Chyba złe wskazanie... wskaźnik temp. chłodzenia...?????????

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Od niedawna jestem posiadaczem samochodu Espero i zauważyłem, że skazówka wskaźnika temperatury chłodzenia znajduje się minimalnie poza połową nawet wtedy gdy silnik jest już rozgrzany i następuje właczenie wentylatora. Czy jest to usterka? Jeżeli tak to jak sprawdzić co jest uszkodzone: czujnik, czy wskaźnik albo może jeszcze coś innego?

Proszę o odpowiedź.

Pozdrawiam Pawel

[ wiadomość edytowana przez: pawel_zal dnia 2006-07-08 12:05:09 ]

Nic nie jest uszkodzone, ten typ tak ma.

Ogolnie rzecz biorac wskazanie to nie jest zbyt wiarygodne.

kiedy powinien wg skali wlaczyc sie drugi bieg?

Wszystko OK!!! Masz w bardzo dobrym stanie układ chłodzenia.

Cytat:
2006-07-06 18:21:45, pablo_ns pisze:
kiedy powinien wg skali wlaczyc sie drugi bieg?

ODEPNIJ złączkę od wentylatora i poczekaj aż wskazówka od temperatury będzie 2 milimetry od czerwonej kreski wtedy wtyknij sobie złączkę spowrotem , a tak poważnie to jak na mój gust właśnie jakieś 2-3 milimiterów przed czerwoną kreską temperatury ci nie podam bo jakoś nie miałem czasu wtedy zmierzyć pozdrawiam też bym tak chciał z temperaturką.Potweirdzam kolegów wszystko gra

a tak po przeczytaniu tego posta dokładniej to może inaczej masz dwa czujniki obok siebie jeden od wskaźnika który wskazuje temeraturkę a drugi obok właśnie od wentylatora który u siebie x czasu temu wyjmowałem i poparzyłem se pacyne wodą, więc moze ci ten od wskaźnika troszkeoszukiwać albo facet przybił tam jakiś cieniutki pręcik gwóżdek zwał jak zwał byś nie widział falującej temperatury - ciezko powiedzieć to śa domysły, więc jak wentylator sięzałącza to ok zmierz sobie jakimś czujnikiem temp przy samej hłodnicy np Pt100, przy wężu i bedziesz wiedziął jaką masz faktyczną temp chociaż róznie bywa zaraz podwazy tu ktś moją teorię któą praktykowałem i się wszystko zgadzało, reasumując 2 czujniki obok siebie przy wykręcaniu którego kolwiek uważaj na wodę bo wylata troche czujnik od wentylatora kosztuje w sosnowcu w intercarze 26pln nie wiem czy to duzo czy tanio ja jeszcze tego nie wymieniłem i jeżdżę na zwieranie wiatraka z kabiny ale przesyła on info do kompa i komp steruje własnie załaczeniem i wyłączeniem otraz drugim jego biegiem jeśli mówię źle niech ktoś mnie poprawi.