PROSBA O POMOC - OPECL VECTRA B 2.0 - 16v

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam,
chciałbym zagazowac swojego Ola i tu mam dyalemat i pytania:
- jaka inastalcje założyc ? w rosądnych cenach oczywiscie ?
- czy komputer bedzie działa poźniej poprawnie ? /splania itd/
- czy ktos zna dobrego speca w Łodzi lub okolicy ?
- na co zwrócić uwagę przy instalacji aby póxniej nie było problemów ?
dziekuej bardzo wszystkim za pomoc ...
pozdrawiam
Marcin

ps
moj mail nostradamo@poczta.onet.pl

Z tego co wiem to w tym autku II generacja sobie poradzi. Oczywiście powinna być z dobrym komputerem i założona w solidnym warsztacie z doświadczeniem.

Sporo odpowiedzi znajdziesz tu:
http://forum.vectraklub.pl/index.php
w dziale LPG i nie tylko

Z opłacalnością gazu to może być niestety różnie. Podobno "nasz" rząd ma zaakceptować zalecenia UE, aby cena gazu stanowiła około 0,7 wartości benzyny. To oznacza, że zakładając cenę benzyny na poziomie 4,30, gaz kosztowałby około 3,00 zł. Jeśli Opel Vectra spali średnio około 9,00 l/100 km benzynki, to gazu około 11l/100 km. Czyli przejazd 100 km na gazie kosztowałby około 33 zł, a na benzynie około 39 zł. Oszczędność około 6 zł/100 km nie jest więc wielka. Z tego co mówi mi znajomy gazownik, nie ma jakichś szczególnych przeciwskazań do montazu do tego auta II generacji LPG, co kosztuje około 1600 zł (oczywiście instalacja założona przez profesjonalistów, regularne zmiany przewodów, świec, filtrów). Z tego wynika, że instalacja przy "unijnych" cenach gazu zwróci się po około 30.000 km. Trzeba tez wziąć pod uwagę wyższy koszt przegladów, sezonowe wahania cen gazu - to powoduje, ze raczej nie będzie mowy o opłacalności gazu, jeśli "groźby" rządu wejdą w życie.
Z drugiej strony o drastycznych podwyżkach cen gazu mówi sie już od kilku lat, więc może zapowiedź rzadu to tylko jakiś straszak. Tak czy owak przy dzisiejszych cenach oszczędność jest na poziomie 18 zł/100 km, czyli instalacja zwróci Ci się po roku

Mam w omedze ten silnik i gaz II generacji. Problemem jest przeprogramowanie komputera przez autoadaptację. Objawia się to tym iż, dopuki nie złapie temperatury silnik jest słaby a na gazie jest ok. Rozwiazaniem jest 1-2 razy w roku resetowanie komputra.
Zużycie gazu trasa 10-11 ( 2 dni temu mojej żonie w trasie wyszło 8,5) a w mieście do 12-15, dodam, że mam automata.
Pozdrawiam.

twoja vektra ma złącze diagnostyczne obd2 z tego powodu wzkazana by była instalka sekwencyjna koszt ok. 3000 zl