MotoNews.pl

Radio do samochodu???? WROCŁAW

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam,
To mój pierwszy post, więc jako nowy chciałbym się serdecznie przywitać ze wszystkimi :].
Moje pytanie wygląda następująco: przymierzam się do zakupu radia do osobówki(antena na magnes). Wcześniej z CB nie korzystałem więc moje doświadczenie w temacie jest prawie żadne . Miałem zamiar kupić Midlanda 1001 w komplecie z anteną za niecałe 300zł ale po lekturze kilku postów ( z epitetami "szumofon" pod adresem tego radia ) zastanawiam się nad innymi opcjami.
Uniden 520, z tego co wyczytałem na forum, cieszy się powszechnym uznaniem. W zestawie na który mógłbym sobie pozwolić (trochę poniżej 400zł) jest z anteną Hustler IC-100. Czy to dobry zestaw?

Zastaniawiam się czy w mojej sytuacji ( wyjeżdżam w trasę raz na dwa - trzy tygodnie, czasem do czech ale głownie w Polskę) rzeczywiście opłaca się dołożyć 150 zł i kupić UNIDENA??

Druga kwestia to montowanie anteny do auta. Jako, że radio ma być używane od okazji do okazji zastanawiam się nad montażem samego radia do kokpitu. W jednym z pism motoryzacyjnych podano metodę na taśmę rzep (velcro) Czy ktoś próbował czegoś takiego? Jeżeli tak to gdzie można taką taśmę kupić? Jakie inne metody proponujecie aby uniknąć wiercenia w kokpicie.

Trzecia sprawa to strojenie anteny. Podobno jest niezbędne. Zna ktoś adres punktu (i orientacyjną cenę) we Wrocławiu gdzie można to zrobić??? Na marinesie - pytanie laika: o co chodzi w tym całym strojeniu? czy kiedy zmienie samochód będę musiałstroić zestaw jeszcze raz?

Czwarta sprawa: Czy to wszystko o co powinienem był zapytać??
z góry dzięki za pomoc

[ wiadomość edytowana przez: mutra dnia 2006-08-09 16:17:43 ]

Witam!
Ja również od niedawna jestem szczęśliwym posiadaczem CB i przyznam, że miałem dokładnie takie same dylematy. Początkowo chciałem się zdecydować na małego midlanda, o którym pisałeś ale postanowiłem dołożyć kilka zł i kupić właśnie Unidena 520 i Hustlera 100 na magnesie. Jeżeli chodzi o zestaw to naprawdę sprawuje się bez zarzutu. Nie mam porównania do innych radyjek ale moim zdaniem jest to kompromis pomiędzy niezłą jakością i w miarę rozsądną ceną.
Jeżeli chodzi o strojenie na pewno znajdziesz kogoś we Wrocławiu a jeżeli nie to gorąco polecam serwis Pirania ze Świdnicy.
Pozdrawiam

wielkie dzięki :], chyba tak zrobię - uniden 520+hustler na allegro. Jak zamontowałeś zasilanie do radia? Na wtyk do zapalniczki? czy do akumulatora. Radio kupuje do nowego samochodu a w starym nie mam gniazda zapalniczki a chciałbym sprawdzić radio po zakupie czy działa