Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
YAROROT HF MEMBER Hyundai i30/Ford Fus ... Katowice | 2006-07-21 17:31:24 Może jest możliwość zakupu używanych samych lamp przednich z wersji europejskiej, a migacze świecą razem ze światłami mijania?
|
Olala HF MEMBER Hyundai Accent Gdynia | 2006-07-21 18:01:58 tak, migacze świecą razem ze światłami mijania. Czy 500 zł za używane reflektory to duzo? |
YAROROT HF MEMBER Hyundai i30/Ford Fus ... Katowice | 2006-07-21 18:21:27
Niestety nie wiem czy dużo, to zależy do jakiego auta i rocznika tego pojazdu. Co do migaczy to powinien sobie poradzić elektro mechanik samochodowy, tylko jeszcze jedna istotna sprawa czy tylne migacze mają kolor pomarańczowy? najlepiej poszukaj na allegro tych reflektorów może będzie taniej |
YAROROT HF MEMBER Hyundai i30/Ford Fus ... Katowice | 2006-07-21 18:55:14 Może warto podzwonic do tych którzy mają wystawione całe auta na części na pewno trafisz na rocznik 2002 a może będą mieli taniej (wiem z własnego doświadczenia że warto dzwonić do innych sprzedających lub posłać maila, choć z tym ostatnim nie zawsze odpisują lepszy jest kontakt telefoniczny) co do przeciwmgielnego to lepiej zamontój nawet jak Ci się uda przejść przegląd (nawet z malucha-tanie) ![]() |
YAROROT HF MEMBER Hyundai i30/Ford Fus ... Katowice | 2006-07-21 19:01:25 |
bombel HF MEMBER accent 1.5 1999r. !!!!!! | 2006-07-21 22:12:11 |
Olala HF MEMBER Hyundai Accent Gdynia | 2006-07-22 11:30:42 Dziękuję bardzo ![]() Pozdrawiam Ola |
pasja HF MEMBER POLSKA | 2006-07-22 14:59:37
Witaj Olu, Ja na Twoim miejscu zgodziłbym się na tą cenę i miłą obsługę w serwisie Hyu "Przerabiałem" temat reflektorów z okazji stłuczki w zeszłym roku i moje wątpliwości (mimo, że dotyczą modelu wcześniejszego) opisałem w tym wątku: kompatybilność reflektorów Problem polega na tym, że oprócz wymiany reflektorów czeka Cię przepięcie instalacji elektrycznej. Amerykańskie reflektory nie mają linii odcięcia świateł i trzeba je wymienić na europejskie - do jazdy po prawej stronie drogi. Są przystosowane również do innej mocy żarówek (jakieś nietypowe w Europie) Chcąc oszczędzić na cenie kupiłem z Allegro reflektor za 150 PLN - ale po założeniu okazało się, że jest on przystosowany do jazdy po lewej stronie i linia odcięcia świateł w reflektorze jest w drugą stronę - światło oślepia nadjeżdżających z przeciwka - o czym sprzedający nawet nie wspomniał. Musiałem kupić kolejny reflektor, ale cena nie przewidywała mechanizmu elektrycznego do sterowania ustawieniem reflektora - jednak ten, który był w "angielskim" komplecie pasował. Trzeba sprawdzić czy sterowanie reflektorów jest elektryczne - czy ręczne - bo jeżeli zastosowano eklektryczne - to zamiennik powinien być przystosowany do takiego mechanizmu. Ze zdjęć i opisów podanego wcześniej linku do sklepu z reflektorami nie można się zorientować, czy taki mechanizm jest w komplecie z reflektorem lub czy możesz użyć mechanizmu elektrycznego z zamontowanych "amerykańskich" reflektorów. Dylematów jest wiele, a chęć oszczędności w takich wypadkach może wpędzić w dodatkowe koszty i stres - nie mówiąc już o uszkodzeniach wywołanych niedostateczną wiedzą "Pana Zenka", który podejmie się przeróbki za dużo niższą cenę. Niestety dobry towar i usługa muszą odpowiednio kosztować - a tu masz niewygórowaną cenę za przeróbkę (moim zdaniem), miłą obsługę, jak piszesz i autoryzowany serwis, który z pewnością dokonywał już takich przeróbek i na swoją naprawę daje gwarancję - nie wszystkie serwisy są złe. Przerobią też właściwie instalację elektryczną, aby miganie kierunkowskazów było właściwe i aby nie topiła się izolacja na przewodach ze względu na niewłaściwe obciążenie przewodów w wiązkach kabli. Dostaniesz również fakturę za użyte części - możesz zastrzec, aby były nowe, a nie ze szrotu, chociaż patrząc na rocznik auta, to te używane, też są właściwie jak nowe - tylko mogą mieć niewidoczne uszkodzenia np. po stłuczce - jakieś nieszczelności powodujące parowanie szyb reflektorów, itp. Wybór należy do Ciebie, ale z taką ceną ok. 1k PLN skorzystałbym z serwisu. Pozdrawiam [ wiadomość edytowana przez: pasja dnia 2006-07-22 15:08:02 ] |
![]() doman1001 HF MEMBER Hyundai sCoupe GT Kielce | 2006-07-22 18:39:10 czeka Cię przepięcie instalacji elektrycznej. Amerykańskie reflektory nie mają linii odcięcia świateł i trzeba je wymienić na europejskie - do jazdy po prawej stronie drogi.
Może się czepiam ale w USA też jeździ się po prawej stronie :: ![]() [ wiadomość edytowana przez: doman1001 dnia 2006-07-22 18:41:58 ] |
pasja HF MEMBER POLSKA | 2006-07-23 09:45:51
Czepiasz się. Uwaga dotycząca zamiany reflektorów na "europejskie - do jazdy po prawej stronie drogi" - wyczula na to, że w Europie są kraje, gdzie jeździ się po lewej stronie i np. na Allegro lub u innego sprzedającego można nieświadomie taki reflektor nabyć - sprowadzono wiele aut, m.in. Accentów np. z Anglii, których reflektory nie nadają się na polskie drogi. Nie wspominałem w przytoczonym tekście o ruchu lewostronnym w USA. |
![]() speedmaster HF MEMBER Pony&i30 Częstochowa | 2006-07-23 14:57:36 Pasja: Twój pierwszy post poprostu nie był do końca precyzyjny ![]() ![]() P.S. Zauważyłem że od jakiegoś czasu strasznie drażliwy jesteś ![]() |
pasja HF MEMBER POLSKA | 2006-07-23 16:11:24
Masz rację Speed, coś z tym trzeba będzie zrobić ![]() |
![]() speedmaster HF MEMBER Pony&i30 Częstochowa | 2006-07-23 21:27:17
![]() ![]() ![]() ![]() [ wiadomość edytowana przez: speedmaster dnia 2006-07-23 21:27:46 ] |
Olala HF MEMBER Hyundai Accent Gdynia | 2006-07-23 21:37:38 Zapraszam nad morze ![]() |
pasja HF MEMBER POLSKA | 2006-07-23 22:07:20
Mieszkałem na Grabówku kilka lat (ale to przecież nad zatoką jest ![]() ![]() Nie zapomnij napisać, proszę, jak skończy się ta "przygoda" z przygotowaniem Twojego Accenta do przeglądu. Speed - niestety już wykorzystałem urlop ![]() ![]() Coraz bardziej uświadamiam sobie, że czas ucieka i konflikt pokoleń to nie fikcja. A tak w ogóle to co robi 46. latek wśród dwudziestolaktów (w przytłaczającej większości)? To jakieś chore jest, coś musi być ze mną nie tak ![]() Was wkurzają moje długie wywody i sposób formułowania zdań, a mnie nic nie niosące za sobą generalizowanie i brak konkretów. Wycofuję się. W końcu to forum dla ludzi młodych, zdobywających doświadczenie (chociaż czasem się wydaje, że wszystkowiedzących ![]() ![]() Trzymajcie się ciepło - lub w te upały to raczej chłodno. Pozdrawiam i przepraszam Wszystkich, u których wywołałem negatywne emocje ![]() Powodzenia ![]() |
![]() speedmaster HF MEMBER Pony&i30 Częstochowa | 2006-07-23 22:42:15 nie zapominaj o Bollsie i paru innych "dziadkach" ma forum ![]() ale Twoja wola ![]() ![]() |