MotoNews.pl

[ZAGADKA] Prototyp

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam
Mam pytanie.
Czy ktoś wie jak nazywa ( miał się nazywać ) ten prototypowy samochód.
Jest to makieta w skali 1:5, wykonana z gipsu.
Przez kogo i dla kogo nie wiem i dlatego się pytam. Moze ktoś z Was wie, to niech powie.
Z tego co mi się udało dowiedzieć to miałbyć Ogar dla FSM, ale nie to jeszcze nie potwierdzone.
Prosze o pomoc w tej sprawie.
zdjęcia w profilu
pozdrawiam

to troche warsowato mi wyglada ale ja lajkonik jestem.

wyglada jak połączenie malucha/128 (tył) z Lancia (przód)

Ale jak to się zwie to nie mam pojęcia...

to raczej nie przypomina ogara, czyba ze to na tej stronie :
klik
przedstawione autko nie jest ogarem

ogar to ogar wsztstko sie zgadza.
Napisałem ze to mialbyc taki Ogar dla FSM pewnie pod inna nazwą by robili i z mniejszym silnikiem (a nie jak FSO -1500 od DF'a).
poczekamy zobaczymy moze ktoś bedzie wiedział

Obejrzałem zdjęcia i moge powiedzieć, że nigdy nie czytałem ani nie słyszałem żeby coś takiego istniało. Chyba pierwszy raz widzę coś z polskiej motoryzacji o czego istnieniu nie miałem pojęcia. To auto nie jest podobne do żadnego, które znam.

Cytat:
2004-08-30 21:49:04, Grzech pisze:
Obejrzałem zdjęcia i moge powiedzieć, że nigdy nie czytałem ani nie słyszałem żeby coś takiego istniało. Chyba pierwszy raz widzę coś z polskiej motoryzacji o czego istnieniu nie miałem pojęcia. To auto nie jest podobne do żadnego, które znam.

i w dodatku jakieś takie dziwne... zaraz za drzwiami zaczyna sie nadkole , tak jakby nie było tylnego fotela, no i nie ma tylnej bocznej szybki tylko jest słupek "C". A o szybie raczej nie zapomnieli bo model jest dobrze zrobiony , ma listwy, klamki itp. - raczej jest 2 osobowy i moze z silnikiem centralnym jak w Fiacie X 1/9...

A mi to przypomina AMC Pacer z 75r. z silnikiem Corvetty V8
Na porównanie...

[ wiadomość edytowana przez: Konrad dnia 2004-08-31 08:30:36 ]

myślę że to jeden z wielu projektów OBR-u który nigdy nie wyszedł poza fazę gipsu, takich i większych makiet było znacznie więc3ej, tylko niektore z nich doczekały się jeżdżących prototypów. Myślę że gdybu prof. Nawrot żył miałby coś do powiedzenia

Cytat:
2004-08-30 21:18:04, wagner pisze:
to raczej nie przypomina ogara, czyba ze to na tej stronie :
klik
przedstawione autko nie jest ogarem

Kiedyś było tam tyle miejsca że można było obejść samochody dookola nawet

Mnie to wygląda na dwudrzwiową odmianę Warsa...

Cytat:
2004-08-31 19:20:49, Quattro pisze:
Mnie to wygląda na dwudrzwiową odmianę Warsa...

Inne zupełnie czasy makieta wygląda na znacznie starszą

To może jakiś pre-WARS???

Możecie mi wierzyć bądz nie...ale właśnie z tym autem (prawdopodobnie z tym) spotkałem się podczas przeszukiwania jakiejś książki, tylko jakiej?
Wiem że to autko zwróciło moją uwage, bo nie jest to typowy "Ogar"...i teraz mam klina...już cały dzień próbuje dojść do tego gdzie widziałem to autko.
Z tego co pamietam to na zdięciu było czerwone(możliwe ze to także był prototyp "niejezdzący", a jedynie pomalowany).
Będe próbował coś znależć o tym aucie.

Krzysiek , wrzuć zdięcia tego wozu na forum .

Witam!!!
Zakładam ten wątek aby nie trzeba było zakładać coraz to nowych wątków o prototypach znanych i nie znanych. Zacznijmy od tego:
Wiem tylko że nazywa się BRS4X4 i ma silnik i zawieszenie z poloneza1.5.

Kolejna ciekawostka:
I jeszcze jedna

Cytat:
2005-01-02 15:17:41, xyz1qwered pisze:
Witam!!! Zakładam ten wątek aby nie trzeba było zakładać coraz to nowych wątków o prototypach znanych i nie znanych. Zacznijmy od tego: Wiem tylko że nazywa się BRS4X4 i ma silnik i zawieszenie z poloneza1.5.

Tylko widzisz to jest forum FSO, a nie wszystkiego co w Polsce poskładali. Dwa to nie jest żadna ciekawostka - pewnie poczytałeś stronę "Ocalić od zapomnienia" i teraz będziesz wrzucał tu wsztsko o czym nie wiedziałeś.... Trzy - to prostotypy PIMOTU, które nigdy nie miały btć produkowane. Nawet nazw nie miały żadnych sensownych. To czerwone powstało na bazie Fiata Ritmo.

Prezentowany ponizej samochod osobowo- terenowy BRS 4x4 opracowany zostal przez Przemysłowy Instytut Motoryzacyjny (w skrocie PIMOT). Wystawiono go w 1986 r.podczas wystawy "Polska Motoryzacja"

Cytat:
2005-01-02 15:17:41, xyz1qwered pisze:
Witam!!! Zakładam ten wątek aby nie trzeba było zakładać coraz to nowych wątków o prototypach znanych i nie znanych. ........

A było sie cofnać jedną strone w tył i znaleść ten post
kolejne połączenie wątków.
ostatnie ostrzeżenie, nastepnym razem tniemy post..