MotoNews.pl

Jedna antena do CB i do radia

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Po raz pierwszy na forum więc grzecznie witam wszystkich Cały dzień grzebię, szukam i chyba już wiem co chcę kupić. Otóż jeżdzę Toyotą Corollą Verso, potrzebuję antymiśka, zadowoli mnie zasięg ok. 5 km przy zachowaniu na tym dystansie dobrej jakości nadawania i odbioru. Chciałbym dyskretny zestaw z krótką anteną, (radio w schowku i nie rzucająca się w oczy antena, abym nie musiał wszystkiego demontować przy każdym postoju). Wstępnie interesuje mnie zestaw:

-uniden 520xl pro
-president carolina (430 mm)

Mam trzy pytania:
1) Czy wybrany zestaw spełni wyżej opisane oczekiwania?
2) Co muszę zrobić/kupić aby ta antena działała z radiem samochodowym i CB?
3) Auto jest na gwarancji i nie chcę jej stracić. Czy rozsądne jest kupienie wszystkiego i zlecenie montażu w ASO (bądź co bądź, nie specjalizującym się w tego typu instalacjach)?

Z góry bardzo dziękuję za pomoc. Zapewniam, że przeszukiwałem forum przez cały dzień i choć znalazłem podobne wątki, to nadal nie znajduję odpowiedzi na te pytania. Jeżeli źle szukałem- przepraszam.

[ wiadomość edytowana przez: Sztetke dnia 2006-08-01 17:37:18 ]

Radio ok. , a do tego antenke jezeli juz koniecznie nie droga, dobra , nie dluga i na magnesie to tylko "Wilson little wil" lub "Hustler" pochodzace z jednej stajni. Dlugosc oscyluje w granicach 1 metra

Dlaczego niedrogo i dlaczego na magnesie? Jestem gotów wyłożyć parętrzy i myślałem o stałce instalowanej w miejsce anteny standardowej (co by ogarniała i radio i CB). Czy trzeba będzie wtedy wymieniać oryginalny przewód antenowy? Wyczytałem, że jest trochę inny niż ten do CB.

Oberlojtnant Sztetke

[ wiadomość edytowana przez: Sztetke dnia 2006-08-01 17:58:17 ]

[ wiadomość edytowana przez: Sztetke dnia 2006-08-01 18:00:05 ]

Temat radia samochodowego i radia CB na jednej antenie byl juz omawiany i jest to porazka. Jezeli chcesz stale polaczenie i w miejsce radiowki wsadzisz antenke CB to jak najbardziej polecam. Natomiast radiowa antene mozesz kupic na przylepiec do szyby czyli wewnetrzna lub zewnetrzna lub podpiecie sie pod ogrzewane tylniej szyby.

Wielkie dzięki za wyleczenie z kiepskiego pomysłu.