MotoNews.pl

Alarm, centralny zamek...

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Wiatm

Czytając post "Szyberdach???" Gieroy'a postanowiłem trochę podrążyć temat alarmu, czy też centralnego w Omach. Mam furę (jak w profilu) i nie za bardzo wiem jak to funkcjonuje. Instrukcję mam w języku niemieckim i dlatego mam kilka pytań:

1. Do czego służy przycisk na konsoli z "uciekającym chłopkiem" ?
2. Czy po zamknięciu samochodu z pilota-kluczyka lampka na tym klawiszu powinna mrugać, świecić się ciągle czy jeszcze coś innego ?
3. Czy wraz z zamknięciem auta powinny zamykać się niedomknięte okna i dach ?
4. Jaką kombinację klawiszy nacisnąć aby ze schowka wyszła hostessa ?

*** Gomall ***

[ wiadomość edytowana przez: Gomall dnia 2003-03-03 09:47:56 ]

Witaj
3. jak przytrzymasz troche dluzej przycisk zamykania i go przytrzmac to powinny domnknac/zamknac sie sybki i szyber
4. hehe - ja tez nie mam tej funkcji

Gdybym miał schemat instalacji od Omegi B myślę, że bym sobie poradził z tym ale niestety nie mam i trudno mi jest cokolwiek powiedzieć.

U mnie po naciśnięciu lampka zapala się i zaraz gaśnie. Szyby domykają się z kluczyka, po przytrzymaniu. Z boku pilota jet jeszcze jeden mały przycisk, naciśnięcie powoduje blokadę klamek i rygli od wewnątrz.
O funkcji hostessy nawet nie marzę, obawiam się , że żona nie dałaby wiary, że to wyposażenie fabryczne

Jak do jutra nikt nie odpowie na 1 i 2 - to podam co piszą w mojej instrukcji (po polsku ) - co prawda z '97 ale może coś jest podobnie.
Jak pamiętam (?), to naciśnięcie tego wyłączało czujniki wewn. alarmu, a sposoby błyskania i świecenia informują o sposobie i etapie działania (sprawdzanie, aktywny, ...)

Pzdr.

[quote]
Szyby domykają się z kluczyka, po przytrzymaniu.

Janusz co rozumiesz przez "domykają sie z kluczyka po przetrzymaniu???

W Omedze A pozostawiając przez chwilę kluczyk w pozycji 45 stopni w lewo szyby się zamykają.

Jak ktoś chce, to mogę wysłać na mail fotki stron instrukcji z opisem alarmu (tajemniczy guzik ). Instrukcja dotyczy alarmu z czujnikami ruchu, ale mam też strony z opisu do Astry - wydaje mi się, że będzie odpowiadać temu z Omegi bez czujników ruchu - inne jest tylko umiejscowienie przycisku i jego wygląd.

Pzdr.

Prowo ja bym reflektował na te fotki ze względu na to, że interesuje mnie to a i Omegę B też zamierzam niedługo nabyć. Maila znajdziesz na profilu. Thx.

Mowisz i masz - już są twoje.

Pzdr.

Dzięki odebrałem.

Pani i Panowie, wiem że drążę ten temat do zerzygania ale nie daje mi to spokoju, otóż wczoraj zrobiłem taki test:

Zamknąłem bestię z pilota, dioda na klawiszu z "uciekającym chłopkiem" mrugnęła jeden raz. Następnie otworzyłem samochód kluczykiem (symulacja włamania) i po otworzeniu drzwi poza tym że "chłopek" zapalił się na stałe to nie działo się NIC. Nie błyskały kierunki, nie wyła syrena, wiec o co tu chodzi ? Czy ja mam taką ubogą wersję alarmu, czy może W OGÓLE GO NIE MAM ?
A może mam alarm w wersji rządowej - nie wyje, nie błyska ale za to łączy się przez satelitę z FBI, CIA, Mosad'em czy Interpolem i po chwili oddziały SWAT i ZOMO aresztują złodzieja bestii... nie, przepraszam od razu go zastrzelą.

Ello Gomall, How Are You !!

U mnie alarm uzbraja sie dopiero po 2 nacisnieciu przycisku na pilocie razem z ryglowaniem zamkow. I wtedy ryczy po otwarciu kluczykiem.

Bo ty masz Dramar inny alarm. U Gomall'a, po takiej procedurze jak napisał to tylko immobiliser, i to oznacza ta lampka.

Pzdr.

Fabryczny masz?
Bo u mnie chyba tak nie jest (wersja z ultradzwiękiem), ale muszę sprawdzić...
JaC

> U mnie alarm uzbraja sie dopiero po 2 nacisnieciu przycisku na pilocie razem z ryglowaniem zamkow.
> I wtedy ryczy po otwarciu kluczykiem.

witam
a u mnie w omie A przy wlacznikach sterowania szyb przy kierowcy jest guziczek z ludzikiem do blokowania tylnych szyb a przy drugim panelu jest jakis guzik bez niczego mozna go tylko przytrzymac. Do czego to jest ktos wie ??

pozdrawiam

[ wiadomość edytowana przez: kielkac dnia 2006-05-31 22:09:38 ]

Witam,

Są dwie opcje - pełny alarm (głównie w nowszych i bardziej wypasionych Omegach) lub sam immobilizer. Przycisk z człowieczkiem jest w obu opcjach przy czym w wersji gołego immobilizera nie używa się go do wciskania a jedynie do ogłądania lampki.

Pojedyńcze mrugnięcie oznacza aktywowanie immobilizera a ciągłe swiatełko świeci się po próbie uruchomienia silnika bez uprzedniej deaktywacji immobilizera.

Pozdrawiam,
Jacek

witam i zmieniajac troche temat moze ktos juz wlaczyl z tym. mam takie pytanie. zamontowalem w omesi b alarm i mam takie dwie funkcje w alarmie jak domykanie szyb po zalaczeniu alarmu i autolock po przekreceniu stacyjki. i mam wlasnie problem z podlaczeniem tego. moze si ektos z tym juz spotkal i pomoze. mam aktualnie tak ze dziala mi tylk opcja domykania szyb przy zalaczaniu alarmu a to dlatego ze sa dwa przewody w instalacji omesi ktore odpowiadaja za zamkniecie centralnego i mam aktualnie podlaczone do jednego z nich i dzialaja szyby za to nie dziala tzw autolock. w momencie podlaczenia do drugiego przewodu dziala autolock ale nie dziala domykanie. wie ktos moze jak to zrobic aby dzialaly obie te rzeczy? z gory wielkie dzieki za info.

Kielkac masz 5 za czytanie postów ale wczytuj się w nie dość dokładnie bo Gieroy(pozdrawiam) napisał to 1,5 roku temu.
ale jednak za czujność na forum masz u mnie piwo.
pozd.