Znowu problem z INSPEKCJĄ

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Przeczytałem już ze 20 postów na ten temat ale ciągle są nie jasności. A więc kupiłem kilka dni temu E30 silnik 2,0 i na desce swieci sie "INSPEKCJA" i do tego mały zegarek i teraz mam problem bo część użytwkoników pisze że to jest przeglad coroczny a inni piszą ze to czas na wymiane płynu hamulcowego.... ?? wiec jak ?

Po kupnie auta powinno sie wymianiec olej ale nie swici sie OIL SERVIS, zielone lampki tez sie nie swieca tylko jedna pomaranczowa czy to znaczy ze jak ona zgaśnie to zapali sie czerwona i napisas OIL SERVIS ?

Zapalenie się napisu INSPECTION z symbolem zegarka oznacza termin wymiany płynu hamulcowego (i przy okazji chłodniczego). Napis ten z symbolem zegarka pojawia się mniej więcej co dwa lata. Pojawienie się tego napisu jest niezależne od terminu wymiany oleju. Jeśli kupiłeś niedawno auto, to i tak musisz wymienić płyn hamulcowy i chłodniczy, bo nie wiadomo kiedy ostatnio był wymieniany. Problem możesz mieć ze skasowaniem tego napisu, gdyż skasowanie go bez skasowania wskaźników wymiany oleju (czyli zielonych diodek) jest możliwe tylko w ASO.

Aha, rozumiem czyli musze wymienic też olej i zresetowac komplet ?
Swieci mi sie pomaranczowa lampka rozumiem ze ona potem zgaśnie i zapali sie czerwona i napis oil servis ? a co sie stanie gdy nie wymienie plyny ham. i borygo i bedzie sie swiecic INSPECKJA to gdzie zapali sie oil servis ?? jesli nie bedzie miejsca na wyswietlaczu

W zeszłym roku zapaliła mi się Inspekcja (z zegarkiem) - więc pojechałem wymienić wszystko - oprócz płynu chłodzniczego.
Minął dokłądnie rok i znowu zapaliła mi się ta kontrolka (w sumie nie pamietam czy z zegarkiem czy bez). Ja uważam, ze to jest kontrolka corocznej obsługi serwisowej. Choć nawet w ksiazce wyczytałem, że jeżelio pali sie zegarek to oznacza to, ze nalezy wyminić płyn hamulcowy (co 2 lata).

Cytat:
2006-08-09 14:29:45, SOER pisze:
Aha, rozumiem czyli musze wymienic też olej i zresetowac komplet ? Swieci mi sie pomaranczowa lampka rozumiem ze ona potem zgaśnie i zapali sie czerwona i napis oil servis ? a co sie stanie gdy nie wymienie plyny ham. i borygo i bedzie sie swiecic INSPECKJA to gdzie zapali sie oil servis ?? jesli nie bedzie miejsca na wyswietlaczu

W takiej sytuacji wymień też olej i skasuj komplet. A logikę zapalania się napisów INSPECTION i OIL SERVICE zrozumiesz, jak trochę pojeździsz.

czemu tylko w ASO moga tak zrobic aby skasowac sam oil service? co maja takiego ze my nie mozemy tego zrobic poprzed odpowiednie przytrzymanie stykow we wtyku sluzacym do badania bledow itd? hmmmm moze jednak jest jakis sposob tez swieci mi sie inspection a olej byl zmieniany jakis czas temu i wolalbym jego nei kasowac tylko sama inspekcje.. jak macie jakis sposob na to to dajcie

Cytat:
2006-08-11 21:33:17, herbatnyk pisze:
czemu tylko w ASO moga tak zrobic aby skasowac sam oil service? co maja takiego ze my nie mozemy tego zrobic poprzed odpowiednie przytrzymanie stykow we wtyku sluzacym do badania bledow itd? hmmmm moze jednak jest jakis sposob tez swieci mi sie inspection a olej byl zmieniany jakis czas temu i wolalbym jego nei kasowac tylko sama inspekcje.. jak macie jakis sposob na to to dajcie

Przyjedz do mnie to Ci skasuje za free, mam gniazdo diagnostyczne , wpadne z lapem pod mache i zrobie porzadek z niepotrzebnymi swiecidelkami w liczniku,

mi ostatnio ten zegarek w e-36 skasował przypadkiem jurek który mi olej zmieniał i chciał inspekcje skasować. I wcale laptopa do tego nieużywał tylko kawałek kabla.

Cytat:
2006-08-11 22:43:02, pawelmaj pisze:
mi ostatnio ten zegarek w e-36 skasował przypadkiem jurek który mi olej zmieniał i chciał inspekcje skasować. I wcale laptopa do tego nieużywał tylko kawałek kabla.

O tym to ja wiedzil jak jezdizlem jeszcze e30, a kabelkiem na 10000% nie przestawisz licznika, inpekcje jak skasowac masz na stronie glownej tego forum,

ja też miałem kiedyś e-30 i to niejedną

Cytat:
2006-08-09 13:03:41, zyggy pisze:
Zapalenie się napisu INSPECTION z symbolem zegarka oznacza termin wymiany płynu hamulcowego (i przy okazji chłodniczego). Napis ten z symbolem zegarka pojawia się mniej więcej co dwa lata. Pojawienie się tego napisu jest niezależne od terminu wymiany oleju. Jeśli kupiłeś niedawno auto, to i tak musisz wymienić płyn hamulcowy i chłodniczy, bo nie wiadomo kiedy ostatnio był wymieniany. Problem możesz mieć ze skasowaniem tego napisu, gdyż skasowanie go bez skasowania wskaźników wymiany oleju (czyli zielonych diodek) jest możliwe tylko w ASO.

przed zmianą oleju świeciła mi kontrolka zegarka ,a od oleju miałem jeszcze dwie zielone i przejechane na nim 7000 km ale już był na niego czas . Przeważnie robie to sam w garażu ale tym razem miałem problem z płynem hamulcowym bo przy kilku mocniejszych wciśnięciach pedału hamulca zaczynał pulsować.
Więc podjechałem do gostka zeby zmieżył temperature wrzenia płynu hamulcowego a przy zmianie oleju robi to za fri. Podczas kasowaniu inspekcji kolo najpierw skasował kontrolke zegarka a dopiero za drugim razem diody oleju sie zapaliły. Więc aso do tego niepotrzebne. Będe miał chwile to do niego podjade sie zapytam jak to zrobił.