Alternator diezel a benzyniak

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam jesdno pytanko : czym rózni się alternator montowany w diezlach od benzyniaków w MK VII?

A tak na marginesie poszukuję podstawy alternatora do 1,8TD MkVII.Mam tak zrypaną ,że pasek idzie pod kątem przyczym piszczy jak cholera Zrobić tej podstawy się nieda.Już ktoś prubował

akumulator diesla ma wyzsze napiecie stad tez pewnie wiekszym pradem jest ladowany . A skoro wieksze napiecie to i srodek inny, Tak przynajmniej mi sie wydaje na chlopski rozum

Pierwsze słysze żeby akumulatory do instalacji 12 V rózniły się napięciem prędzej wyższym prądem natężenia. Mi chodzi głownie o różnice wizualne.

ej panowie elektrycy

w dieslu jest takie samo napiecie(o ile tak mozna to tak nazwać) jak i w bezyniaku.
Roznica polega na tym ze akumulator w dieslu ma wieksza pojemność Ah i przez to alternator zeby go doladowac moze miec wieksza wydajność czyli moc, ale napiecie pozostaje takie samo.
Nie liczy sie to ile wolt wytwarza alternator ale liczy sie jakie natezenie produ potrafi wytworzyć za napiecie odpowiada regulator napiecia i to on decyduje jakie posyla na klemy do akumulatora

Ale tego czy jest alternator o wiekszej mocy w dieslu tego nie wiem niestety.