| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
___Robcio___ Ford Scorpio SZczecin | 2006-09-10 20:04:01 Bo widzisz, przawdopodobnie masz imitacje instalacji II generacji, a tak naprawde jest to generacja I. W ten sposób robia ludzi w balona |
dRA_Killer Opel Nowa Wieś | 2006-09-11 20:08:04 to celowe. jestem pewien na 99%, ze ten register jest prawie skręcony na maksa. niektore fiesty tego wymagają wręcz. |
gondoljerzy galant 2,0 LPG / Alm ... Łomża | 2006-09-11 21:56:00
Zbyt szumnie nazywasz to co masz - komputerem. To tylko prosty sterownik silniczka krokowego działający bez ograniczeń - gdy mieszanka jest uboga to otwieraja aktuator, gdy bogata to zamyka. Dlatego potrzebne są jeszcze dodatkowe ograniczniki przepływu gazu w stylu tego registra, który zabezpiecza przed niepotrzebnym zbyt dużym otwarciem aktuatora. Zdarzają się też śruby podpierające tłoczek aktuatora, tak żeby sie nie zamykał całkowicie. |
mmiszka Dzierżoniów | 2006-09-12 16:54:32 Opowiem jeszcze jedną historię. Jak założyłem gaz i chwilę pojeździłem to okazało się że moja fiesta 1.1 pali około 11 litrów. Nie myśląc długo jadę do tych "flachowców" co mi ją zakładali. A oni na to: "taki mały silnik to musi duż palić bo jest wytężony". Po tych słowach skończyłem z nimi współpracę. Pojechałem do człowieka co pracuje w warsztacie. On podłączył miernik elektroniczny do takiego płaskiego złącza (nie wiem skąd go znalazł w mojej instalacji). Trochę pogazował, popatrzył na odczyty i zaczął kręcić właśnie tą śrubą za krokowcem. Jak widzę ona wcale nie jest odkręcona czy skręcona na maxa. Jest w niewielkim stopniu odkręcona. Ale teraz auto pali (a raczej paliło wtedy - 60.000km temu) około 7,5 litra. Teraz pali trochę więcej ale to już inna historia. Jaki z tego wniosek: Mimo sterowania komuterami, sondami itp. regulacja odbywa się poprzez śrubę (podobnie jak w instalkach I gen). Jeśli myślę źle to proszę o sprostowanie. |
![]() zp znowu Puck | 2006-09-12 22:20:25 Dokladnie ! Registrem - ta sruba ograniczamy maksymalny wydatek gazu i tak jak w instalacji I generacji, ma ona decydujacy wplyw na ilosc spalanego gazu.
W moim przypadku podczys regulacji instalacji ( robie to sobie sam za pomoca diagnostic box-u ) musialem ta srube odkrecic, aby mieszanka byla optymalna. Tak mi fachowcy gaziarze ustawili, ze jezdzilem caly czas na ubogiej mieszance
Mimo odkrecenia registra i wzbogacenia mieszanki, auto wcale wiecej nie pali. |