Uszczelka od klawiatury

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Zaczęło się tak że zauważyłem pocenie się przy śrubach. Cztery śruby od razu odkęciłem (i tu był mój błąd , bo powinienem okręcać po kolei) silikon na śruby i dokręciłem je i patrzę po kilku dniach a tam cieknie kilka razywięcej niż przedtem (już słyszałem Piotrka jak się nie piep... to nie ruszać i ma rację) wczoraj przed zakładem po pracy wymieniałem uszczelkę od klawiatury. Tragedia!!!!!!!!!!
Stara uszczelka sparciała i tak się przykleiła że odrywała mi się po 0,5-1 cm. A ponadto część jej zostawało na brzegach kawałek mi wpadł do środka nie miałem czym wyciągnąć. Pożyczyłem pencetę i jakoś wyciągnąłem. Te resztki uszczelki musiałem wyskrobać kupiłem papier ścierny i birol aby zmiękczyć i doczyścić resztki przyklejonej uszczelki i następnie przykciłem jać (nową) na miejsce.
A ja naiwny myślałemże to jest jak w maluchu 3 - 4 minuty i jazda...

W gruncie rzeczy nie jest w tym tak wiele roboty, pod warunkim, że uszczelka schodzi swobodnie, bez zeskrobywania jej.

NIe jest to duzo roboty pod warunkiem, ze sie przygotuje odpopwiednie narzedzia.

U mnie nie mozna było zdjac pokrywki pomimo pocenia sie uszczelki. Dopiero specjalna dzwignia wlozona od srodka pomogła.

Co do szlifowania to dobrze wsadzic jakas szmatke na walekj i szczelnie zakryc wnetrze zanim zacznie sie szlifowac (zdejmować) cokolwiek.

Aha i dokrecajcie korkowe uszczelki na raty, bo moze znowu cieknąc jak dowalicie pokrywke na maksa od razu na zimnym silniku. Ja dokrecalem na zimnym, potem go rozgrzalem i delikatnie dociagnąłem szpilki, apotem po tygodniu i po 2 jeszcze raz z wyczuciem dociagalem. Sucho czysto po prosttu pewnie

Zdjęcie pokrywy to byłby drugi temat śrubokrętem wbijałem w uszczelkę, aby nie uszkodzić krawędzi co 1-3 cm i tak dookoła

A ja dałem dwie dych mechanikowi i po sprawie

uszczelkę ściągałem kombinerkami i to co chwyciłem nimi to odrywało się

A nie lepiej kupic gumową?? ja mam taką... jutro moze zamontuje. Dałem 20zł za DUowską..

Czy ma ktoś rysunek z kolejnością dokręcania śrub pokrywki zaworów w espero 1,8 ??
Bo nie mam chwilowo dostępu do cd z książką, a potrzebuję.

Cytat:
2006-07-28 07:44:41, n0ras pisze:
Czy ma ktoś rysunek z kolejnością dokręcania śrub pokrywki zaworów w espero 1,8 ?? Bo nie mam chwilowo dostępu do cd z książką, a potrzebuję.

Kolejność podobna jak przy dokręcaniu głowicy
Zaczyna się np.od środkowej górnej następna środkowa dolna itd...

7 3 1 5 9

8 4 2 6 10

może warto posmarować uszczelkę silikonem.

Panowie amatorzy mechaniki, dajcie sobie spokój z ciężką teorią. Wystarczy kupić korkową uszczelkę, namoczyć ją w ciepłej-letniej wodzie na 5 min.minut, nastepnie założyć, raz dokręcić i zapomnijcie o problemach.

....i bez żadnego silikonu oczywiście.