MotoNews.pl

Sterownik pod siedzeniem

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Ostatnio "flaczylem" mojego pony do spawania podlogi. W srodku, pod przednim siedzeniem znalazlem metalowa skrzynke (nieco skorodowana hyhyh), na ktorej widnieje dumny napis Time & Alarm Unit. Do czego to jest? Nie mam alarmu :|

to jest sterownik odpowiedzialny za ogrzewanie tylnej szyby, on tez steruje wycieraczkami oprocz tego jak masz wersje z czujnikiem zapiecia pasow i tego typu bajerami on tez tym sie zajmuje.

czy moze byc ta skrzyneczka a raczej jej defekt zwiazany z tym ze nie mam przerywanego trybu prac y wycieraczek

no właśnie ta skrzyneczka jest odpowiedzialna za przerywany tryb pracy wycieraczek, a do tego jeszcze sygnał dźwiękowy "bing" gdy nie wyłączysz świateł i otworzysz drzwi

W sonatce wprawdzie miejsce zamontowania jest inne ale zakres funkcji podobny: przerwa wycieraczek, ogrzewanei tylnej szyby, bing-bang, centralny zamek (częśc funkcji), powolne ściemnianie lampy wewn.
Doktoryzowałem się bo był spalony bezpiecznik.
(działała wycieraczka na pracy ciagłej, c.zamek część funkcji)
Strasznie te funkcje pokręcone

moduł tacu w żadnym stopni nie wpływa na pracę układu centralnego zamka. w innych autacvh koncernu H montowany jest też między siedzeniemi. Tak na dobrą sprawę to funkcje pokręcone nie sa poprostu jest to moduł cyfrowy na przetworniku zapewne kwarcowy stosowanym np w zegarkach. charakteryzuje sie tym że odmieża z pewna dokładnośćią czas z tąd nazwa time ...control unit. jest wykjorzystrywany przez urządzenia które są sterowane czasowo, czyli np czasowy włacznik wycieraczek, ogrzewanie tylniej szyby (po pewnym czasie się wyłącza), bing-bang czyli modulacja czasowa dźwięku - nie działa na kierunkowskazy gdyż to jest już inny obwód działający na innej zasadzie.

[ wiadomość edytowana przez: damian-k dnia 2006-09-17 00:55:03 ]

A gdzie jest ta skrzynka w sonacie ???

Cytat:
2006-09-17 00:50:58, damian-k pisze:
moduł tacu w żadnym stopni nie wpływa na pracę układu centralnego zamka. w innych autacvh koncernu H montowany jest też między siedzeniemi. Tak na dobrą sprawę to funkcje pokręcone nie sa wiadomość edytowana przez: damian-k dnia 2006-09-17 00:55:03

Nie wiem jak teoria i czy to TACU, czy inny ster z tej samej 'fazy' ale po znalezieniu i naprawieniu tego bezpiecznika c.zamek zaczął chodzi z górnego 'cycka' w obu przednich drzwiach (i z kluczyka z zewnatrz).
Bez tego działął tylko z kalwisza door-lock.

Aha: sprysk wycieraczek chyba też się wtedy uzdrowił.

To co mówisz o uzależnieniu czasowym jest rozsądne. Ale ja tak kombinuje jako elektronik: trudniej jest zasilać pół obwodu/funckji z innego bezpiecznika, a pół z drugiego, niż zasilanie dać wspólne a niskomocowe sterowanie (np. czasowe) dać 'z boku'.

u mnie ta skrzynka jest skorodowana :| nie dziala mi spryskiwacz...

Cytat:
2006-09-17 12:15:33, lukpol85 pisze:
A gdzie jest ta skrzynka w sonacie ???

Chyba koło lewej łydki kierowcy. Opierałem się na dokumentacji z innego rocznika, ale 98% podobienstwa.