DYSTANSE

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Chlopaki ,gdzie i za ile moge kupic jakies dobre dystanse do omegi i jaki rozmiar do Omegi B ,zeby nie ocieral opony przy skretach.
Nie wiem jakiej firmy mam kupic i jak rozpoznac tanie podrobki.

Dzieki

Czolko !!

Uderze troszke nie w temacie...

Wrzuc jakies fotki Twojej Bestii. Slinka mi cieknie, smaku narobiles opisem ... i nic.

Pozdrowionka

Z tego co pamiętam 20mm wchodzi - znajomy miał też 25mm na tylnej.
Firmowe ok. 250-300PLN na oś.
PS. Ja też chętnie zobaczę fotki - po zobaczeniu się z Dramarem jestem trochę chory na MV6 - planuję małą wymianę na większy rozmiar .(A im bardziej się podpalę, tym szybciej to nastąpi )
Pzdr.

-----------------
Benzinový 3,6litrový vidlicový šestiválec

Witam,

WWW.Tuning.pl (tam są adresy sklepów). Wiekszość firm jak do nich przyjedziesz do sklepu to otwierają katalog (NIEMIECKI) i dobierasz sobie dystanse jakie chcesz. Jak nie mają na miejscu to czekasz 2 tygodnie ale przynajmniej masz certyfikat TUV i wiesz, że ci się koła nie pourywają. Takich sklepów jest od metra. Nie wiem, który jest dobry ale napewno na Kruczej nie pamiętam numeru (Widać go z ulicy, cała wystawa w felgach ALU) znają się na rzeczy.

pozdro
3

Siemanko

Dzieki za pomoc w sprawie dystansow ,jezeli chodzi o fotki to musze bryke umyc i zrobie kilka fotek ,tylko jeszcze jej nie skonczylem ,bark progow boczne listwy nie polakierowane i muzyka wyjeta ,bo dorzucam kilka bajerkow ,ale zrobie zdjecia w takim stanie jakim jest ,bo co to za przynaleznosc bez foty!!!

uswiadomcie mnie, w jakim celu montuje sie dystanse ?
z tego co kojarze, to aby poszerzyc koła (tak, zeby bardziej wystawały) ???

Z gory dzieki za odpowiedz.
Pozdrawiam.

Cytat:
2005-04-11 17:39:58, SABLE pisze:
uswiadomcie mnie, w jakim celu montuje sie dystanse ? z tego co kojarze, to aby poszerzyc koła (tak, zeby bardziej wystawały) ??? Z gory dzieki za odpowiedz. Pozdrawiam.

lub w przypadku kiedy masz niewlasciwe ET felgi

Cytat:
2005-04-11 17:57:35, disel pisze:
lub w przypadku kiedy masz niewlasciwe ET felgi

prawidłowy ET dla Omegi B = 33 ?

Cytat:
2005-04-11 21:15:41, SABLE pisze:
prawidłowy ET dla Omegi B = 33 ?

Tak

dla felg 15" zdaje sie ze ET33 *
dla felg 16" prawidlowy to chyba ET39 *.
dla 17" nie wiem.

*) pewien nie jestem, ale fabryczne fele z omegiB maja wlasnie takie ET. Jesli wszyscy producenci licza ET tak samo, to wlasnie felgi o takich ET powinny pasowac bez dystansow.

Pzdr,
dze

Cytat:
2005-04-25 00:01:32, dze pisze:
Tak dla felg 15" zdaje sie ze ET33 * dla felg 16" prawidlowy to chyba ET39 *. dla 17" nie wiem. *) pewien nie jestem, ale fabryczne fele z omegiB maja wlasnie takie ET. Jesli wszyscy producenci licza ET tak samo, to wlasnie felgi o takich ET powinny pasowac bez dystansow. Pzdr, dze

Tak to są ET do Omegi B. W B Opel nie przewidział 17*.
Przynajmiej tak pisze w brifie.

A co to jest ET?To jest szerokosc felgi?Pytanie moze glupie ale autentycznie nie wiem a chce wlasnie kupic felgi do swojej omesi i moze ta informacja sie przyda
Cytat:
dla felg 15" zdaje sie ze ET33 *
dla felg 16" prawidlowy to chyba ET39 *.
dla 17" nie wiem.

Cytat:
A co to jest ET?

Było już o tym na forum.
Im niższe ET tym rozstaw kół na osi większy, im wyższe tym roztaw kół mniejszy.
Nie powinieneś zakładać kół o innym ET niż podaje producent do danego samochodu ponieważ wraz z innym ET zmieniają się w poważnym stopniu właściwości trakcyjne samochodu. Łatwo o kraksę i poważne kłopoty. Samochód może się kiepsko prowadzić szczególnie na zakrętach. Rozwiązaniem mogą być dystanse, ale nie polecam. Oryginały sporo kosztują, a podróby chmmm... Omega to szybki samochód
Widziałem w Omedze założone felgi od merca z rozsrawem śrub 5x112 bez komentarza...

Zbynio, a nie łatwiej było napisać, że ET to głębokość osadzenia felgi?

Cytat:
Zbynio, a nie łatwiej było napisać, że ET to głębokość osadzenia felgi?

Ano. Więcej się naklepałem ale bardziej obrazowo
W końcu inni też to czytają a wśród nich są kompletni laicy, dla których ET czy głębokość osadzenia felgi to czarna magia.
Może ktoś przy zakupie zwróci na to uwagę. W sumie ważna sprawa.

Cytat:
2005-04-25 10:03:50, Zbynio pisze:
Tak to są ET do Omegi B. W B Opel nie przewidział 17*. Przynajmiej tak pisze w brifie.

W instrukcji od Omegi "C" felgi 17" sa wymienione. Montowali je fabrycznie w bogatszych MV6. A chyba B i C ma identyczne zawieszenie i nadkola?

Cytat:
2005-04-25 14:52:27, dze pisze:
W instrukcji od Omegi "C" felgi 17" sa wymienione. Montowali je fabrycznie w bogatszych MV6. A chyba B i C ma identyczne zawieszenie i nadkola?

Znam Omegę C z macpersonami z Omy B. I żadnych różnic
nie ma. 17 z Omy C powinny bez problemu pasować do B.
Ale głowy, czy napewno, to se nie dam obciąć...

Witam

Cytat:
2005-04-25 13:34:14, Zbynio pisze:
Widziałem w Omedze założone felgi od merca z rozsrawem śrub 5x112 bez komentarza... Ano. Więcej się naklepałem ale bardziej obrazowo W końcu inni też to czytają a wśród nich są kompletni laicy, dla których ET czy głębokość osadzenia felgi to czarna magia.

Drogi „Zbynio”, chyba nie do końca jest tak jak piszesz. Czy słyszałeś kiedyś o „pływających śrubach”? Radziłbym Ci poczytać więcej fachowej lektury i zagłębić się w temacie w, którym zabierasz głos.

Czyli reasumujac mam zalozone dystanse okolo 2cm szerokosci i posiadam opony 205/60R15.Za jakimi felgami moge sie rozgladac aby wszystko bylo oki.Chodzi mi oczywiscie o te wszystkie oznaczenia jakie sa podawane.

Cytat:
2005-04-25 16:45:17, mayster pisze:
Witam Drogi „Zbynio”, chyba nie do końca jest tak jak piszesz. Czy słyszałeś kiedyś o „pływających śrubach”? Radziłbym Ci poczytać więcej fachowej lektury i zagłębić się w temacie w, którym zabierasz głos.

W pełni się z Tobą zgadzam
Właściciel owej Omegi stwierdził. że "- Trochę było ciężko ale dokręciłem" Nie wiem czy miał pływające śruby, nie pytałem.
Cytat:
Widziałem w Omedze założone felgi od merca z rozsrawem śrub 5x112 bez komentarza...

Omega to Omega i wciskanie jej na siłę "obcych rupieci" to według mnie profanacja I o to mi chodziło

Witam

Cytat:
2005-04-27 12:08:46, Zbynio pisze:
Omega to Omega i wciskanie jej na siłę "obcych rupieci" to według mnie profanacja I o to mi chodziło

Jeśli tylko o to Ci chodziło i taki miał być sens Twojej wypowiedzi to zwracam honor.
Też nie jestem zwolennikiem podobnych mariaży, aczkolwiek mieć ładne fele nawet nie Oplowskie byłaby to wielka rozkosz dla mojego oka