Pytanie i problem przy wyborze swojego pierwszego radia

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Co myślicie o ALANIE 42 przenośne radio?
Potrzebuje radio do samochodu bede pewnie podłanczał antene zewnetrzna. Czesto zmieniam samochody wiec przydało by mi sie radyjko które łatwo przenosić. Mam tesz problem nastepujacy że prezes firmy w której pracuje nie pozwala pracownikom montowac anten w samochodach służbowych nawet na magnes niemówiac juz o w krecanych wogóle nic na dachu wiec pomyślałem aby kupic takiego małego alana i korzystac z jego antenki wbudowanej a czasem na trasie wystawiac jakas krótka na dach. Potrzebuje porady czy to warto kupic i sie tak bawic czy te małe radia sie nie sprawdzaja w autach. A jeśli ma ktoś takie małe radyjko to prosił bym o opinie.

Witam ! Z tego co wiem radia przenosne tzw. reczniaki maja krotki zasieg, wiec raczej nie bedziesz bez porzadnej anteny z niego zadowolony, wiec najlepiej zmien prezesa
Pytanie do fachowcow : Czy do reczniaka mozna podlaczyc normalna antene CB ( kabel od tej anteny, zamontowanej na samochodzie ) i czy wtedy zasieg bedzie wiekszy ?

Dzieki za odpowiedz ma też pytanie do wachowców dotyczce montażu anteny czy do zwykłego radia np alana 48 gdy podłonczymy antene samochodowa np z magnesem i położymy ja na pułce styłu to też bedzie działać (niechodzi mi tu o zasieg tylko o to czy bedzie można porozumiec sie np wtedy gdy jedzie ktoś obok mnie)

Cytat:
2006-08-12 15:04:48, zp pisze:
Witam ! Z tego co wiem radia przenosne tzw. reczniaki maja krotki zasieg, wiec raczej nie bedziesz bez porzadnej anteny z niego zadowolony, wiec najlepiej zmien prezesa Pytanie do fachowcow : Czy do reczniaka mozna podlaczyc normalna antene CB ( kabel od tej anteny, zamontowanej na samochodzie ) i czy wtedy zasieg bedzie wiekszy ?

Rafalik takie reczne radyjko jak Alan 42 wystarczy Ci aby moc porozumiec sie z kims, kto jedzie z Toba w konwoju . One maja realny zasieg do ok 300 m. Z antena nie musisz wtedy nic kombinowac.

OK a moje drógie pytamie czy antena położona np. na pułce z tyłu (antena np z magnesem taka sama jak stosuje sie na dach) przy inym radiu np alanie 48 bedzie działała (czy wogule bedzie dało sie porozumiec) niezabardzo moge usawiac antene na dach w samochodzie służbowym prezes zabrania

Cytat:
2006-08-12 18:41:09, zp pisze:
Rafalik takie reczne radyjko jak Alan 42 wystarczy Ci aby moc porozumiec sie z kims, kto jedzie z Toba w konwoju . One maja realny zasieg do ok 300 m. Z antena nie musisz wtedy nic kombinowac.

No tego wlasnie nie wiem, bo dopiero zaczynam swoja przygode z CB i odpowiadajac Tobie chcialem aby sie fachowcy wypowiedzieli. W kazdym razie jesli antena bedzie stac pionowo i bedzie polaczona z masa samochodu to wtedy w trasie jako taki zasieg uzyskasz. Gorzej bedzie w miescie.

http://www.radio.org.pl/radiotelefony/alan42.php
Tu sa dane techniczne tego radia.Jak widać jego moc jest taka sama,a nawet większa przy zasilaniu 12V niż np.Unidena.Czułość też jest dobra więc jako radio w samochodzie będzie spisywać sie w miarę.W miarę,gdyż będzie więcej zbierało zakłóceń niż radio o mniejszej czułości.Oczywiście antena dachowa,choćby magnesówka jest jak najbardziej pożądana.Przez dłuższy czas używałem w ten sposób Alana 38 i byłem zadowolony z odbioru,Gorzej było z nadawaniem,gdyż kabel antenowy utrudniał podnoszenie radia do ust.