoryzacyjnym, dlatego chciałbym zapytać o to bardziej doświadczonych Forumowiczów. Diagnostyka u elektryka to 85 zł, robocizna 50-100, a może jest to akurat rzecz, którą mogę zrobić sam. Z góry dziękuję za pomoc, pozdrawiam, Mateusz. PS. Moje auto to Opel Corsa B 1,4i z 1993roku (silnik 14NZ). Zdjęcie części:
(Źródło: http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=113968073) |
croma1 (S) Gas Tuner FORD FOCUS C-MAX, SA ... jastrzębie zdrój | 2006-07-05 20:58:42 witam.
Jest to czujnik HALLA. Jak nawali nie ruszysz autem. A i spalanie i problemy z obrotami bedą coraz wieksze. |
croma1 (S) Gas Tuner FORD FOCUS C-MAX, SA ... jastrzębie zdrój | 2006-07-06 08:06:39 Witam.
Polecam raczej nowe. |
croma1 (S) Gas Tuner FORD FOCUS C-MAX, SA ... jastrzębie zdrój | 2006-07-06 14:58:45 Witam.
jeśli potrafisz wymienić żarówkę to z tym sobie dasz rady. |
Kamil_H 2107 1.3 Poznań | 2006-07-07 12:12:23 Tak, wiadomo że trzeba przejżeć wszystko.. I wykasować
Jedź w niedzielę na giełdę do Przeźmierowa i będzie po problemie. |
Kamil_H 2107 1.3 Poznań | 2006-07-07 15:57:37
Hahahaha. Za to właśnie zawsze lubiłem ten język, hehehe |
croma1 (S) Gas Tuner FORD FOCUS C-MAX, SA ... jastrzębie zdrój | 2006-07-08 09:40:37 Witam.
Ostatnio miałem klienta z Niemiec VW LUPO po przebiegu 100 tyś km trzeba było wymienić caly aparat zaplonowy |