| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
pzssquad Omega B Warszawa | 2007-02-23 15:45:47 Moja oma zmarła.Wczoraj normalnie jezdziłem dziś rano nie zapaliła,kreciłem kilkadziesiąt razy i nic,nawet nie było oznak ze załapuje.
Mam podejrzenie że to pompa paliwa,ponieważ wogóle jej nie słychać.Wczesniej po przekreceniu kluczyka było słychać charakterystyczny dzwiek przez ok 2-3 sek. teraz jest cisza. Dobrałem sie do niej od strony bagażnika .Na kostce doprowadzająceje dostaje napięcie ale nawet przykładając ucho blisko pompy nic nie słychać.Wiek wskazywało by chyba na nią.Dziwi mnie to że wczoraj jezdziła a dziś nie.Co prawda miałem lekkie problemy z uruchomieniem bo troszke dłużej trzeba było pokręcić ale do domu pojechałem normalnie. Panowie czy to normalne ze nie słyszę pompy? Sprawdzić ją odłączając wężyk i zobaczyć czy pluje paliwo? Jakieś inne sugestie? |
Szcurek LOB MEMBER Kosiarka; Czarna Owca Tarnowskie Góry | 2007-02-23 15:56:55 To już wolę kotlety niż lenistwo.
Ten temat czytałeś ?? |
pzssquad Omega B Warszawa | 2007-02-24 07:37:18 Tak dzieki.Wychodzi na to że to nie pompa.bo jak postoi trochę i włacze zapłon to słychać pompowanie.
W takim razie nie wiem co jest przyczyną tego że nie odpala już 2 dzień totalny trup. Spróbuje odczytać kody błedów,niestety we własnym zakresie bo przeciez nie dopcham omegi do żadnego warsztatu |
jerzy1961 LOB SYMPATYK omega B 2.0 - CARAWAN Warszawa | 2007-02-26 11:56:58
co do odgłosów to wydaje mi się że słychać ją przy zbyt małej ilości paliwa w zbiorniku ( miałem tak gdy omesia przechylona ) - oczywiście jeśli jest całkowicie sprawna ...no i jeszcze czego pilnuję to odpalam chwilę po włączeniu zapłonu gdy na listwie wtrysków wytworzy się ciśnienie... i tu sprawdż sobie i będziesz miał jasność co do podawania paliwa : włącz na chwilę sam zapłon po czym wyłącz i sprawdż na listwie przez odkręcenie czarnej plastikowej nakrętki pod którą zobaczysz zaworek w rodzaju wentylka jak przy kole i sprawdż przez wciśnięcie go ..czy wytryśnie sprężone paliwo (wytrzeć szmatką) |