Antena magnetyczna New York czy Floryda?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam wszystkich forumowiczów

MAm dylemat, niestety mam dosyć skromny limit kasiory więc niemogę sobie pozwolic na Georgie więc z magnesówek Presidenta pozostają mi jedynie New York i Floryda.

Niestety wszelkie opisy parametrów tych anten niezbyt mi pomogły w wyborze więc jeśli ktoś użytkuje jedną z tych anten proszę o wypowiedź.

Jeśli budżet pozwala Ci na Floridę to pozwala Ci także na Hustlera. Florida jest niewspółmiernie droga do swoich możliwości, za mniejszą sumę kupujesz Hustlera IC-100 i masz zdecydowanie większe możliwości. Ta antena jest zdecydowanie najlepszą propozycją dla osób chcących wydać jak najmniej i mieć w miarę dobrą antenkę.

Ok Hustler ale chodzi mi o raczej coś krutszego. Taki metrowy bat raczej niewzmieści się w garazu a pewnie schować go w bagażniku to nielada problem

Właśnie Hustler można fajnie schować lub wjechać z nim do garażu bo ma prawie sam bacik więc łatwo się zgina. Te które mają długą cewkę trudniej się zginają.

Witam,
zdecydowanie odradzam Ci Florydę. To była moja pierwsza antenka i okazała się porażką. Szkoda kasy na tą antenkę. Pomyśl o czymś innym. Pozdrawiam.

Ok jesli Floryda to tylko zwykły bacik, gdzie płaci się za samą firmę pozostaje Hustler.... Lecz jak wypada ta antena w porównaniu z Wilsonem?

Jeśli podłącze jedna z tych anten do radia bez strojenia to czy bedą działać, nie uszkodze tym samym sprzetu oraz na ile utrace parametry anteny jesli niebędzie zestrojona?

Cytat:
2006-08-25 09:34:15, hecio_pl pisze:
Ok jesli Floryda to tylko zwykły bacik, gdzie płaci się za samą firmę pozostaje Hustler.... Lecz jak wypada ta antena w porównaniu z Wilsonem? Jeśli podłącze jedna z tych anten do radia bez strojenia to czy bedą działać, nie uszkodze tym samym sprzetu oraz na ile utrace parametry anteny jesli niebędzie zestrojona?

jesli podłoczysz bez strojenia bedzie działac owszem mozesz podłaczyc jakikolwiek drut i bedzie działac tylko nie probuj nadawac bo wtedy popalisz koncowki mocy w radiu to tyle co moge powiedziec nie jestem ekspertem

No wlasnie kazdy mowi mi cos innego .... ostatnio w sklepie powiedziano ze podlaczajac niezestrojona antene mozemy jedynie stracic na jej parametrach lecz niema mozliwosci uszkodzenia radia chyba ze zaczniemy nadawac bez podlaczonej anteny.

Proponuję na początek jednak się troszkę bardziej sprecyzować
Zaczynasz od tego, że masz ograniczone fundusze i myślisz o New York, która jest tanią antenką i Floridy, która jest nieco droższa. Proponujemy Ci kompromisowego Hustlera, ale pojawia się u Ciebie jeszcze Willson, który już do tanich nie należy
Zdecyduj się i przemyśl ile chcesz wydać, bo od tego bardzo dużo zależy Np zamiast New York można kupić bardzo podobną, ale o dużo większych możliwościach Georgię. Wygląda prawie tak samo, działa zdecydowanie inaczej, kosztuje duuużo bo około 200 zł, ale jest króciutka i spełnia Twoje kryterium, że łatwo mieści sie w garażu czy w bagażniku
Wybór jest naprawdę spory i jest z czego wybierać, dlatego musisz podać więcej ścisłych kryteriów, które są dla Ciebie priorytetowe
Np. czy najważniejsze, żeby antenka była krótka i bardzo wygodna, czy też najistotniejsza jest cena i trzeba szukać czegoś najlepszego z najtańszych, czy też ważne jest jeszcze coś innego...

Pozdrawiam i czekam na konkrety

ja tylko dopowiem że bat hustlera odkręcam od podstawy i mogę go włożyć i do bagażnika i na tylną kanapę a nawet między fotele obok ręcznego i wszystko jest ok - nie widać bata z zewnątrz, podstawa z kablem do schowka a radio ze sobą i masz spokój

precyzując, kwota jaką posiadam na antenkę to równowartość Florydy wiec cosa ok 130 zeta. Najlepszym rozwiązaniem byłoby coś krutkiego o wspaniałych osiągach lecz taka Floryda łapie max z 6-7km.

Więc pozostaje dożucić trochę grosza lub szukać jakiejś alternatywy ... niestety najgorsze jest to, że mój budzet ogranicza sie do tych magicznych 130zl +/-10%

W tym miejscu trzeba coś wyjaśnić, zdementować... 6-7 km to zasięg o którym Florida nawet nie ma co marzyć. Takie zasięgi nie zawsze da się uzyskać nawet na 100-centymetrowych antenkach, więc na tyle się nie nastawiaj. Florida może dać maksymalnie(!) 3-4 km, tyle wynika z moich z nią krótkich doświadczeń. Po New Yorku spodziewałbym się jeszcze mniej. 6-7 km myślę że w dobrych warunkach (dobre zestrojenie, dobre umiejscowienie na dachu itp) da się uzyskać na Hustlerze, ale ja nastawiałbym się raczej na około 5 km.
Jeśli chcesz wydać około 130 zł to możesz faktycznie zastanawiać się nad Willsonem, myślę, że na te 20 zł więcej jeszcze sobie możesz pozwolić
Chowanie takiej antenki to naprawdę żaden problem, ja jeżdżę z anteną 70 cm, która mieści mi się dosłownie wszędzie , ale także z półtorametrową, z którą też nie mam większych problemów. Po zdjęciu zwyczajnie kładę ją wzdłóż auta między progiem a fotelem, mieści się idealnie

Tak więc mój wybór jest pomiędzy Hustlerem a Wilsonem z przewaga ku Wilsonowi.

Jak wyglada sprawa z tymi magnesówkami, czy należy je stroić czy można podłączyć bez tej czynności bez obawy o jakiekolwiek uszkodzenia?

powtarzam za tym co mi powiedziano:
Stroisz każdą antenę, niezaleznie czy jest magnesowa czy mocowana na stałe. Odbierać możesz na niezestrojonej ale nadawanie grozi uszkodzeniem radia

są anteny uniwersalne niewymagające strojenia. sam mam taką. non stop zmieniam auta i zakupiłem takową. niestety uniwersalna znaczy gorssza. mały zasięg.

Każdą trzeba sprawdzić dla własnego spokoju żadna antena nie jest idealnie zrobiona. Nie patrzeć na to co w sklepie mówią. Nie kupujcie gówna alanowskiego za 55zł te anteny bez dodatkowych przeróbek nie dzialają.