Hyundai LAntra 1.6 91r. sprzegło czy skrzynia klęka ??

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Hej

Mam ogromna prosbe o pomoc !

Coś sie zaczeło walić wpierw bieg 2 przy wrucaniu zaczoł zgrzytac !

Przeszło mu, nastepnie 4 zaczeła wypadac po wrzuceniu

No i na koniec po wrzuceniu wstecznego zgrzycik malutki i po ponownym wrzuceniu chodzi

Nie wiem co zrobic lecz dzis po jeździe po miescie wpadło mi sprzegło w podłoge i gnój !

Po 10 minutach postaoju odpalielm fure i jakos zaczeło chodzic co to jest spregło sie spala czy skrzynia siada pomocy !!!

Może masz gdzieś wyciek płynu z układu sprzęgła, masz jakiś opór przy wciskaniu sprzęgła?

nic takigo sprzegiełko chodzi jak masło !! wycieku też nie widać !!

sprawdzilem pojemniczek z olejem jest wporzadku ale dostalem cynka iz dwie linki idace do skrzyni odpowiadaja za biegi sprawdzilem to i jedna ma poluźnioną srube i cała lata wiec sprawdze cz po prykręceniu jej cos sie zmieni bo jedna odpowiada za biegi 1,3 a druga 2,4 i wsteczny zobaczymy

eureka !!!

Do skrzyni ida dwie linki jedna miala dosc spory lus dokrecilem ja i jak rek ą odjoł !!

teraz tylko jestem ciekaw dlaczego wpadło mi sprzegło tek bez niczego 3 razy w podłodze sie znalazło potem si na luzie nic nie zgrzyta jest mieki pedał itd. żadnych objawów awarii ! ;] sie cesze ze te biego dobrze chodzą

dlatego sprzęgło Ci wpadło w podłogę bo nie było ciśnienia w układzie hydraulicznym sprzęgła, a ciśnienia nie było dlatego, że nigdy nie był płyn wymieniany i/lub pompka przepuszcza. Rozwiązanie: spuścić płyn z hydrauliki sprzęgła i wymień gumki w pomce, następnie zalej układ (wchodzi jakieś 200 ml) DOT 3 lub 4.
Opis co i jak znajdziesz tu: strona Krzyżaka

hej

bardzo dziekuje za rady lecz chyba sie nie zrozumielismy tzn. źle napisałem sprzegło wpada w podłoge ale odskakuje w góre robi sie miekkie jakby go wogóle nie było 2 razy nadusiłem i wróciło wsio do norrmy tzn. czuć opór po wcisnieciu !!

hydraulika sprzęgła przepuszcza - czyli stary płyn i/lub do dupy uszczelki w pompce