Jaki interface do jakiej centralki

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam!
usilnie próbuję znaleźć jakieś informacje n/t regulacji compa Stefanelli city (jakiego interfejsu użyć, jakie oprogramowanie itp)przeszukałem fora i znalazłem tylko prośby o pomoc bardzo proszę o fachowe informacje, również o innych centralkach- na pewno się komuś przydadzą.
a o Stefanelli- wszystko co macie
z góry dzięki

Interfejsy są w zasadzie uniwersalne do każdej instalacji LPG z nielicznymi wyjątkami dotyczącymi różnych dziwnych wynalazków typu BRC Blitz, Stag 2l itp. Czyli wymagającymi "specjalnych testerów". Nie wiem po jakiego grzyba tak mieszają Ci producenci, no ale to ich sprawa. Różnice w interfejsach (tych pod PC-ty) polegają tylko na innym wyprowadzeniu pinów podłączanych do +, -, lini K i lini L.
Oprogramowanie to już niestety trudniejsza sprawa, jeśli producent nie udostępnia takowego to pozostaje kupno oryginału z wiadomych względów . Sama obsługa oprogramowania jest podobna w wielu softach. Różnią się przeważnie ilością opcji i możliwości konfiguracji.

dzięki danek, znaczy że jeśli wtyczka z interfejsu pasuje to można działać. a czy cokolwiek wiadomo ci o instalacjach stefanelli? w necie naprawde informacji o tym producencie jest jak na lekarstwo...

Cytat:
2006-07-30 22:52:38, Yagr pisze:
dzięki danek, znaczy że jeśli wtyczka z interfejsu pasuje to można działać. a czy cokolwiek wiadomo ci o instalacjach stefanelli? w necie naprawde informacji o tym producencie jest jak na lekarstwo...

Patrzałeś na Elektrodzie?

Nie ma za co. Nawet jeśli wtyczka nie pasi to w prosty sposób można ją "przystosować". Potrzebny jest tylko miernik (woltomierz). Otóż na wejściu do interfejsu kompa LPG sprawdzasz gdzie jest "masa" i zasilanie +12V (to jest najważniejsze coby fejsu albo kompa nie spalić). Na pozostałych pinach, bo może ich być więcej szukasz napięcia ok. 5V to są linie K i L. Która jest która nie ma większego znaczenia dla "bezpieczeństwa", natomiast zamiana ich podłączenia między sobą będzie skutkowało po prostu brakiem komunikacji (a i to nie zawsze ). Najważniejsze, jak pisałem, żeby nie podpiąć np. linii K fejsu do +12V bo grozi to spaleniem fejsu i/lub kompa. Pomijam fakt kiedy fejs jest zabezpieczony przed takimi niespodziankami, bo jakoś nie spotkałem się z takowymi, co innego do OBD.
Co do pytania to niestety nie mam w swoich "archiwach" nic o/do stefanelli

dzięki za wyczerpujące info danek, a o stefanelli znalazło się coś za radą Kamila_H na ELEKTRODZIE. tam powinienem zacząć pzdra