Anteny...

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Przeglądając na necie reklamy anten spotkałem się z takim określeniem,,,"częstotliwość strojenia 1500kHz...".Akurat to zdanie dotyczyło ant Indiana.Przyznaję,że chociaż z radiołącznością mam do czynienia już sporo lat,pierwszy raz spotkałem się z takim wyrażeniem.Czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć o co w tym wszystkim chodzi?

Minęła już doba,a ja nie otrzymałem żadnej odpowiedzi na zadane pytanie.Czyżby znajomość anten użytkowników naszego forum ograniczała się tylko do określenia z jaką prędkością można jechać żeby magnesówka nie spadła z dachu?Oj,wstyd.Spróbuję podpowiedzieć.Kupiłem wentylator samochodowy na opakowaniu którego był napis po polsku"wentylator automatyczny",a obok w innym języku "Auto wentilator".Może to naprowadzi kogoś na właściwy trop dotyczący anten.Czekam dalej na właściwą odpowiedź.

No bo to reklama a w ktorej reklamie bzdur nie pisza.

A co myślicie o takiej antence http://www.marketon.pl/cb_radio/index.php?m=ass&id_ass=44230
a może polecacie jakas inna byle była mała na magnes i dobra?

Cytat:
2006-08-11 21:45:46, Gienekp pisze:
Przeglądając na necie reklamy anten spotkałem się z takim określeniem,,,"częstotliwość strojenia 1500kHz...".Akurat to zdanie dotyczyło ant Indiana.Przyznaję,że chociaż z radiołącznością mam do czynienia już sporo lat,pierwszy raz spotkałem się z takim wyrażeniem.Czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć o co w tym wszystkim chodzi?

Gienek nie zawsze można pisać bo czasem trzeba pobyć na zlocie z kolegami bo nie samym netem człowiek żyje .

Ten mądrala tłumacz/tłumok? chyba miał na myśli zakres strojenia 1500 kHz co uwzględniając dziury daje możliwość zestrojenia w trzech czterdziestkach więc marna to antena i marny tłumacz bo powinien podać zakres częstotliwości .

Cytat:
2006-08-14 21:36:11, JerryP pisze:
Gienek nie zawsze można pisać bo czasem trzeba pobyć na zlocie z kolegami bo nie samym netem człowiek żyje . Ten mądrala tłumacz/tłumok? chyba miał na myśli zakres strojenia 1500 kHz co uwzględniając dziury daje możliwość zestrojenia w trzech czterdziestkach więc marna to antena i marny tłumacz bo powinien podać zakres częstotliwości .

Potwierdzam.Odpowiedź jest trafna.Chodzi o szerokość pasma jaką przenosi antena .Co ciekawe im antena jest grubsza,tzn.wykonana z rurki a nie z cienkiego drutu,tym pasmo przenoszenia jest szersze.Myślę,że dociekliwość i chęć poznania własnego sprzętu powinna być cechą każdego użytkownika radia CB.Niestety pseudo tłumaczy jest zatrzęsienie.A co do zlotu...Bywalem na podobnych,nawet sam z kolegami organizowałem podobne w ubieglym "stuleciu".Hi,fajnie brzmi,"ubiegłe stulecie"ale taka jest prawda.Teraz chociaż mam więcej czasu,to bardziej ograniczone możliwości finansowe.A po drugie dziadkowie nie zawsze i nie wszędzie są mile widziani. Pozdrawiam

Bez przesady z tą starością, patrząc na Twój avatar wydajesz się młodszy niż ja . Mnie gówniarze klubowi też trochę dokuczają bo podwyższam średnią wieku w klubie ale chyba mnie trochę lubią bo też miałem nie jechać ale mnie wyciągnęli niemal na siłę. Privów miałem kilka na godzinę od tych co mnie chcieli do swego autka zaprosić. Wiesz jaka to frajda gdy jedzie kolumna ponad kilometr z radiami CB i flagami przez centrum Krakowa Ludziom gały wychodziły ale większość nam machała .
Również pozdrawiam i zapraszam na następny zlot. W tym roku nawet było kilkoro Słowaków i jeden Węgier. Jeden ze Słowaków już nas odwiedzał w W-wie a teraz zaprosił kolegę i zabrał rodzinę.