Accent 96 lekkie stukanie z silnika

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
w moim accencie dochodzą jakies stuki z rozrządu silnika, prawdopodobnie któryś z hydraulicznych popychaczy Czy ktos z was miał z tym problem ile taka część kosztuje i jak zdiagnozowac który sie popsuł??

moze byc o spowodowane olejem. Wymieniales moze jakos ostatnio olej?? jak tak to ejst podobny watek na forum.

na przeglądzie gosciu powiedzal mi to samo ze byc moze po wymianie oleju wszystko ucichnie a olej byl wymieniany dosyc dawno samochód dopiero sprowadzilem z niemiec

ale dobra to jaki olej mam wlac syntetyk ... mineralny???

U mnie zaczeło stukac po wymianie oleum na Midland 15W 40. Wkrótce zaleje go Valvoline MaxLife 10W40 i zobacze co się będzie działo.

zalej go polsyntetykiem i zobaczy po kilku dniach czy slychac roznice. ja w watku o oleju pisalem ze mialem podobny problem, z tym tylko ze wlalem mu syntetycznego shella, po ktorym moj acc chodizl jak diesel. Wlalem mu pozniej polsyntetyk chyba mobile'a i sie zdecydowanie uspokoil, tzn przez kilka sekund po uruchomieniu stuka, ale po chwili przestaje.
wymien olej, jak to nic nie da to wtedy dopiero popychacze, choc to juz wiekszy koszt.

W moim też stuka i zalany jest mobilem 15W40. Mechanik powiedział, że spowodowane jest to wlasnie olejem i że nie ma sie czym przejmować bo nic sie nie stanie. Spytałem go wtedy czy wymienic olej na półsyntetyk a on, ze nie zalewa sie silnika pracującego na mineralu- półsyntetykiem, lub pracującego na półsyntetyku- syntetykiem, ale odwerotnie można. Czy ta teoria jest prawdziwa??

hmmm wlasnie wczoraj rozgladalem sie w Niemczech za olejami do mojego - ja tu same syntetyki widze.

A co do zalewania... to chyba jak uzyles raz syntetyka to juz przy nim zostajesz ze wzgledu na gestosc, potem ci mineral wyplucze i bedziesz mial adhezje 2 rodzaju o ile dobrze pamietam z trybologii czyli z polskiego na nasze ku**wsko Ci sie zatrze przez naciski punktowe wieksze okolo 130 razy od nominalnych .

Chyba dzis juz wiecej nie pije bo cos sobie jeszcze przypomne z tych studiow .