Opony zimowe obowi±zkowe.

Sortuj wg daty:
rosn±co malej±co
Opony zimowe obowi±zkowe!
02.08.2003 14:09

/ INTERIA.PL /
Na mocy obowi±zuj±cej od 1 sierpnia nowelizacji kodeksu drogowego, od po³owy listopada do po³owy marca u¿ywanie opon zimowych jest na S³owacji obowi±zkowe, a motocykle mog± je¼dziæ po autostradach z prêdko¶ci± do 130 kilometrów na godzinê (czyli tak±, jak samochody osobowe).

W zimie - ze wzglêdu na warunki atmosferyczne i stan dróg - ryzyko wypadku drogowego jest sze¶æ razy wy¿sze jak w lecie. Na ¶liskiej jezdni opony zimowe maj± drogê hamowania o 54 procent krótsz± jak letnie - brzmi uzasadnienie nowelizacji kodeksu drogowego, któr± wsparli pos³owie ze wszystkich s³owackich klubów parlamentarnych.

Nie ma statystyk, ilu kierowców na S³owacji u¿ywa opon zimowych, ale szacuje siê, i¿ 20-25 procent.

Zdaniem ekspertów, dziêki nowym przepisom ten odsetek wzro¶nie do 50 procent, bowiem i tak co drugi kierowca w zimie albo nie bêdzie je¼dziæ, albo bêdzie lekcewa¿yæ nowe przepisy.

Swoje niezadowolenie wyrazi³y firmy transportowe i komunikacji miejskiej, gdy¿ nie maj± w tegorocznym bud¿ecie pieniêdzy na zakup opon i ich sk³adowanie.

Pomys³odawca zmian w przepisach, pose³ i by³y kierowca rajdowy Jirko Malcharek, zwróci³ siê do policji, aby podczas najbli¿szej zimy nie kara³a kierowców, którzy nie bêd± mieli opon zimowych. Otrzyma³ odpowied¼, i¿ policja ma obowi±zek egzekwowania nowych przepisów, a za brak opon zimowych przewidziano najwy¿szy mandat - 2 tys. koron (190 z³).

Nie wyklucza siê, i¿ parlament jeszcze przed 15 listopada przesunie z tego roku na przysz³y termin obowi±zku u¿ywania opon zimowych.

Tymczasem s³owaccy parlamentarzy¶ci zapowiadaj± kolejne zmiany, które maj± wp³yn±æ na podniesienie bezpieczeñstwa ruchu drogowego, m.in. nakaz w³±czania ¶wiate³ mijania przez ca³y rok (obecnie ograniczony do sezonu jesienno-zimowego) czy obowi±zek posiadania ³añcuchów do Zadowoleni s± motocykli¶ci, których dot±d obowi±zywa³o na autostradach ograniczenie prêdko¶ci do 90 km/godz. Argumentowali, i¿ jest to przepis sprzed czterdziestu lat, gdy motocykle nie mog³y jechaæ tak szybko jak dzi¶. W ramach protestu grupy motocyklistów je¼dzi³y po wszystkich pasach autostrad z dozwolon± "dziewiêædziesi±tk±", powoduj±c gigantyczne korki i niezadowolenie kierowców samochodów osobowych.
(PAP)

no i slowacy rajce maja...opony zimowe powinny byc tak samo wymnogiem jak jest odpowiednia glebosc bieznika w dololnych oponach..a co do swiatel to juz w ogole dla mnie oczywista sprawa..nie rozumiem ludzi ktorzy po za miastem zwlaszcza jezdza bez swiatel..przy kazdej pogodzie o o kazdej porze swiatla pomagaja..zwlaszcza jak mocno slonce swieci..ja jak tylko odpalam silnik od raz wlaczam swiatla i to taki sam odruch jak zapiecie pasow

Ale nawet w naszym klubie sa tacy co pasow w miescie nie zapinaja, supermeni...

pasy s± i powinny byæ obowi±zkowe - jazda bez nich to g³upota lub brak wyobraxni.
¶wiat³a mog³yby byæ obowi±zkowe - napewno poprawiaj± bezpieczeñstwo.

Opony ziomowe obowi±zkowo - jestem przeciw.

Cytat:
2003-08-02 16:40:57, Ptaszyna pisze:
Ale nawet w naszym klubie sa tacy co pasow w miescie nie zapinaja, supermeni...

Kogo Ptaszyna masz na my¶li ?

Juz ja wiem, Zoltar.

Taaaaaaaaaaa....
Je¿d¿ê na zimówkach zim± odk±d zacz±³em je¼dziæ....
Raz wyjecha³em na ¶niegu autem kumpla na letnich oponach to nie wiedzia³em jak siê je¼dzi - zero przyczepno¶ci.
Jednym s³owem - zimówki zawsze taniej wyjd± ni¿ blacharz.

A ja mam razem z felgami, he he he

szczerze mowiac jestem za obowiazkiem zimowek w polsce .

ja sie przyznam ze poza miastem ZAWSZE jezdze na swiatlach i w pasach ale w miescie nie wlanczam w dzien swiatel a i nie zapinam pasow, jakos nigdy w miescie nie zapinalem

a co do opon zimowych moim zdaniem nie powinno byc takiego obowiazku

Nie, obowi±zkowe to, tamto, owamto - bez jaj, panowie - ka¿dy jest doros³y i ponosi odpowiedzialno¶æ za swoje czyny.
Je¶li "pañstwo" bêdzie my¶leæ za wszystkich, to bêdzie ¼le - znajdzie siê grupa takich, co bêd± uwa¿aæ, ¿e tzw. "zimówki" gwarantuj± tak± jazdê w zimie jak w lecie (zreszt± ju¿ tacy s±) i bardzo bêd± zdziwieni "odwiedzaj±c pejza¿" czy przydro¿ne drzewa.
Ja od 2 sezonów mam zimówki (dosta³em) i wcale nie uwa¿am, ¿e to rewelacja - 90% je¿d¿ê po mie¶cie, a tu "kopnego" ¶niegu jest niewiele - czê¶ciej jest mokro, lub jest lód. A na mokro i lód niestety ¿adne zimówki nie pomog±. Przy tak zmiennych warunkach lepsza jest opona takiego typu jak Navigator Dêbicy (mia³em w poprzednim aucie). Nie jest idealna na du¿e upa³y, ani na zaspy, ale tych ekstremalnych warunków jest niewiele. W wiêkszo¶ci czasu sprawdza siê doskonale.

Moje stanowisko jest takie:
- zimówki obowi±zkowe w sezonie zimowym,
- ¶wiat³a obowi±zkowe przez ca³y rok.
Mia³em kiedy¶ w big fiacie opony uniwersalne. Po 3 km jazdy za miastem wpad³em w po¶lizg, zwiedzi³em rów i dachowa³em. Uratowa³y nas pasy na których zawi¶li¶my. Pojazd skasowany. Od tego momentu zawsze mam dwa komplety opon i AC.

Opony zimowe wielokrotnie ratowa³y mnie z opresji, tego szczê¶cia nie mieli inni u¿ytkownicy dróg le¿±cy po rowach i stoj±cy w polach. Zimówki zawsze zak³adam przed 1 listopada i zdejmujê w po³owie kwietnia. Sk³ad opon zimowych nawet na suchym asfalcie w temperaturze do +7 stopni Celsjusza powoduje lepsz± przyczepno¶æ ni¿ najlepszych opon uniwersalnych, czy tym bardziej letnich.

O ¶wiat³ach w dzieñ nie trzeba pisaæ. Tylko je¿d¿±cy po mie¶cie bêd± argumentowali przeciw. Espero ta taka bestia, która lubi je¼dziæ szybko, wiêc trzeba daæ innym szansê j± zauwa¿yæ.

nie no bez przegiec.... A panwie pomy¶la³ kto¶ o tych starych trupach jak kazecie im jezdziæ na swiatlach ca³y rok to padna im aku na bank.!!!

co do zimówiek no fakt te¿ je¿dze i jak dlamnie moze byæ obowiazek .!

Co do wlaczania wwiatel przewaznie mam laczone chociaz w lato niezawsze.!!!

co do pasów zadko kiedy zapinam takie przyzwyczajenie i tyle.!
wkoncu nikt nie zyje wiecznie no nie.!

Cytat:
2003-08-04 10:48:02, Adminek pisze:
nie no bez przegiec.... A panwie pomy¶la³ kto¶ o tych starych trupach jak kazecie im jezdziæ na swiatlach ca³y rok to padna im aku na bank.!!!

A co mnie to obchodzi?
Je¶li padnie mu akumulator, to kupi nastêpny, albo zrobi miejsce na drodze zostawiaj±c grata na z³omowisku.

Ja jezdze z zapietymi pasami zawsze. Szczerze mowiac tak mi ten nawyk wszedl w krew, ze czasami dziwnie sie czuje... Np ostatnio zszedlem do garazu przestawic samochod z jednego miejsca na drugie... Usmialem sie sam z siebie, kiedy przy wysiadaniu wypinalem sie z pasow Jesli chodzi o przepisy to jestem zdania, ze zapinanie pasow nie powinno byc obowiazkowe... Ale tylko ze wzgledu na wolnosc obywatelska - no bo niby czemu panstwo moze ograniczac nas w naszym wlasnym samochodzie? I zebym nie byl zle zrozumiany - jestem za podniesieniem bezpieczenstwa na drogach. w tym takze obowiazkowi jazdy na zimowkach w zimie, zapalone swiatla przez caly rok (zawsze jezdze na swiatlach) - bo to podnosi poziom bezpieczenstwa takze innych uczestnikow ruchu - zmniejsza szanse wypadku, kolizji z innym uczestnikiem ruchu. Ale chyba sami przyznacie, ze to czy mam zapiete pasy dotyczy tylko i wylacznie mojego bezpieczenstwa - wiec chcialbym miec prawo wyboru. Dlaczego panstwo nie zabroni palenia papierosow? Jest bardziej smiercionosne... no ale, przeciez wplywy z akcyzy sa... ehh...

No w³asnie Wolno¶æ jednostki.!!!!
co do swiatel niezmienie zadania w lato niezawsze u¿ywam poza latem zawsze.!!!!

hmmm..milaem takiego starego lapcia - jezdzilem caly czas na swiatlach i akumulator sie trzymal, zarowki nie pekly a ja - zyje )

uwazam ze powinyy byc swiatla cala dobe caly rok...

zrobilem kiedys tesciowi ktory uwazal ze w poludnie w sierpniu swiatla sa bez sensu eksperyment - pojechalem pare kilometrow i zrobilem dwa najazdy na swiatlach i bez - slonce grzalo piekna pogoda - i co ? teraz tesciu jezdzi na swiatlach i przekonuje wszystkich wkolo ze lepiej widac - i nit mi nie powie ze nie.
a tych z gruchotami ktorzy najczesciej w dodatku nie maja OC i przegladu (koszmar na wsi) na zlom...
to samo jesli jesli chodzi o zimowki..
te dwie rzeczy to bezpieczenstwo nie tylko moje ale innych...za to powinno sie wsadzac do wiezienia...

pasy to zupelnie inna sprawa - chcesz sie zabic - prosze bardzo...

¦wiat³a - popaczcie na stopy i kierunkowskaz u 15 letniego sralucha który w³±cza kierunkowskaz przed zakrêtem i zaczyna hamowaæ, a wy mu jeszcze chcecie kazaæ w³±czaæ ¶wiat³a )

na zlom

Jazda na ¶wiat³ach TAK - ju¿ nawet moja ¿ona przyje³a to za s³uszne, zimówki równie¿ powinne byæ obowi±zkowe.

Pasy bezpieczeñstwa owszem TAK. W koñcu s± dla pasa¿erów samochodu a nie dla policji.

Opony zimowe - powien jedno nie wiem czy bym móg³ siê teraz bez nich obej¶æ.
Mo¿na jedynie podejrzewaæ, ¿e je¶li jakiego¶ m±drego ministra od piêciu bole¶ci wujek kupi fabryke opon, to z pewno¶ci± wprowadz± u nas obowi±zek u¿ywania zimówek w sezonie.

Co do swiate³ to nie u¿ywam w ci±gu dnia przy dobrej widoczno¶ci, nie jestem a¿ tak bardzo za, ale chodzi mi po g³owie uk³ad ¶wiate³ do dziennej jazdy za³aczaj±cy siê automatycznie po paru sekundach od odpalenia silnika.