Spóżnienie z rejestracją. Pytanie.

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Kupiłem malca i nie zarejstrowałem go, ani nie opłaciłem opłaty skarbowej od umowy w przeznaczonym na to czasie (rej. 30 dni, umowa 14 dni). Przecholowałem temat o ... 2-3 miesiące .

Wiem, ze auto moge bez przeszkód zarejestrowac, ale oczywiscie płaci sie jakąś kare. Z tego co słyszałem to jest to jakis procent od wartosci na umowie. Czy to prawda? Jak to jest?

kare zaplacisz tylko w urzedzie skarbowym ale to beda grosze ( doslownie )

jesli auto bylo o wartosci ponizej 1000 pln to nawet tej kary nie zaplacisz bo ono jest zwolnione z oplaty skarbowej i tylko znaczki skarbowe za 5 pln-ow sie wykupuje

a urzad komunikacyjny nie ma prawa nic ci zrobic za spoznienie sie z rejestracja

wazne tylko zebys mial ubezpieczenie na ten samochod aktualne ( jesli wygaslo albo nie bylo wogole wykup polise na umowe kupna/sprzedazy przed rejestracja ) bo mozesz wkopac poprzedniego wlasciciela i moze sie mscic P

ubezpieczenie mam. Wartosc auto jest ponizej 1000zł - juz sie dowiadywałem.

Czyli własciwie problemu zadnego nie ma.

Dzieki.

Cytat:
2006-07-05 09:59:26, PitGTR pisze:
Czyli własciwie problemu zadnego nie ma.

Żadnego - nawet nie musiałeś odwiedzać US gdzyż podatek od czynności cywilno-prawnych płaci się od kwoty 1000,00 zł (PCC1)

jeszcze nie odwiedzałem US, tylko dzwoniłem.

btw. potrzebuje kwit przy rejestacji, ze auto jest zwolnione z podatku?

Cytat:
2006-07-05 11:30:30, PitGTR pisze:
.... btw. potrzebuje kwit przy rejestacji, ze auto jest zwolnione z podatku?

Nie potrzebujesz. Ja mialem ostatnio tak samo jak Ty, i pani w US powiedziala ze nic u nich zlatwiac nie musze. Idziesz z umowa tylko do Urzedu Komunikacji.

No to pięknie.

Dzięki chłopaki za pomoc.

Cytat:
2006-07-05 11:30:30, PitGTR pisze:
btw. potrzebuje kwit przy rejestacji, ze auto jest zwolnione z podatku?

Auto nie jest zwolnione z podatku bo takowy nie jest nakładany, także żadnych zaświadczeń nie potrzebujesz

podatek w wysokości 2% jest podatkiem od czynności cywilno-prawnych i kazda transakcja powyżej 1000,00 zł jest opodatkowana - i dotyczy to wszystkiego nie tylko samochodów

Szybkie pytanie:

Czy osoba niepełnoletnia, moze byc pełnomocnikiem przy rejestracji pojazdu???????? Wystarczy dowód osoby, ktora dała pełnomocnictwo?????

raczej nie bo osoba niepelnoletnia nie posiada zdolnosci do czynnosci prawnych min. pelnomocnictwa.