Carina 2 kontrolka oleju przy rozruchu...

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Od jakiś dwóch miesięcy zauważyłem, że przy rozruchu a raczej po odpaleniu silnika kontrolka gaśnie po ok 2 do 4 sekund. Przez te dwa miesiące zrobiłem jakieś 1500- 1800 km. W tym czasie wymieniłem dwa razy olej + filtr, bo myślałem że może wlałem za rzadki ale jest tak samo. Tak na chłopski rozum to chyba coś nie tak z ciśnieniem oleju - czy może się mylę ???? Silnik pracuje równo, odpala na dotyk. Pozdro
Aaa, motor 2.0 diesel 88-93,

Ja po takich objawach musiałem zmienić pompkę oleju-ciekawa konstrukcja ale nie wieczna wyciera się i powstają luzy
zabawa dość kosztowna
ale sprawdż jeszcze czujnik ciśnienia -dużo tańsze
o panewkach nie będę pisał
pozdrawiam i powodzenia

podzielam zdanie kolegi.

A w razie czego gdzie dostanę tą pompę.???

Sprawdz najpierw sam czujnik a potem bedziesz sie martwil o pompe.Taka zwloka to nie jest zaden problem,gorzej gdyby sie palila przez 15s.Sprawdz czy nie czas na wlewanie bardziej gestego oleju albo wlac nieco wieksza lepkosc.

Cytat:
2006-08-15 17:17:04, carinus pisze:
Sprawdz najpierw sam czujnik

To jest ten czujnik, który wchodzi od góry w głowice patrząc od przodu, czy jest jakiś schowany gdzieś niżej.

u mnie w rolce 2.0 D-4D też trwa to około 3 sekund, rolka ma dopiero 73tyś km, myślałem, że to normalne zjawisko. olej to 5w50 mobila. jeśli to nie jest normalne to co jest

Tak to ten czujnik.