Tylne głośniki - masa??

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam serdecznie!

Odkąd kupiłem Esperaka z tyłu miałem cicho - nie było głośników. Teraz kupiłem sobie głośniczki Pioneera. W instrukcji podłączenia jest napisane, żeby mniejszy konektorek podpiąć pod "-" a większy pod "+" od radia. Ja z tyłu w Espero mam 2 kostki do podłączenia głośników (na konektorki takiej samej wielkości). Niestety ktoś się coś bawił, bo w są jakieś dziwne kolory przewodów. I tu mam pytanie: jak odróżnić "+" od masy na konektorze w kostce? Jak sprawdzam próbnikiem przy włączonym radiu to wszędzie świeci się neon w próbniku, czyli wychodzi, że wszędzie jest faza. To jak to - nie ma w ogóle masy? A może ja to źle sprawdzam? (żabka próbnika na ryglu zamka bagażnika i dotykam końcówką próbnika konektorków w kostkach). Jak poprawnie podłączyć głośniki? Słyszałem, że w nowych radiach nie można podpinać głośników pod jakaś wspólną masę do nadwozia. A może to nie ma znaczenia, który z przewodów to plus, a który to minus od radia? Jak podłączaliście głośniki z tyłu? (chodzi mi o przewody).

Proszę o pomoc

[ wiadomość edytowana przez: zitam dnia 2006-07-27 02:51:43 ]

Cytat:
2006-07-27 02:51:09, zitam pisze:
Witam serdecznie! Odkąd kupiłem Esperaka z tyłu miałem cicho - nie było głośników. Teraz kupiłem sobie głośniczki Pioneera. W instrukcji podłączenia jest napisane, żeby mniejszy konektorek podpiąć pod "-" a większy pod "+" od radia. Ja z tyłu w Espero mam 2 kostki do podłączenia głośników (na konektorki takiej samej wielkości). Niestety ktoś się coś bawił, bo w są jakieś dziwne kolory przewodów. I tu mam pytanie: jak odróżnić "+" od masy na konektorze w kostce? Jak sprawdzam próbnikiem przy włączonym radiu to wszędzie świeci się neon w próbniku, czyli wychodzi, że wszędzie jest faza. To jak to - nie ma w ogóle masy? A może ja to źle sprawdzam? (żabka próbnika na ryglu zamka bagażnika i dotykam końcówką próbnika konektorków w kostkach). Jak poprawnie podłączyć głośniki? Słyszałem, że w nowych radiach nie można podpinać głośników pod jakaś wspólną masę do nadwozia. A może to nie ma znaczenia, który z przewodów to plus, a który to minus od radia? Jak podłączaliście głośniki z tyłu? (chodzi mi o przewody). Proszę o pomoc [ wiadomość edytowana przez: zitam dnia 2006-07-27 02:51:43 ]

To jest trochę inaczej. Sygnał na głośniki jest zmienny więc mówienie o masie i fazie mija się z celem. W instrukcji raczej chodzi o to, żeby faza radia zgadzała sie z fazą głośników. (Przykładowo chodzi o to abo przy nop uderzeniu basu obie membrany szły jednocześnie do przodu). Więc, jeżeli nie jesteś w stanie określić który to jest + a który minus radia, możesz próbowac w ciemno. Jeżeli nie jesteś zboczonym audiofilem, raczej nie usłyszysz różnicy. W najgorszym razie (jeżeli jeden głośnik podłaczysz poprawnie a drugi odwrotnie) całość będzie słabiej słyszalna - w ww. przykładzie jedna membrana pójdze do góry a druga w dół.
IODP nie ma systemów głośnikowych podłączanych do masy auta. Zawsze muszą iść dwa przewody do każdego głośnika.

To wszytsko jasne. Dzięki wielkie!

PS Nie przejmuj się - nie jestem zboczonym audiofilem