Klima odgrzybiona.... ciekawe na jak dlugo....??

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
hejka no wczoraj wkońcu się zdecydowałem i pojechałem do fachmana z klimy na odgrzycianie...
Cała operacja była banalnie prosta aż mnie zatkało chłopek wzioł w ręke spryskiwacz załączył nawiew z klimą na full i zaczoł psikać do wszystkich możliwych dziurek oczywiście najmocniej do komory pod maską gdzie nawiew zaciąga lufcik. potem autko postało godzine operacja została powtórzona i to wyle teraz mam przykaz przez kilka dni ograniczyć korzystanie z nawiewy żeby grzybki popadały ... Sam jestem ciekawy co to da. koszt tej operacji 50zł preparat "col desinfect" czy jakoś tak się nazywał..

A teraz moje spostrzezenia.. niemusimy wcale płacic za tą usługe wystarczy namierzyć gdzieś w hurtowni środek do czyszczenia i samemu sobie to zrobić ....
Jeśli ktoś niema czasu ani ochoty na poszukiwania to proponuje a przynajmniej tak mi się wydaje że to niejest głupi pomysł nalać Cloroxu do spryskiwacza i samemu sobie odkazić.... potem przepłukać czystą wodą oczywiście też psikając zraszaczem i poowinno być dobrze...

czekam na wasze opinie albo na namiary środka do dezynfekcji klimy pewnie niejednemu z nas się to przyda......

Jak myślisz - jaka skutecznosć będzie takiego (przeprowadzonego w ten sposób) odgrzybiania ? To jest zbyt proste

nio dlaczego zakładać że wszystko musi być trudne czasami proste zabiegi są najskuteczniejsze......

To chiba jednak zbyt proste było...cosik mi tu śmierdzi amatorszczyzną...

Robiłem dezynfekcje klimy, wstyd się przyznać, ale juz 2 lata temu w serwisie DU - zresztą jedynym w Poznaniu, który tym się wtedy zajmował. Samochód odstawiłem na dobrych kilka godzin a koszt to ponad 200 zł. Powstaje więc pytanie czy dezyfekcja równa jest dezyfekcji, czy poraz kolejny serwis zarobił?

ja osobisie zanim się zdecydowałem obdzwoniłem 10 warsztatów albo więcej które zajmują się klimą i zawsze pytanie brzmiało :czy państwo będą mi tam coś rozbierać.???" odpowiedz " raczej nie" zaden z tych warsztatów nie rozbiera klimy do dezynfekcji a rozpiętość zenowa wachałą się od 50zł do 200zł w zalerzności czy warsztat był blisko centrum Katowic czy na zadupiu...

Wnioski to czy odgrzybianie polega na rozebraniu układu wsumie łatwo zweryfikować jeżeli goście coś rozbierali to napewno coś powinno niedziałać prawidłowo, szumieć itd... wiadomo jacy są nasi mechanicy napewno by szło poznać że rozbierali jakieś elementy...

Jak narazie zaczyna być dobrze klima przestaje śmierdzieć pozostało tylko uczucie wilgoci po wyłączeniu klimy ... Mechanik kazał mi kilka dni poczekać żeby szkodniki popadały.

Panowie proponuje podzwonić po warsztatach i popytać się o metody odkażania...