Problem z przednimi hamulcami - accent "96

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam wszystkich od 3 dni jestem szczesliwym posiadaczem Accenta rocznik 96 i mam pewien problem... za miesiac dopiero wracam nim do Polski (siedze w Kolonii obecnie i nie wiem, czy dojedzie.

Mianowicie: czy ktos wie, co moze byc przyczyna, ze czasem przy jezdzie zaczynaja mi piszczec (czy tez popiskiwac) kola z przodu i jak sie zatrzymam sa doslownie gorace (pisk ustaje przy lekkim wcisnieciu hamulca i zaczyna znowu piszczec jak go puszcze). Kiedy wylacze stacyjke i wlacze to potrafi cala trase (dzis np 300 km) na zimnych tarczach przejechac, wszystko idealnie. A za 2 dni znowu gorace kola z przodu. Dodatkowo nie piszcza od razu, tylko np po przejechaniu 6 km.

Dodatkowo wyjechalem sobie jako student na praktyke i nie myslalem o kupnie autka - czyli nie zabralem narzedzi itp, ciezko jest diagnozowac autko na podworku majac tylko klucz do kol .

Druga prosba - czy jakas dobra dusza tutaj ma rozpiske przewodow do podpiecia radia ewentualnie sprzeda mi (z wysylka do Niemiec przejsciowke radio Hyundai model 94 - 99 na ISO?
Wczesniej mialem malucha i jak cos zaczynalo piszczec to sie radio glosniej dawalo .

Chyba tyle wrazen z pierwszego kontkatu z autkiem - pozdrawiam

Miałem podobny problem, cały czas popiskiwało mi z koła. jak zdjąłem koło to sie okazało ze jeden z klocków jest nie oryginałny(nie z tego kompletu) i wytarł się do końca podczas gdy pozostałe były w 50% dobre. Powodem pisku było ocieranie sie metalu o metal, czyli pozostałej cześci klocka o tarczę. Co do narzędzi potrzebnych do tej naprawy to potrzebujesz tylko klucza ( chyba 12 )do odkręcenia 1 śruby i czegoś do wciśniecia tłoczka, np ścisk stolarski.

niedobrze... oba klocki sa orginalne, powiedzialbym ze prawie nowe (tzn maja okolo 8-9 mm ale juz na pewno sa dotarte i ten cyrk z piszczeniem robi mi sie symetrycznie - oba przednie kola piszcza i sie grzeja.

Ktos ma jakis pomysl czy musze znalezc opis dzialania serwa hamulca?

Co wiecej tylko co jakis czas mi sie to robi (np po przejechaniu 40 km albo wogole) i jak wylacze autko, dam mu postac (zaraz jak wlacze nie sprawdzalem jeszcze) i ruszam to np przez kilka dni znowu spokoj

możesz miec w ukladzie powietrze lub krople wody w plynie hamulcowym (płyn tez sie skrapla w wysokiej temperaturze wrze i stad woda a jak hamujesz to sie grzeja hamulce)sprawdz jeszcze tloczki hamulcowe musisz je wyciagnac , przesmarowac i rozruszac u mnie to pomoglo

przejsciowke hyundai-iso mozna kupic w media markcie. koszt z tego co pamietam to jakies 7e

Witam
Ja podobnie miałem w Pony czasami łapały i się grzały hamulce.
Po rozebraniu okazało się, że tłoczki hamulcowe mają skorodowaną powierzchnię i poprostu czasami nie odbijają tak jak powinny i wtedy jest tak jakbyś miał cały czas wciśnięty lekko hamulec.

Ja akurat dorobiłem sobie takie tłoczki ze stali nierdzewnej i mam już z tym spokój na zawsze.
pozdarwaim

Witam
Przede wszystkim to trzeba przesmarować tak jak wyżej było napisane tłoczek oraz prowadnicę na której chodzi cały zacisk. Powinno pomóc.