Mam problem ksenon nie świeci pomocy

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam mam omesie z 1998 r na orginalnych ksenonach zauważył że lewa lampa świeci w kol.czerwonym a nie w bieli na komputerze wyświetlił się błąd po podłączeniu do laptopa okazało się że nie działa czujnik poziomujący lamp a dzisiaj już wogólę nie świeci czy to ma oznaczać że wypaliła się?Czy ktoś jest zorientowany czy samemu można wymienić i jakie są tam żarówki jakiego typu bo jeszcze nie rozbierałem i nie wiem za bardzo jak do tego się zabrać .W internecie znalazłem zarówki ksenonowe typu PHILIPS XENON D2S. i nie wiem czy one pasują .Czy może to jest wina czegość innego.Proszę o radę i informację pozdrawiam wszystkich.

ja mam też komunikat o awarii autopoziomowania lamp, ale xenonki świecą aż miało
Pewnie wypala ci się żarówka.Jak zmieniasz to od razu na nowe.
Typ żarówek xenonowych to D2S, ceny na allegro od 70zł za szt (chociaż podejżanie tanie są te żarówki z allegro)
Żeby wymienić żarówki musisz wyjąc lampy, i wtedy lekko opuścić zderzak, bo nie wyjmiesz lampy ze spryskiwaczami.
Ew. zdemotować obudowę filtra powierza (strona prawa), oraz wyjąc akumulator (strona lewa. Potem 3 śrubki na tzw. TORX, i masz już żarówkę. jest przy tym trochę zabawy.
ps. koniecznie odepnij akumulator przed demontażem w ksenonach jest wysokie napięcie!!

BŁąd poziomowania nie ma nic wspólnego z nieświecącym palnikiem. AFAIK Philips robi D2S na pierwszy montaż. Jest to dokładnie opisane w jakimś dawnym wątku, bodaj przez Diro.

Lampę można wyjąc bez opuszczania zderzaka, choc jest kłopotliwe i przydaje się trzecia ręka . IMHO łątwiej wyjąc aku i filtr. Tak też zaleca instrukcja obsługi.

pozdr, Robert

a ja dodam, że philips oryginalny nie jakieś tam regeneracje ( choć przyznam nie mam pojęcia jak można żarówę zregenerować?) kosztuje ok 300 zeta

Cytat:
2006-08-02 19:29:46, scraby pisze:
a ja dodam, że philips oryginalny nie jakieś tam regeneracje ( choć przyznam nie mam pojęcia jak można żarówę zregenerować?) kosztuje ok 300 zeta

Jeżeli lubisz kilka razy przepłacać to ok, w końcu to Twoja kasa.
Philipsy D2S z allegro za 60zł świecą dokładnie tak samo (i równie długo)

Cytat:
2006-08-02 19:29:46, scraby pisze:
a ja dodam, że philips kosztuje ok 300 zeta

osram w ASO HORNET we Wrocławiu ponad dwa razy tyle
Mam taką jedną

Witam już po problemie wymieniłem palnik ksenonowy który kupiłem na allegro za 70 zł działa narazie bardzo dobrze ,wymiana tych palników jest bardzo łatwa i faktycznie nie trzeba opuszczać zderzaka ani wyciagać lamp wystarczy wyciągnąć akumulator i filtr powietrza i odkręcić po trzy śrubki z każdej lampy ,śrubki typu trox.Dzięki za rady dla wszystkich którzy wypowiedzieli się w tym wątku.pozdrawiam Darek