Nie Nadaje A Przełancza POMOCY

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam
Mam w samochodzie radyjko ONWA TURBO
Wszystko ładnie pięknie działało aż pewnego dnia przestało nadawać.Ja moge normalnie odsłuchiwać transmisje jak nacisne gruszke to też przełancza na nadawanie ale z radia nie wychodzi żaden sygnał w "świat" . wie ktośco mogło się stać??jest sens to wogule naprawiać czy lepiej kupić odrazu inne radio??
z góry dziekuje za pomoc

Kolego zajrzyj na :

www.elektroda.pl

Zaloguj sie tam i zapytaj, ale najpierw przejzyj forum, a napewno znajdziesz to co cie interesuje bez koniecznosci pytania, poniewaz szkoda sie rozpisywac.

Skąd wiesz,że w świat nie wychodzi żaden sygnał?Ustaw się koło kogoś kto ma radio CB i naciskając przycisk nadawania zapytaj,czy u tego kolegi zaświeca się wskażnik odbioru.Jeśli tak,to możesz mieć zepsuty wkład mikrofonowy,urwany kabel w mikrofonie.Jeśli natomiast nie bedzie nośnej/na wskażniku drugiego radia nie będzie świecić żadna dioda/to pewnie masz uszkodzony tranzystor mocy,a to już nie obejdzie się bez warsztatu.Powodzenia w lokalizacji usterki

No wlasnie ! Dobrze ci mowi Gienekp

Wim Ze nie nadaje bo pojechalem do regulacji anteny i podpieli mi ten caly czujnik(skrzynke) z ta skala i radio nienadawalo zadnego sygnalu ale gruszke jak naciskam to tak jak moowie przelancza na nadawanie tak wiec jestem w 100% pewien ze nic odemnie niewychodzi w swiat

Wniosek jest prosty - spaliłeś końcówkę mocy.
Wiele osób nadal twierdzi że anteny nie trzeba stroić . Niektórzy lubią puszczać muzykę w eter i potrafią mieć włączone nadawanie przez 5 minut bez przerwy (takim sam serdecznie życzę szybkiego spalenia końcówki ).

Czeka Cię wizyta w serwisie żeby ocenili koszt ew. naprawy.

czyli co??niemoge miec wlaczonego radia CB i radia CD ?? czy poprostu zjarała sie przez to ze antena byla niedostrojona do radia??wsumie ostatnio tez zauwazylem ze jak mam wlaczone CB to nawet przy zamykaniu swiatel(auto "śpioch") slysze to na radiu taki szum jak silowniki obracaja reflektor

Trzeba mieć dokładnie zestrojoną antenę z radiem i prawidłowo podłączoną, gdy jest źle zestrojona lub coś się uszkodzi to łatwo spalić radio (widać to po ilości ofert na allegro). Najlepiej mieć antenę podłączoną na stałe przez dziurę w dachu ale nie zawsze jest to możliwe więc należy sprawdzać stan anteny bo sam miałem w tym roku przecięty kabel w miejscu przytrzaskiwania drzwiami. Tylko że ja w radiu mam wbudowaną SWR-miarkę i sprawdzam często czy nic się nie zmieniło.